CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Rodica Stoica         Publicat în: Ediţia nr. 46 din 15 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Curatit, albit, lamurit
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
stoica_rodica16@yahoo.com

 

Cine este ca Tine între dumnezei, Doamne? Cine este ca Tine minunat în sfinţenie, bogat în fapte de laudă şi făcător de minuni? Tu Å¢i-ai întins mâna dreaptă: şi i-a înghiţit pământul. Prin îndurarea Ta, Tu ai călăuzit şi ai izbăvit pe poporul acesta; iar prin puterea Ta îl îndrepţi spre locaşul sfinţeniei Tale. Popoarele vor afla lucrul acesta, şi se vor cutremura: apucă groaza pe Filisteni, se înspăimântă căpeteniile Edomului şi un tremur apucă pe războinicii lui Moab; toţi locuitorii Canaanului leşină de la inimă. Îi va apuca teama şi spaima; iar văzând măreţia braţului Tău, vor sta muţi ca o piatră, până va trece poporul Tău, Doamne! Până va trece poporul, pe care Å¢i l-ai răscumpărat. Tu îi vei aduce şi-i vei aşeza pe muntele moştenirii Tale, În locul, pe care Å¢i l-ai pregătit ca locaş, Doamne, la Templul, pe care mâinile Tale l-au întemeiat, Doamne! Şi Domnul va împărăţi în veac şi în veci de veci. 
                                                                                                                Exod 15:11-18.

Acesta este un fragment din cântarea de laudă a lui Moise şi a lui Israel după ce au traversat Marea Roşie. Un popor de robi istoviţi, deprimaţi, cu copii, bătrâni, vite este urmărit de puternica oaste a lui Faraon. Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iacov i-a chemat afară din Egipt, i-a eliberat printr-o serie de semne şi minuni, i-a condus prin pustiu direct pe ţărmul Mării Roşii. Un început atât de promiţător care pare să sfârşească absurd: fie măcelăriţi de egipteni, fie înecaţi în mare. Cum să te aperi? Ce să faci? Ei ajung să vadă în Îngerul Domnului pe îngerul nenorocirii! Frica şi lipsa de stăpânire de sine ne vor conduce întotdeauna la această înspăimântătoare concluzie. (E.White, Patriarhi şi profeţi, cap.25)
.

Îmi este rău în Egipt, sunt rob, doresc eliberarea şi nu pot face nimic, dar cel puţin trăiesc, mănânc, am o familie. Când braţul Domnului se mişcă, ce bucurie! Începe eliberarea mea! De ce ar trebui să fiu încercat? Nu sunt eu destul de amărât? Acum şi Domnul mă încearcă?! Iar încercările Lui sunt uriaşe, sunt peste puterile mele. Faraon mă pune să fac cărămizi în timp record, e greu, însă pot îndeplini măcar o parte din normă. Cu Domnul, încercările sunt peste puterile unui om. Viaţă sau moarte, două alternative. Încredere, rugăciune şi pace sau clănţănit de dinţi, groază şi pieire. Moment de răscruce, pragul eliberării sau al prăbuşirii.
Dacă poporul Israel nu ar fi păşit prin credinţă în valurile Mării Roşii, dacă nu şi-ar fi udat picioarele, niciodată nu s-ar fi deschis un drum printre ape! Chiar dacă onoarea Numelui Său este în joc, Domnul nu eliberează fricoşi ce Îl privesc ca pe un Înger al nenorocirii. Numele Său este Isus, Iehova care salvează, Mântuitorul!  (E. White, Patriarhi şi profeţi, cap. 25) 
  
O descoperire interesantă este versetul 17: „Templul pe care mâinile Tale l-au întemeiat”. Încă nu exista templul lui Solomon, încă nu exista cortul ridicat de Moise, dar ei ştiau de Templul din cer, adevăratul Templu. Avem de vestit o „Evanghelie veşnică” Apoc.14:6. Secolul XXI nu ar trebui să ştie mai puţin decât eroii exodului egiptean. 
  
Vă invit să facem următoarea analogie: rob în Egipt = rob în lume, Marea Roşie = experienţă cu Domnul, predare în mâna Lui. 
După ce treci Marea Roşie nu intri direct în Canaan. Pe un mal ai lăsat Egiptul care te înrobea, care te distrugea; ai traversat Marea Roşie nu prin puterea ta, dar celălalt mal al Mării Roşii nu este Canaanul pământesc, nici Canaanul ceresc! 
 Dacă nu este Canaanul, pace şi linişte, lapte şi miere şi nu este nici Egiptul, robie înjositoare, atunci ce este? Ce întâlnesc pe acest ţărm al izbăvirilor? 
  
