CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 973 din 30 august 2013        Toate Articolele Autorului

Cunoaşterea Autentică Înlătură orice Barieră
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vorbirea şi Ascultarea  
 
Vorbirea reprezintă reversul ascultării. Dar de obicei, oamenii mai mult vorbesc decât ascultă. Chiar şi în era Internetului, dorinţa de a spune orice lucru domină asupra a celei de a asculta, cunoaşte şi învăţa, fapt ce accentuează ignoranţa universală.  
 
Pe de altă parte, vorbirea trebuie să aducă bucurie şi înviorare celui care o ascultă. Numai aşa exerciţiul exprimării va conduce la zidire şi nu la dărâmare. Dacă discursul este negativ, atunci rezultatul va fi otrăvitor, iar întristarea va veni fără întârziere.  
 
Şi nu în ultimul rând, cel ce vorbeşte trebuie să ştie să discearnă tonalităţile fundamentale ale binelui, frumosului şi adevărului. Numai aşa el va aduce lumină, şi nu întuneric, cunoştinţă, şi nu ignoranţă, bucurie, şi nu tristeţe, celui ce voit sau întâmplător îl ascultă.  
 
Ieşirea din Ignoranţă  
 
Ieşirea din noaptea ignoranţei nu este simplă. Umbre tenebroase te ţin cu toată forţa lor prin legături ce nu pot fi desfăcute cu uşurinţă. De fapt, lanţurile dependenţei de întuneric necesită un efort interior titanic pentru a le rupe.  
 
Din fericire, posibilitatea ieşirii de sub incidenţa Abisului este posibilă pe măsură ce lumina cunoaşterii începe să se reverse în sufletul tău. Ca un izvor ce nu poate fi vreodată astupat, asemenea unui fluviu a cărui curgere nu poate fi oprită sau a crepusculului zorilor dimineţii ce anunţă venirea iminentă a zilei, cunoaşterea autentică înlătură orice gen de barieră aducând vindecare minţii şi trupului.  
 
Strălucirea Cunoaşterii  
 
Cunoaşterea se aseamănă cu lumina astrelor de pe bolta cerească strălucind cu toată puterea peste pământ. Astfel, detaliile realităţii ajung să fie percepute cu claritate şi să devină pe înţeles pentru cel care le priveşte. În plus, legile naturii devin astfel vizibile pentru cel care caută să le înţeleagă. Iar la final, noţiunile abstracte dobândesc substanţa concretului prin conexiunile logice ale gândirii celui care ştie să le aprecieze.  
 
În plus, cunoaşterea este asemenea ploii ce vine din cer peste pământ oferind susţinere vieţii. Chipul naturii este înviorat. Munţii şi cîmpiile se umplu de culoarea felurită a florilor, verdele crud al frunzelor şi revărsarea răcoroasă a râurilor. Tot astfel, cel care le contemplă ajunge să fie înviorat de esenţa pură şi nealterată a realităţii, aşa cum a fost ea zămislită la început de către Marele ei Autor.  
 
Dobândirea Fericirii  
 
Fericirea nu se poate dobândi oricum. Ea nu se află niciodată împreună cu lăcomia. Lucrurile materiale nu o pot cumpăra. Dorinţele şi poftele de tot felul nu o pot apropia.  
 
Fiindcă prima condiţie a fericirii este nevinovăţia. Cât timp cugetul se află sub umbra trăirilor negative, bucuria va fi departe şi liniştea va zbura din suflet.  
 
A doua condiţie este pacea interioară. Zbuciumul şi tumultul de orice fel împiedică sunetele armoniei să fie auzite de către urechea inimii. Sensibilitatea interioară este distrusă de zgomotul exprimărilor violente şi de vuietul mâniei de orice fel.  
 
Însă pentru cine reuşeşte să depăşească toate aceste obstacole, experienţa fericirii devine reală şi plină de împlinire. Aceasta înseamnă să poţi intra în atmosfera veşniciei, chiar dacă pentru o anumită vreme te vei mai afla încă pe pământ.  
 
Puterea Fricii  
 
Frica dezintegrează cu uşurinţă interiorul sufletului şi invadează mintea cu imagini descurajante, ce generează panică şi slăbiciune. Nu există vreun om care să scape de tentaculele ei.  
 
