CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Elena Armenescu         Publicat în: Ediţia nr. 519 din 02 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Cultul morţilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cultul morţilor, moştenire geto-dacă  
 
Moşii de vară  
 
Dr Laurentiu Chiţimia  
Dr Elena Armenescu  
medic scriitor şi publicist  
 
Meleagurile vechii Dacii sunt locuite azi de români, urmaşii ai dacilor, constituind un popor care de-a lungul vremurilor a cunoscut mai multe denumiri, aşa cum rezultă din numeroase studii. Aşadar, locuitorii au fost numiţi geţi, daci, valahi, fiind urmaşii atâtor generaţii care se înlănţuie neîntrerupt până în timpuri imemoriale, chiar antedeluviene, şi au o credinţă nestrămutată în continuarea “vieţii” după moarte. Credinţa într-un singur zeu- monoteismul- şi această convingere de dăinuire a sufletului după moarte au corespuns şi corespund creştinismului, fapt care a condus la asimilarea şi suprapunerea sărbătorilor şi ritualurilor precreştine, celor creştine.  
 
Există cel puţin douăzeci de zile pe an, consacrate comemorării, pomenirii şi aducerii ofranelor pentru cei “adormiţi” şi repauzaţi nu numai de curând, ci pentru toţi morţii familiei.  
 
Această pomenire şi jertfă (sacrificiu), constă în împărţirea (trimiterea) de hrană –colaci, cozonaci, prăjituri-şi băutură, vase şi obiecte pentru prepararea sau servitul bucatelor.  
 
Cele mai importante sărbători sunt:  
 
1) Moşii de iarnă cunoscuţi sub numele de Câşlegi sau Cârnelegi, cad totdeauna sâmbăta dinaintea lăsatului de sec (carne) de postul paştelui  
 
2) Moşii de Păresimi- cad totdeauna la 9 martie, de mucenici, ziua pomenirii celor 40 de martiri creştini  
 
3) Moşii de vară- Rusaliile sau Pogorârea Sf Duh  
 
4) Moşii de toamnă, de Sân- Medru, adică Sf. Dumitru  
 
Moşii de vară  
 
Una din cele mai mari sărbători ale verii, Moşii de Rusalii sărbătoare aşteptată atât de morţi cât şi de vii, cu tot fastul cuvenit o întâlnim în toată splendoarea manifestării ei în sens material, magic (căluşul se joacă în aceste zile) şi religios, pe toată întinderea ţării, inclusiv în Basarabia.  
 
Cimitirele au mormintele proaspăt aranjate, îngrijite, unde alături de plante perene rezistente la îngheţ, florile sădite în primele zile ale primăverii, acum înflorite aşteaptă ca într-o explozie de bucurie să vină cineva din fiecare familie la căpătâi (la capul morţilor), lângă cruce, cu produse din gospodăria şi pământurile întreţinute de ei altădată.  
 
În straie de sărbătoare, cu faţa luminată de zâmbete sau reculegere, femeile însoţite de copii, merg la cimitir în dimineaţa zilei de Rusalii.  
 
Se dau de pomană colaci, cozonaci, prăjituri, oale, farfurii, ceşti, pahare, linguri, furculiţe, fructe şi flori, însoţite de rostirea numelui celui îngropat şi de evocarea unor întâmplări din viaţa lui (ei).  
 
De reţinut că femeile nu mănâncă atât din primele fructe ale fiecărui sezon, cât şi mâncare, în ziua când împart., până nu dau mai întâi de pomană, până când nu-i evocă, adică îi pomenesc pline de pioşenie pe străbunii lor.  
 
Sărbătoarea durează trei zile, iar în sudul ţării şi o săptămână, timp în care are loc Târgul de moşi, unde lumea se distrează şi cumpără sau vinde obiecte şi produse.  
 
La fel de puternice ca graiul şi portul, sărbătorile comemorative ale străMOŞILOR , cu întreaga moştenire culturală pe care ne-o oferă folclorul şi tradiţia, asigură unicitatea unui popor antic viu, cu toate obiceiurile străvechi practicate şi azi, nealterate de timp, încât putem spune:  
 
Tu strănepotul atâtor viteji ce dorm sub grui  
 
Te dăruieşti azi muncii, credinţei te supui  
 
Iubeşti tot ce e viaţă, cântecul te–nalţă la zeu  
 
Zamolxis te veghează de sus, din cerul tău.  
 
(Elena Armenescu Permanenţă - din vol Memoria statuilor )  
 
NB Articolul de mai sus reprezinta sinteza unei lucrari prezentate in Congresul de dacologie din anii anteriori. In fotografie, in micul ”altar” al familiei, sub semn de omagiu si comemorare, trecuţi în eternitate, sunt părinţii mei - respectiv bunicii materni ai fiilor mei: Laurenţiu şi Emanuel.  
Referinţă Bibliografică:
Cultul morţilor / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 519, Anul II, 02 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!