CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 259 din 16 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

CUM SĂ GÂNDEŞTI POZITIV ÎN CIRCUMSTANŢE NEGATIVE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pare surprinzător, dar cea mai mare parte a impresiilor de care îţi aduci aminte că au avut un impact major asupra ta sunt preponderent cele negative. Uneori simţământul copleşitor al unor astfel de impresii este atât de puternic, încât ai senzaţia că vei fi zdrobit sub greutatea unei poveri pe care nu îţi dai seama cum o vei putea purta. De fapt, adevăratele poveri sunt cele interioare, iar dificultăţile de netrecut se leagă de neputinţe ce îţi afectează sensibilitatea sufletească. De aceea, se poate spune că biruinţa sau înfrângerea se produce la nivelul percepţiei pe care ajungi să o ai la un moment dat cu privire la realităţile cu care te confrunţi. 
  
De exemplu, este posibil să ai înaintea ta un anumit eveniment, să spunem că un examen profesional. Dacă experienţa ta a fost impregnată cu impresii negative atunci când ai trecut prin anumite examinări în decursul anilor de şcoală, atunci nu va fi de mirare ca perspectiva asupra acestui eveniment să apară în culori sau nuanţe întunecate. Ba chiar mai mult, impactul emoţional este posibil să fie la fel de puternic ca atunci când trebuia să învingi teama de profesorul care urma să te examineze la o anumită materie de învăţământ. 
  
Rezultatul se va simţi printr-o amplificare în avalanşă a componentei negative de-a lungul tuturor experienţelor similare, până când obstacolul interior va deveni de netrecut. Consecinţa de durată se va traduce prin reducerea progresivă a iniţiativei, a capacitătii de mobilizare interioară şi creşterea stării de nelinişte cu privire la viitor. Aş putea spune, că sugestia negativă inserată în timpul copilăriei de o educaţie deficitară în anumite aspecte, se va multiplica în zeci de temeri nejustificate, ce îşi vor purta rodul nefast la o vârstă adultă. 
  
În alte ocazii este posibil ca evenimentele exterioare să te depăşească emoţional în raport cu experienţa pe care ai ajuns să o ai în depăşirea obstacolelor vieţii. De exemplu, te afli acum într-o ţară străină, profesând o meserie mult sub calificarea pe care o ai, plin de griji legate de tine şi de familia ta. Şi este foarte posibil că nimic să nu te fi pregătit pentru o astfel de împrejurare, iar şocul pe care îl trăieşti să fie nimicitor.  
  
Poţi într-o astfel de situaţie să arborezi o faţă plină de veselie, cu zâmbetul pe buze, în ciuda faptului că te simţi zdrobit şi fără vlagă în sufletul tău? Sau poate o astfel de mimică aparent pozitivă să ascundă cu totul neliniştea ta interioară şi zbuciumul interior cu care te confrunţi? 
  
În ceea ce mă priveşte, pot spune că o astfel de soluţie, oricât de mult ar fi recomandată de către diferiţi autori în materie, nu va putea fi aplicată cu succes pe termen lung. Convingerea mea este că poţi manifesta o atitudine pozitivă în ciuda obstacolelor interioare sau exterioare cu care te confrunţi, numai dacă vei avea curajul să explorezi cât mai obiectiv cu putinţă acele limitări proiectate negativ asupra percepţiei tale. 
  
O astfel de examinare reprezintă în esenţa ei un act de cunoaştere de sine, precum şi a universului în mijlocul căruia trăim. Ideea de bază constă în faptul că orice formă de suferinţă, frică sau nelinişte provine dintr-o deficienţă a cunoaşterii pe care o ai la un moment dat. O astfel de ignoranţă - nu contează cât de justificată poate să fie ea - va conduce automat la o viziune cenuşie, la pesimism sau chiar la gândire distructivă, iar uneori la un fals optimism, ce nu face altceva decât să mascheze adevăratele probleme cu care te confrunţi. 
  
Dar cum poţi transforma într-un act de cunoaştere explorarea şi depăşirea obstacolelor ce îţi împiedică avansarea pe cărarea vieţii? Cum este posibil să dobândeşti o perspectivă pozitivă asupra drumului pe care trebuie să mergi? 
  
Să ofer un alt exemplu preluat din experienţa cotidiană. Să presupunem că s-a defectat un anumit dispozitiv de distribuţie a energiei electrice, fapt ce a condus la o avarie în zona în care locuieşti. În consecinţă, vei constata că niciun echipament electric sau electronic din casa ta nu mai funcţionează. Într-o astfel de situaţie, mai mult ca sigur că vei reacţiona anunţând telefonic pe operatorul de distribuţie a energiei electrice semnalând avaria în cauză. 
  
