AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 789 din 27 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Cu sufletul înclinat către primăvară...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Ghioceii poposesc deja în casele noastre, deoarece şi-au făcut apariţia prin grădiniţele de flori. Sau poate pe tarabele florăreselor de unde ni-i procurăm cu multă plăcere.  

Chiar dacă februarie nu şi-a aruncat ultima cămaşă cu care a îmbrăcat zilele iernii, florile ce vestesc primăvara, ghioceii, ne-au adus deja un surâs special pe chip.  

Nu mai este un secret pentru nimeni ce semnifică şnurul alb-roşu al mărţişorului, purtat de 1 Martie de femei şi fete, dar va rămâne un secret pentru fiecare, prima amintire legată de acest moment al renaşterii naturii, al trezirii din hibernare.  

Aşadar, şnurul de mărtişor, alcătuit din două fire răsucite, colorate în alb şi roşu, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, caldură-frig, lumină-întuneric. Şnurul se poartă de la 1 Martie până la sărbătoarea Floriilor, când mărtişorul se va lega de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.  

Nu vreau să fac mărturisiri complete despre cum am întâmpinat eu ani de-a rândul Mărţişorul, cum consider eu că ar trebui să celebrăm această zi, ci voi încerca să descopăr ce semnificaţie s-a ajuns să se dea acestuia în prezent. Nu vreau să mă refer la mărţişoarele pe care le oferim din respect noi femeile între noi, sau fetiţele între ele, ci la acele mărţişoare care sunt speciale tocmai datorită încărcăturii emoţionale transmisă de către cei ce ni le-au oferit. Acele micuţe simboluri primite din mâna soţilor, iubiţilor, prietenilor, colegilor...
Îmi amintesc că-mi plăcea să prind, cu emoţie, la reverul hainei, de 1 Martie, primul mărţişor primit în acea dimineaţă. Sau, dacă nu primisem deja unul, îmi atârnam în piept mărţişorul pe care mi-l cumpăram eu din timp, atunci când eram atentă să procur şi pentru celelalte femei dragi din viaţa mea, precum mama, mătuşile, surorile, prietenele, colegele.  

Îmi amintesc că trăiam o stare specială, care concura aproape cu clipa îndrăgostirii (a fluturaşilor din stomac) deoarece gândeam că în ziua de 1 Martie renăşteam şi-mi propuneam să am o primăvară plină de zâmbet şi idealuri... De fapt o asociam adesea şi cu vremea din ziua respectivă, iar dacă era cald, aveam certitudinea că avea să mi se împlinească toate dorinţele. Şi toată această stare euforică ţinea cam până după 8 Martie, când deja efectul acela de nou ( de primăvară, desigur!), îşi mai pierdea din intensitate. Era ca o uşă interioară pe care-mi propuneam să o deschid la debutul primăverii şi unde lăsam să pătrundă atât miresmele florilor cât şi cele ale planurilor noi.  

Astăzi, într-o discuţie cu colegii de serviciu, am descoperit că nu mulţi ascund în colţul sufletelor vreo clipă specială legată de această zi, ci doar, îşi amintesc că ofereau soţiilor, mamelor şi surorilor câte un mărţişor, iar mai nou, mi-au mărturisit că în ultimii ani, ei nu se mai ocupă să le procure acel ghiocel, coşar, potcoviţă sau cine ştie ce obiect, de care să lege acel şnuruleţ alb-roşu, ci obişnuiesc să dea soţiilor şi fiicelor bani ca să-şi cumpere singure mărţişorul dorit. Mi s-a părut cam lipsită de tradiţie varianta aceasta, însă, am realizat apoi că, poate, nu greşeau în totalitate. Cine ştie ce gândesc anumite femei, pentru care mărţişorul nu reprezintă decât încă o ocazie de a mai primi un cadou din partea persoanei iubite.  

Cel mai mult m-a impresionat răspunsul unui coleg care îşi amintea, cu mare drag, momentul când după 15 martie ( în funcţie de cât de caldă era vremea) mergeau în grup, fete şi băieţi şi culegeau brânduşe de pe dealuri, iar ceea ce era semnificativ era faptul că, după cât de multe asemenea flori găseau şi aduceau acasă, atât de mulţi puişori urma să scoată cloştile mamelor. Era o tradiţie care se respecta şi care îi încărcau de o emoţie aparte, deoarece ţinea de norocul pe care urma să-l aibă în acea zi şi la care visau toţi cu generozitate. Puteau anticipa cât de bogată ar fi fost acea gospodărie în anul care urma. Era de preferat, dacă nu adunau multe flori, să renunţe la ele, în ideea că, curtea nu ar mai fi binecuvântată cu puişorii înaripatelor.  

Chiar dacă astăzi pentru mulţi dintre noi, valoarea mărţişorului s-a cam pierdut, pentru mine va continua să reprezinte acea forţă magică care îmi aduce o schimbare. Va fi acel talisman care mă va feri de energiile negative şi mă va încărca de iubirea celui sau celei ce mi l-a dăruit.  

Înainte de a încheia, voiam să vă îndemn şi pe dumneavoastră, dragi cititori, să vă amintiţi şi să vă întrebaţi: Oare, ce reprezintă Mărţişorul pentru mine?
Şi... nu uitaţi să oferiţi mărţişoare celor dragi!  

 

Cornelia Vîju  

26 februarie 2013  

 

Referinţă Bibliografică:
Cu sufletul înclinat către primăvară... / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 789, Anul III, 27 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!