CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Cuvinte (a)mestecate / Entanglend Words
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

 

 

 

 

autor Marius Iulian Zinca
- comentariu -

 


Cartea ,, Cuvinte (a)mestecate / Entangled Words – autor Marius Iulian Zinca, a apărut la Ed. Docucenter, Bacău, 2013.
Lector de carte / Stella Anghel
Corector / Doina Litră
Traducere / Elena Buzatu
Din primele rânduri ţin să amintesc mărturisirea autorului Marius Iulian Zinca: ,, Aduc calde mulţumiri doamnei Elisabeta Glicescu şi familiei sale pentru sprijinul financiar oferit pentru editarea acestei cărţi. Doamnei Elena Buzatu, pentru traducerea în limba engleză şi nu în cele din urmă şi celor ce au contribuit la apariţia acestei cărţi,, .
În zilele de astăzi, unde la modul general se preferă indiferenţa sau poate ignoranţa, am rămas profund impresionată de gestul de mare nobleţe şi adevărată iubire pentru semeni şi cultură, oferit de aceste spirite : Elisabeta Glicescu cu familia domniei sale , precum şi Elena Buzatu, prin traducerea în limba engleză .
Poezia domnului Marius Iulian Zinca, îmi este cunoscută de pe Reţeaua Literară, unde după citirea celor postate acolo, mai adăugam şi comentarii. Despre stilul abordat voi vorbi în măsura care mă caracterizează fiindcă-mi iubesc semenii, dar la modul special pe cei ce au cumpătul chibzuinţei în tot ceea ce fac sau în tot ceea ce spun prin cuvintele scrise. De la început până la sfârşit pot creiona portretul autorului sau ospăţul de cuvinte de care are nevoie spre a se exprima . Din poemele cărţii, îl văd cu chipul turtit de povara durerii peste care clocoteşte în mintea sa atât de multe idei până la epuizare, privind uneori atât de tăcut prin găurile ochilor la pământ…depănându-şi în şoaptă viaţa.
Viaţa sa pentru a fi trăită, are nevoie de un mare ospăţ de cuvinte desfăşurate în linie dreaptă, neavând puterea să şi mai plângă. Viaţa, cu cele bune şi rele rămâne pentru poet o mare taină, ca şi poezia în care se exprimă prin delirul simţurilor sale, este o cântare a fiecărei silabe. Cine citeşte poezia lui Marius Iulian Zinca pentru prima oară, îl poate descoperi ca pe domeniul său propriu spre a-şi cultiva poezia. Şi aceasta este lipsită de modestie, atrăgându-te printr-o mare diversitate de emoţii afective punctate cu autenticitate, căutând formele cele mai simple pentru exprimarea fenomenelor, sărilor sale emoţionale în complicitate cu liniştea singurătăţii sau poate a răbdării sale fără linişte. Uneori este încăpăţânat ca un copil, alteori , încrezător.
Personal, surprinsă de aceste stări constat că niciodată nu şi-a făcut loc cu coatele să iasă în faţă, dar nici nu a permis să fie dat la o parte.
,,Rămase / în umbră / cufundat în meditaţii. / Ţinându-se de mâini, / vorbea legănându-se pe picioare / cu ochii rostogoliţi în cap. / Nu se ferea / să arate ce gândeşte: / Adâncă / e / Singurătatea.,, ( - Singur - )
Este dificil de redat lumea interioară a poetuuli: numără încontinuu, întreţine un dialog nesfârşit cu el însuşi, uneori cu atmosfera, cu natura. Dacă ar fi să-i creionez mişcarea universului său sufletesc, l-aş compara cu ceva straniu, care se pare a fi străin de lumea înconjurătoare însă ochiul său stă permanent atent, de o calmitate evidentă să observe tot ce se mişcă; priveşte şi iarăşi se retrage în singurătatea lui, totul lăsându-i puţine impresii.
,, Să-şi piardă vremea, / alerga de colo-colo / uitând de sine . ,, ( Uitând de sine - )
Câţi dintre noi ar face aşa ?! În general oamenii au o calitate de nezdruncinat: ne place să ne admirăm mai mult pe noi înşine, decât pe aproapele nostru.
,, Tremurând / de dorinţă şi teamă, / privea norii / cum se rostogolesc / pe cerul scăldat în lacrimi / de setea-i nesfârşită / de a iubi / sclipind în lumină . ,, ( - Sete - )  


Oare un poet sau scriitor poate fi fericit ? De cele mai multe ori, el alintă decât să fie alintat.
Poetul Marius Iulian Zinca, acum poate fi fericit ! I-am citit poezia; prin aceste cuvinte scrise aici, l-am citit pe el .

 

 

Referinţă Bibliografică:
Cuvinte (a)mestecate / Entanglend Words / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 913, Anul III, 01 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!