CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 282 din 09 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

CU GÂNDUL LA ZIUA DE MÂINE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu-mi dau seama cât de mult mi-au plăcut sau nu şedinţele. Dar, ori că îmi amintesc ori că mă întâlnesc cu un anumit domn, gândul îmi fuge cu viteza luminii la tovarăşul acesta, Grigore, care ne convoca cândva la asemenea activităţi ce deveniseră atât de obsedante şi nesuferite...  

Când nu era şedinţă de partid, era şedinţă de lucru. Dacă nu era din asta, era şedinţă de instructaj pe nu ştiu ce linie şi, uite aşa, nea Grigore al meu o ţinea din şedinţă în şedinţă până se termina ziua de lucru...Ba, mai avea obiceiul naiba ca la finalul zilei să ne pomenim cu el pentru o "minută", adică o şedinţă operativă ca să punem la punct detaliile pentru ziua următoare. Detalii de muncă. De planificarea şi organizarea muncii, bineînţeles... Adevărat că, destul de rar, la plecare, după ce părăseam bucuroşi sediul instituţiei, ne lovea în moalele capului cu expresia: "băi tovarăşi, vă convoc acuşica la o operativă, că e în drum, aproape, colea...". Să îngheţăm şi alta nu! Puteai zice ceva?! Era şef pe linie de serviciu şi era şi secretar de organizaţie de bază...Pe urmă ne-am obişnuit, că şedinţa "din drum" era la o cârciumioară cu cei mai gustoşi mici din urbea de provincie şi cel mai delicios mujdei de usturoi...Atâta doar că, până goleam şi câte o sticlă de bere, nea Grigore al nostru (aici nu-i mai ziceam "Toaşu" Grigore!) ne ţinea un curs de etică şi echitate comunistă mai dihai ca la conferinţa de partid. Treceam si peste asta pentru că, la final, el rezolva nota de plată...  


Da, era cumsecade "toaşu" Grigore, că stia că nu prea avem noi bani de cheltuială, iar el avea un salariu mai bunicel, de activist, deh !
Am trecut revoluţia cu bine şi, nu de prea mult timp, într-o cârciumioară la şosea, se plângea un tinerel, membru activ într-unul din partidele astea apărute ca ciupercile după ploaie, de preşedintele de la ei care le impunea să i se adreseze cu DOMNULE lider de partid! Din una în alta, am aflat că acest "domn lider" cu aşa pretenţii, se numeşte...Grigore! În plus, am înţeles că acest „domn lider”, pe care-l cheamă chiar Grigore, este şi investitor principal la societatea în care lucrează tinerelul nemulţumit de pretenţia omenească şi chiar statutară a liderului de partid...
Din vorbă în vorbă, mi-a spus că societatea va da faliment...Pentru ca domnul lider este preocupat de şedinţe de analiză, de lucru, de bilanţ, de deschidere de cont, de închidere de sezon, de protocol, de organizare a manifestărilor dedicate zilei femeii ori a patronului, de partid cu aripa tânără, de partid în vederea fuziunii, de birou sau delegaţie permanentă şi... de toate alea, că se întind aste şedinţe până pe la miezul nopţii şi a doua zi se încep de la ZERO, pe motiv că secretara nu a înregistrat toate discuţiile şi nu se mai ştia ce s-a hotărât şi ce termene s-au fixat. Într-un moment de respiro, domnul Grigore a reuşit să le explice că nu-i este teamă de faliment pentru că-l declarase deja şi se înscrie, la o adică şi la momentul oportun, în alt partid unde are şanse să fie înscris pe liste pentru un fotoliu de deputat...
A ţinut o şedinţă de dare în primire a situaţiei concretizată în bilanţ, după care a convocat altă şedinţă de...racolare a noi membri pentru partidul în care intrase doar de o săptămână, chiar dacă mai figura în evidenţele organizaţiei de partid al cărei lider era încă. A fost aplaudat la scenă deschisă în momentul în care a dat citire promisiunilor certe şi de mare valoare strategică pe care urma să le pronunţe detaliat într-o şedinţă, a doua zi, lărgita, cu participarea sponsorilor oficiali şi neoficiali....
Ei bine, în scurt timp, a ajuns deputat domnul Grigore şi se spune că e tare respectat în noul partid şi în circumscripţia electorală în care a fost votat cu mare bucurie, după o masă largă şi lungă de vreo două-trei ore cu iahnie de fasole, bere şi mici, la care cetăţenii prezenţi în număr mare strigau când „bogdaproste, domnule Grigore!”, când „La mai mare, domnule deputat!”.
L-am întâlnit zilele trecute, după ce coborâse cu greu dintr-o limuzină neagră...
 