Mai exact, pe cine?
Emanuel, Dumnezeu cu noi care ne va conduce la Templul pe care mâinile Lui l-a întemeiat, la cetatea pe care ne-a pregătit-o pentru veşnicie. Dar, pe ce cale?
„La fel cum Israelul din vechime a fost pregătit pentru intrarea în Canaanul pământesc, la fel suntem şi noi pregătiţi pentru intrarea în Canaanul ceresc. Dumnezeu foloseşte aceeaşi metodă; adică, vor fi primejdii, dar întotdeauna va exista ajutor în Numele lui Isus Hristos, Cel ce Şi-a dat viaţa de bunăvoie pe Crucea Golgotei.”
 
Să citim în continuare din Exod 15:20-25: 
„Maria, proorociţa, sora lui Aaron , a luat în mână o timpană şi toate femeile au venit după ea, cu timpane şi jucând. Maria răspundea copiilor lui Israel Cântaţi Domnului, căci Şi-a arătat slava; a năpustit în mare pe cal şi pe călăreţ. 
Moise a pornit pe Israel de la Marea Roşie. Au apucat înspre pustia Şur şi după trei zile de mers n-au găsit apă. Au ajuns la Mara, dar n-au putut să bea apă din Mara, pentru că era amară. De aceea locul acela a fost numit Mara (amărăciune). Poporul a cârtit împotriva lui Moise zicând: ce avem să bem? Moise a strigat câtre Domnul şi Domnul i-a arătat un lemn pe care l-a aruncat în apă. Şi apa s-a făcut dulce. Acolo a dat Domnul legi şi porunci şi acolo l-a pus la încercare.” 
  
Biserica în probă: inundată de bucurie, se închină, cântă, joacă. Urmarea: trei zile fără apă, iar când o găsesc, e amară. Ce faci cu apa amară în dinţi?Răzvrătire sau supunere? 
Acest tipar se va repeta: eliberare, încercare, eliberare, încercare, aceasta este metoda folosită de Dumnezeu pentru sfinţirea noastră: „încercarea credinţei cu mult mai scumpă decât aurul care piere şi care totuşi este încercat prin foc” 1 Petru 1:7. În Daniel 12:9 scrie „Mulţi vor fi curăţiţi, albiţi, lămuriţi”.  Curăţit – prin încercare, albit – mai asemănător cu Hristos, lămurit – precum aurul în foc, vine altă încercare. Chiar şi cel albit va fi din nou încercat pentru ca astfel să creştem în sfinţenie şi haina neprihănirii noastre să fie continuu albită. „Curăţit, albit, lămurit”, din alb în mai alb. Uriah Smith „Daniel” cap.12 
                                                           *** 
Putem trece Marea Roşie prin harul puternic al lui Dumnezeu şi putem pierde Canaanul dacă nu luptăm cu toată hotărârea să intrăm pe poarta cea strâmtă. În Egipt, cei mai mari duşmani erau alţii: faraon, şeful de la serviciu, vecinul dificil. După Marea Roşie, singura persoană care mă va împiedica să intru în Canaan voi fi eu.  
Vestea bună a Evangheliei trebuie predicată Egiptului, dar şi bisericii în probă. 
De exemplu: 
  • Maria s-a aprins de invidie.
  • Core, Datan, Abiram au început să se creadă mai sfinţi decât erau.
  • Alţii au vrut o petrecere lumească şi un idol pe măsura omului păcătos (viţelul de aur).
  • Şi-au pierdut răbdarea la poalele muntelui Sinai.
  • Aaron s-a temut şi n-a stat ferm de partea adevărului.
  • Majoritatea poporului nu a acţionat prin credinţă la porţile Canaanului.
Au căzut adesea în disperare pentru că Domnul îi conducea pe un drum anevoios, îngust, strâmt. Câţi s-au bucurat de faptul că Domnul îi conduce? Cum au trecut încercările din pustia Şur, Sin, Refidim? 
  
Emanuel, Dumnezeu cu noi în încercările credinţei pentru că ţinta, voia lui Dumnezeu este sfinţirea noastră: curăţit, albit, lămurit. Cu toţii vom bate odată la porţile Canaanului. Vom fi oare calificaţi pentru cer? Pentru o veşnicie sfântă? Stă scris: 
„Dar aceia din popor care vor cunoaşte pe Dumnezeul lor vor rămânea tari şi vor face mari isprăvi.” Daniel 11:32 
„Celui ce va birui îi voi da să mănânce din pomul vieţii, care este în raiul lui Dumnezeu.” Ap.2:7 zice 
                        Isus, Mântuitorul tău. 
                                               Amin. 

  
Referinţă Bibliografică:
Curatit, albit, lamurit / Rodica Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 46, Anul I, 15 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Rodica Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Stoica
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!