CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Octavian Curpaş         Publicat în: Ediţia nr. 207 din 26 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Cum arată „Visul unei femei” la un radio cu nume de zeiţă. Dialog cu Alina Arbajter, realizator la Athenaisradio, Germania
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Alina Arbajter este un om realizat. Lucrează în Germania, ca moderator radio, emisiunile ei au mare audienţă, colaborează la diferite posturi de televiziune şi radio din România, a scris o carte – pereche a unui program radiofonic realizat de ea, are proiecte interesante. Nimic, însă, nu poate egala farmecul copilăriei fără griji petrecute în cartierul bucureştean Berceni, unde s-a născut pe 13 noiembrie 1968. Pe măsura trecerii deceniilor, pe lângă coroniţa care-i răsplătea efortul la învăţătură şi serbările de sfârşit de an şcolar urmate de vacanţele petrecute, cu familia, la mare, prilej de plăcute aduceri-aminte au devenit şi uniforma şcolară sau cravata de pionier. Cea care astăzi este un reprezentant cunoscut şi recunoscut al diasporei româneşti, recunoaşte, la rândul ei, că omul care este datorează totul mediului familial deosebit în care a crescut şi vorbeşte cu multă admiraţie despre părinţii ei – model de iubire conjugală, care au dat şi o bună educaţie copiilor lor. Alina Arbajter s-a despărţit de părinţi, de fratele ei mai mic, de oraşul natal, de casă, de prieteni în septembrie 1990 când, cu o valiză în care îşi adunase cei cu puţin peste 20 de ani pe care-i avea, ieşind pentru prima oară dintre graniţele ţării, a coborât pe peronul unei imense gări, în mijlocul unor oameni cu mentalitate, obiceiuri şi limbă necunoscute. De aceea, adaptarea s-a produs mai greu. Primii 16 ani şi i-a petrecut în orăşelul Frankenberg, din centrul Germaniei. A avut, aici, timp de 7 ani, un magazin cu rochii de mireasă. Terminase, în România, un liceu economic şi activitatea comercială nu i-a creat probleme. Apoi s-a mutat la Nurnberg, unde locuieşte şi acum şi este angajată a unui post de radio. 
  
Ce semnificaţie are denumirea Athenaisradio? De unde acest nume? 
  
Etimologia cuvântului Athenais. Numele, de etimologie necunoscută, al unei Zeiţe greceşti - fiica lui Zeus, din care s-a născut complet înarmată. Atena, marea Zeiţă tutelară a antichităţii greceşti, este în acelaşi timp reprezentanta Păcii şi a Războiului, a Artei şi a Ştiinţei, a Inimii şi a Raţiunii. Atena era socotită protectoarea Artelor, a meşteşugurilor, a literaturii şi a agriculturii, a oricărei acţiuni care presupunea ingeniozitate şi spirit de iniţiativă. Ea patroana viaţa socială şi cea statală, era sfătuitoarea grecilor şi apărătoarea lor în războaie. 
  
În ce scop şi când a luat fiinţă Athenaisradio? 
  
Acest post de radio s-a născut din iubirea de oameni, din dorinţa de a aduce în sufletul românilor şi în casa acestora cultura, arta, literatura, oameni de o valoare spirituală remarcabilă, talentele ascunse ale unor oameni obişnuiţi, dar cu o frumuseţe interioară deosebită. 
  
Ce fel de emisiuni se promovează la Athenaisradio? 
  
Emisiunile pe care noi le aducem în casele românilor din Diaspora şi nu numai ale lor, ci şi ale celor din ţară, sunt nişte emisiuni interactive, cu realizatori foarte talentaţi, iar având în vedere distanţele care ne despart – pe prezentator şi ascultător - pe această cale virtuală, pot spune că am reuşit să intrăm în inima şi casa ascultătorului. Iar, pentru noi, Ascultătorul este răsplata muncii noastre. 
  
De când lucrezi aici? 
  
Eu lucrez la acest post de radio - Athenais - de câteva luni, pe fondatoarea acestui post, doamna Elena Mezin de la Paris, cunoscând-o de o bună perioadă de timp, de când mi-am ales această cale, a radioului. 
  
Când s-a născut pasiunea ta pentru radio? 
  
Pasiunea pentru radio, cred ca am simţit-o de când eram copil, de când a păşit pe culoarele Radioului, la Bucureşti, aceea fetiţă care era dusă de părinţi în fiecare iarnă la serbarea pomului de Crăciun în incinta Radiodifuziuni Române. 
  
Când a demarat „Visul unei femei”? 
  
Visul unei femei cred ca s-a născut odată cu mine dar, în trecerea anilor, a prins rădăcini şi, acum doi ani, m-am decis să pun pe hârtie sufletul femeii. 
  
Al cui vis a fost „Visul unei femei”şi cum a luat fiinţă? 
  
M-am apucat să aduc în prim-plan femeia - aceea fiinţă uitată de noi. Am vrut să readuc în sufletul ei, acel suflet plin de candoare şi sensibilitate, lumina Iubirii. 
  
Ce face, concret, Alina Arbajter, la emisiunea „Visul unei femei”? 
  
Eu cred că am reuşit să readuc în inima ascultătorului Ţărmul fericirii. Multe dintre doamne se vor regăsi în aceste minute de Iubire. 
  
Ce durată are această emisiune? 
  
Emisiunea pe care eu o realizez la Athenaisradio vinerea şi duminica, ţine două ore, între 21 – 23, şi poate fi ascultă live, din studioul de la Nurnberg. 
  