Aproape că nu l-am recunoscut. Era pus la patru ace, cu încă un ac la cravată şi însoţit de o gorilă ce-i căra geanta diplomat. Destul de amabil când m-a bătut pe umeri şi m-a întrebat cum merge planul, s-a supărat pe dată când am adus vorba de şedinţele din Parlament şi l-am întrebat cum se descurcă. Surprins, mi-am cerut scuze la prima privire dură a „gorilei” ce purta geanta diplomat şi, în timp ce examinam cu coada ochiului muşchii dilataţi şi ameninţători ai acesteia, mi-am permis o mică intervenţie cu jumătate de gură:
- Dar, domnule deputat, cu respect, apreciez eficienţa lucrărilor în plen, dar parcă se cam lungesc şi se bate
apa-n piuă...Dumneavoastră, de ce sunteţi nemulţumit?
- Păi, cum de ce, domnule? Alea sunt şedinţe?! Pentru o amărâtă de definiţie la laptele de vacă te ţine în discuţii peste patru ore şi pentru legea calului două zile? Păi cu ce e vaca mai prejos decat calul, domnule?! Vezi că nu ştii? Le-am demonstrat eu. Ştii ce experienţă de partid am eu şi cât de operativ lucram pe vremuri!
-Da, domnule deputat, cum să nu-mi amintesc!? Nimeni nu vă poate uita, domnule deputat...Dar, cu integrarea asta atât de lungită după aderare, in condiţiile crizei globale, ce se adoptă, ca plan de măsuri, domnule deputat? am îndrăznit eu să întreb după ce am observat atitudinea pacifistă a „gorilei” ce strângea cu putere mapa diplomat.
- Aderare?! Europa?! Integrare?! a strigat domnul deputat Grigore din adâncul rărunchilor. Păi, cum şi când, măi băieţică, că au fost atâtea şedinţe pentru obţinerea privilegiilor si fixarea pensiilor că nu am avut timp disponibil şi pentru legile integrării...Baţi câmpii cu prostiile astea, zău aşa! Da’ce, mă? Vrei să pierdem sporurile alea care ne ţin în viaţă? Ţie ţi-ar conveni?
După întrebarea asta ce mi-a adresat-o direct, domnul deputat Grigore s-a oprit brusc, şi-a umflat obrajii roşii de efort ori de prea multă slană cu palincă şi m-a pironit cu o privire ascuţită şi ameninţătoare.
- Mie, nici atât, Doamne fereşte, am îngăimat eu trăgând cu coada ochiului la „gorila” ce mi se păruse că face doi paşi spre mine. Totuşi, când vor fi discutate măsurile anticriză, domnule deputat?, am prins eu curaj după ce ”gorila” nu m-a mai băgat în seamă.
- Apăi, nu-i bai, băi băiete! Le începem după vacanţa parlamentară şi dacă nu le terminăm până după criză, le continuam apoi, că-i timp berechet....Până la sfârşitul mandatului le dăm gata şi pe astea. Altfel, ce vrei domnule, sa rămânem şomeri ? a încheiat domnul deputat Grigore plin de importanţă şi de sănătate, fluturându-şi braţul cu un gest elegant menit să înlăture o strângere de mănă tovărăşească aşa cum obişnuiam după şedinţele de demult...
 


Da, asta era grija ce-l frământa pe domnul Grigore zi şi noapte, de nu mai încăpea pe portiera limuzinei negre.
Grija zilei de mâine!
Regret că nu am putut, din motive umanitare şi de teama „gorilei” însoţitoare, să-i stric ziua aceea. Trebuia să-i povestesc despre Legea lustraţiei. Că trebuie să existe şi să funcţioneze. Că a fost musai, cândva, de la dom' preşedinte Băsescu. Că de aia a fost musai şi un CNSAS cu un Dinescu revoluţionar la cârmă. Chiar dacă nea Grigore nu ar fi un subiect interesant pentru lege, că doar nu a fost el mai grozav .. Cristi Rădulescu ori Mona Muscă, bunăoară!
Nea Grigore a fost şi a rămas un om cumsecade şi cu o funcţie prea mică în partidul acela condamnat de istoria Comisiei Tismăneanu... Adevărat că a fost o istorie comandată de preşedintele mai sus amintit dar, orice s-ar spune, tot istorie rămâne...
 

 

P.S.  

Aceste gânduri m-au năpădit şi le-am aşternut prin unele spaţii virtuale la 13.oct.2009. Adică, în urmă cu aproape DOI ani... Sunt noutăţi în domeniu de atunci şi până azi?!  

 

Referinţă Bibliografică:
CU GÂNDUL LA ZIUA DE MÂINE / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 282, Anul I, 09 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!