AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 648 din 09 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Cultivat
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am cultivat 
  
Am cultivat plante exotice, imaginare. Veneam în fiecare noapte. Ridicolul nu este cea mai mare nenorocire. Cineva s-a aplecat prea mult peste balcon şi a căzut în capul unui înalt funcţionar. Putea să cadă în sine însuşi. Se scriu miliarde de poezii, ca stelele, castelele.  
  
Aşa cum Moise a scos apă din stâncă, de ce să nu scot eu un strop de iubire din neiubirea voastră, iubindu-vă? 
  
Inconştienţi ca peştii în jurul cârligului. Zăresc o barcă plutind cu vâslele lăsate în voie, în barcă nu mai e nimeni. Încerc să nu o iau razna, dar tot deviez. Sufletul nu are busolă. Niciodată. Misterul nu are busolă. Doar toamna aurită este reală, ca şi roşul sângeriu al copacilor, zărit cândva în Massachusetts. Dar şi la Muntele Roşu. Ce plictis o fi fost la începutul Lumii? De ce nu ar fi fluturii sufletele celor morţi demult?  
  
Un coşmar frecvent – mă aflu undeva, nu sunt acasă, nu ştiu unde mă aflu, văd oameni cunoscuţi, ei nu mă recunosc, încerc să le explic ceva. Nu ne înţelegem. Oare aceasta este din viaţa anterioară sau din cea viitoare? 
  
Unele scrieri seamănă cu florile artificiale. Prefer buruienile, sunt vii. Îmi place mirajul, floarea de cactus. Troistan şi Isolda, Romeo and Julia, eu şi iluzia.  
  
Sub ochii uluiţi ai motanului negru, şoarecii joacă o piesă, nu vor vi mâncaţi înainte ca piesa să se termine.  
  
Cum este orbirea? Vezi şi nu vezi. A te privi în interior este mai important şi mai periculos. Mă reevaluez permanent. Împrejurările neprielnice mă fac mai puternic. Nu m-am lăsat servit niciodată. Dar iubit- da. De iubire nu te poţi sătura. O imensă foame de iubire.  
  
Îngăduie firii tale să supravieţuiască. 
  
Îţi ia jumătate din creier, din voinţă. Trăim între buline, droguri, smoguri. Clopot robust. Victimă şi efect. Numărul zece latră. Mulţi oameni au reverii. Dar nu-l ştiu pe psi. Ne stingem încet ca-n vechiul Tibet. Cuiva i-a dispărut iubita. S-a evaporat. A simţit libertatea de care se bucură nebunii. Ca un sinucigaş. Nu înţeleg pe cei care îşi sapă groapa sub ameninţarea pistolului. Oricum , ei ştiu că mor. Atunci, de ce? Te aperi cu lopata de pistol. Aceasta este demnitatea condamnatului. Trebuie să înfăţişez şi acest aspect. Nu sunt o pildă, nici de pildă. Urma în care timpul se-ndepărtează. Voi, descendenţi, sânge în cleştar. Noi, lacomi şi acum. Gust de cenuşă? Spune, te rog. Mulţumesc. Hohot de râs, homeric şi himeric. Ecou monstruos. Nimic nu mai urmează. Să-l văd eu pe William Shakespeare încolonat, între douămiişti. Treceam peste o râpă adâncă, mă întrebam, ce caut eu pe această bârnă mâncată de umezeală, gata să se rupă? O, biruinţă amoroasă. Ecce homo. Nicăieri, niciunde. Norocul existenţei mele. Selbsterfahrung, cercetarea de sine. Voi mai dormi vreodată? 
  
Să-ţi pierzi vocea, abia atunci începi să gândeşti. O lumină aurie îmi pătrunde prin pleoape. Cineva îmi smulge corzile vocale. Nu putem lăsa mizeria să ne pătrundă în suflet. Adică - frica de moarte, ura faţă de semeni, minciuna. Am şi eu multe chipuri, unele nu le cunosc nici eu. Mila nu mi s-a părut o virtute, deşi multe fapte bune se nasc din milă. Dar ea umileşte, chiar cuvântul conţine milă. Ţin mai mult la dreptate şi la independenţă.  
  
Nu am resentimente. Lupta nu te poate lăsa cu resentimente, câştigi prin faptul că lupţi .Resentimentul este un semn al înfrângerii.  
  
BORIS MARIAN 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cultivat / Boris Mehr : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 648, Anul II, 09 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!