Rezolvarea unei astfel de situaţii va presupune desfăşurarea unei activităţi de investigare a problemei semnalate de către acest operator şi trimiterea unei echipe de intervenţie în teren. După ce s-a stabilit ce anume s-a întâmplat, se va trece imediat la remedierea defecţiunii constatate, astfel încât în cel mai scurt timp să se reia furnizarea energiei electrice. 
  
Într-un mod similar, atunci când simţi că un obstacol se aproprie de tine, cel mai bine este să începi să explorezi respectiva situaţie în modul cel mai obiectiv cu putinţă. Instrumentul principal de investigare constă în descrierea a ceea ce simţi, a dificultăţii cu care te confrunţi. Surprinzător, vei constata că pe măsură ce exprimi problema în cauză, treptat vei începe să discerni şi posibilităţile de a-l depăşi. De fapt, nu există un obstacol atât de perfect, încât să nu permită cel puţin o cale de a trece de el. Nimic nu este perfect în acest univers în care trăim, încât să împiedice pe deplin avansarea conştiinţei umane în devenirea ei la nesfârşit. De aceea, atunci când investighezi o situaţie aparent defavorabilă, este esenţial să observi posibilităţile ce ţi se oferă, lăsând la o parte acele aspecte ce sunt de netrecut într-o anumită împrejurare a vieţii. 
  
Un alt aspect important în examinarea unui obstacol se referă la identificarea detaliilor ce îl compun. Este ca şi cum ai contempla un anumit peisaj şi după o vreme ai începe să distingi detaliile sale, acele lucruri ce au o individualitate proprie în cadrul imaginii pe care o vizitezi. Rezultatul benefic se va reflecta prin adâncirea percepţiei şi deopotrivă prin dobândirea senzaţiei de perspectivă, imaginea devenind tridimensională având o extindere spaţială tot mai pronuntată. Avantajul obţinut rezultă din câştigarea unei percepţii în mai multe dimensiuni, fapt ce îţi va permite să identifici conexiuni nebănuite şi implicit soluţii inedite, originale la problema apărută. 
  
Voi reveni cu exemplul de la început, când apropierea unei examinări profesionale te conduce la nelinişte şi depresie, fiind în mare măsură o consecinţă a experienţelor nefericite din trecut. Prin investigarea situaţiei apărute, vei putea eventual constata că un element principal al temerii decurge din simţământul că nu vei putea face faţă, lucru ce va aduce consecinţe dramatice asupra carierei tale profesionale. Dacă vei analiza mai departe, vei putea eventual constata că dificultatea principală nu se află în deţinerea cunoştinţelor necesare, ci mai degrabă în teama absurdă, oarbă, că se va întâmpla ceva rău şi neasteptat, că vei avea o dispoziţie nefavorabilă sau examinatorul va fi de o severitate excesivă. 
  
De fapt, ideea de bază se află în a ajunge la ultima rădăcina raţională a obstacolului în cauză. De îndată ce identifici această limită, pasul următor va fi să observi fie absurdul temerii respective, fie elementul raţional ce poate fi soluţionat. De exemplu, s-ar putea să identifici că este necesar să asimilezi anumite cunoştinţe de specialitate pentru a putea trece cu succes de respectiva examinare. 
  
De fapt, a gândi pozitiv într-o lume negativă nu reprezintă un ideal, ci o necesitate de prim ordin. În exerciţiul supravieţuirii prin care trebuie să treci de-a lungul întregii vieţi, este esenţială menţinerea unei perspective constructive. Însă acest lucru nu este posibil decât prin intermediul cunoaşterii progresive a diferitelor faţete ale realităţii cu care te confrunţi. Astfel, orice obstacol poate deveni o ocazie de adâncire a cunoaşterii pe care o deţii la un moment dat. În acest sens, nu există niciodată o limită la care să te opreşti pe drumul vieţii. 
  
Nu în ultimul rând, adevărata cunoaştere te va călăuzi către identificarea principiilor fundamentale ce stau la baza alcătuirii universului din care faci parte. De fapt, orice eveniment din viaţa ta se află într-o strânsă legătură cu aceste principii elementare ce trebuie să fie învăţate obligatoriu de către orice om ce trece prin această lume. Doar aşa poţi ajunge la experienţa "marelui salt"interior despre care voi discuta într-o ocazie viitoare. Până atunci, te invit să converteşti în cunoaştere orice experienţă prin care treci în decursul vieţii. Acest lucru este posibil şi m-aş bucura foarte mult să ajungi să nu-ţi pierzi niciodată viziunea constructivă asupra vieţii pe care o trăieşti pe pământ.  
  
Octavian Lupu 
  
Bucureşti 
  
15 septembrie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CUM SĂ GÂNDEŞTI POZITIV ÎN CIRCUMSTANŢE NEGATIVE / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 259, Anul I, 16 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!