Contracararea temerilor presupune unirea a cel puţin trei elemente: concentrarea puterii interioare, dobândirea unei motivaţii înalte şi disciplinarea continuă a exprimării.  
 
Temerea se agaţă cu repeziciune, ca o iederă, pe zidul ce se surpă, adică pe slăbiciune. Ea invadează subtil orice suflet ce nu are motivaţii altruiste şi de compasiune, trăsăturile egoiste oferindu-i nebănuite căi de acces. De asemenea, frica se strecoară printre ruinele dezordinii şi se hrăneşte din suferinţa provocată sufletului.  
 
Dacă vei veghea asupra acestor trei mari porţi ale minţii prin concentrarea puterii, cultivarea motivaţiilor înalte şi disciplinarea continuă a tot ce exprimi, atunci orice gen de temere va dispărea negreşit.  
 
Harul, Credinţa şi Iubirea  
 
Harul, credinţa şi iubirea sunt prezente mereu împreună. Cineva poate pretinde că primeşte harul, dar dacă nu se vede credinţa şi dragostea în viaţa sa, atunci sigur se află pe o cale greşită.  
 
Altcineva poate spune că are credinţă. Dar dacă ea nu se sprijină pe harul divin şi nu se manifestă prin iubire, atunci sigur este falsă.  
 
Iar o altă persoană poate să spună că manifestă iubire. Dar dacă acest lucru nu decurge din primirea harului prin Iisus Hristos şi nu se leagă de credinţa în Dumnezeu, atunci sigur reprezintă ceva contrafăcut.  
 
Dar când acestea trei sunt împreună, atunci ele se vor înmulţi peste măsură de mult într-o susţinere reciprocă trainică şi desăvârşită. Cuvântul grecesc hiper-pleonasen subliniază această dezvoltare interioară mai presus de orice imaginaţie.  
 
Experienţa Interioară  
 
"Fiindcă Dumnezeu, care a zis: 'Să strălucească lumina (φως - fos) din întuneric', a strălucit în inimile noastre prin iluminarea (φωτισμον - fotismon) cunoaşterii slavei lui Dumnezeu prin prezenţa (εν προσωπω - en prosopo, mai precis: pe faţa, dar şi prin prezenţa) lui Iisus Hristos."  
 
Lumina a apărut inexplicabil din mijlocul întunericului când Creatorul a spus să fie lumină. Dar acest lucru reprezintă doar o referinţă naturală la strălucirea cunoaşterii naturii divine prin intermediul lui Iisus Hristos. Când apostolii au înţeles că se aflau în prezenţa Fiului lui Dumnezeu, atunci s-a produs luminarea adâncului de ignoranţă care domnea în inimile lor. Inexplicabil, acea lumină primordială a început să străluceasă şi în ei, fapt care i-a determinat să îşi schimbe complet modul de a gândi şi acţiona. Iluminarea produsă de Hristos este diferită de tot ceea ce este menţionat cu acest nume sub diferite forme. Este o lumină ce răsare în interior ca urmare a prezenţei lui Hristos în minte şi inimă. Ulterior, ea se revarsă în exterior fiind văzută de către toţi.  
 
Experienţa interioară a unui adevărat creştin devine tot mai profundă şi mai luminoasă cu trecerea timpului, până când toată fiinţa lui se transfigurează după chipul lucrurilor cereşti. Lumina primordială ajunge să se manifeste până la cele mai profunde niveluri ale conştiinţei. Aceasta reprezintă adevărata transformare lăuntrică.  
 
Nimic nu poate cuprinde lumina trimisă de către Dumnezeu pentru îndepărtarea întunericului ce domneşte în mica noastră lume. Ori de câte ori ai îndoieli asupra acestui lucru, este suficient să reciteşti Ioan 1:5 şi să redobândeşti conştiinţa prezenţei Luminii împreună cu tine. Cuvântul cheie este "ου κατελαβεν" (ou katelaben - nu a cuprins, nu a putut învinge), care exprimă neputinţa puterilor abisului şi întunericului de a opri desfăşurarea planului divin prin care putem primi neprihănirea lui Dumnezeu. De această experienţă îţi doresc să ai parte în fiecare clipă!  

Octavian Lupu  
Braşov  
30.08.2013  
Referinţă Bibliografică:
Cunoaşterea Autentică Înlătură orice Barieră / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 973, Anul III, 30 august 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!