Care sunt elementele cheie ale emisiunii tale? Ce rol joacă în „Visul unei femei” creativitatea? Dar continuitatea? 
  
Eu spun adesea în emisiunile mele „Fiecare e iubirea vieţii cuiva”. 
  
Iar Femeia este un izvor al frumuseţii, al artei, al înţelepciunii. Femeia are stil şi eleganţă, iar pentru cei ce nu au cunoscut-o încă, niciodată nu este prea târziu. Ascultându-mă oamenii vor înţelege, cred, mai bine omul pe care îl au lângă ei. 
  
Pe aleile sufletului, colindăm o viaţă întreagă, nici ploile nici furtunile inimii nu împiedică femeia să iubească. 
  
Întunericul destinului ne călăuzeşte paşii încercaţi de necazurile vieţii, uneori, în locuri nepătrunse de nimeni, acolo unde lumina frumuseţii nu pătrunde, iar noi, femeile, rămânem acolo, încolţite de necazurile vieţii, alteori ne desprindem de acele furtuni şi ploi, în inima sufletului nostru poposind IUBIREA. 
  
FEMEIA, un subiect de o amploare deosebită, o zeiţă a frumuseţi, a străbătut timpul uimindu-ne cu farmecul ei. Singurul lucru, de-a lungul timpului, pe care ea nu îl poate schimba este IUBIREA. 
  
Este greu de înţeles tristeţea femeii, 
  
Este greu să cuprinzi lacrimile în căuşul palmelor, 
  
Este greu să priveşti lumea prin neliniştea femeii, 
  
Este greu să aduci iubirea din nou în inima rănită, 
  
Este greu să luminezi calea tunelului întunecat al suferinţei, 
  
Dar mai greu este să răspunzi iubirii când sufletul îţi este plin de amărăciune, tristeţe şi nelinişti 
  
Iubind învăţăm să preţuim viaţa, iubind cunoaştem parfumul destinului, descoperind FEMEIA. 
  
Femeia este iubire, ea este chiar amăgire, este iubirea ascunsă în lăcaşul inimii uitat de vreme, este candoare, lumină, este simfonia cuvintelor la lumina lumânării, 
  
Femeia, o divinitate un simbol greu de înţeles, greu de parcurs, un val care nu se va sparge niciodată, 
  
O lacrimă pe un obraz îmbătrânit de vreme, 
  
O mâna întinsă şi deseori respinsă, 
  
O mamă o iubită, o puritate în viaţa oricui dar greu preţuită. 
  
O femeie uitată de toţi de copii de nepoţi. 
  
O femeie chinuită pe drumul vieţi. 
  
O femeie care se ridică atunci când cade şi nu se lasă zdrobită de urcuşuri şi coborâşuri. 
  
Aceasta este FEMEIA, 
  
Aceasta sunt eu, 
  
Acestea sunteţi voi, FEMEILE. 
  
Se bucură de audienţă „Visul unei femei”? Ce părere au tinerii despre această emisiune?? 
  
Publicul care mă ascultă nu face parte dintr-o anume categorie de vârstă; auditoriul meu acoperă toate categoriile de vârstă. 
  
Ce legătură există între o carte şi o emisiune radio care poartă acelaşi nume – „Visul unei femei”? 
  
Odată cu cărticica mea - pentru că este o cărticică, nu o pot compara cu un roman - a izvorât dorinţa de a realiza această emisiune, „Visul unei femei”. 
  
Cum, când şi unde ţi-ai promovat cartea şi emisiunea? 
  
Am prezentat acest vis al meu anul acesta la Bucureşti, la diferite posturi Tv, chiar de 8 Martie, deci ca un cadou pentru toate doamnele şi mămicile. Am fost invitată de doamna Rodica Elena Lupu în emisiunea doamnei Lucky Marinescu Show unde am cunoscut oameni foarte naturali şi foarte frumoşi sufleteşte. Am fost în emisiunea doamnei Iuliana Marciuc la TVR1, la TVRM şi la Radio România International unde a fost o mare surpriză pentru mine să păşesc în lumea adevărată a radioului. 
  
În planurile tale de viitor intră şi televiziunea? 
  
Pe lângă proiectul acesta, radiofonic, am pornit, în paralel, un proiect Tv aici, în Germania, la un post regional, la Nurnberg FrankenTv, unde, de la mijlocul anului 2010, voi avea onoarea să realizez şi să moderez prima emisiune Tv pentru Diaspora. Această emisiune este un concept propriu de promovare şi integrare a românilor în viaţa şi cultura poporului german. Voi promova mai ales România, valorile ei culturale, români de succes din această zonă şi tot ce înseamnă artă şi tradiţii româneşti. Eu voi reveni în România în septembrie şi sper că ascultătorii şi cititorii revistei mă vor cunoaşte mai bine prin intermediul mass media şi mi-ar face o deosebită plăcere să îţi rupi câteva minute din timpul preţios ascultându-mă pe: 
  
www. Athenaisradio.ning. Com: http://athenaisradio.xplor.ro:9000/listen.pls 
  
Ce mesaj vrei să le transmiteţi cititorilor noştri? 
  
Acum, la încheiere, aş dori să transmit cititorilor revistei, ca şi ascultătorilor postului Athenaisradio, tot binele din lume. Viaţa lor să fie plină de iubire şi dragostea să-i facă tot mai buni. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cum arată „Visul unei femei” la un radio cu nume de zeiţă. Dialog cu Alina Arbajter, realizator la Athenaisradio, Germania / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 207, Anul I, 26 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!