CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: George Baciu         Publicat în: Ediţia nr. 721 din 21 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

CU GÂNDU+N BUZUNAR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

George Baciu, cu gându-n carte  

 

 

„Căci poet este Baciul domnişan”, exclamam acum doi ani, într-o mini-predoslovie la primul său volum de versuri, „Gânduri de la marginea lumii” (Ed. Rottarymond şi Rotarexim, Rm. Vâlcea, 2010). A recidivat un an mai târziu, cu „În vestiarul inimii” (Ed. Tiparg, Piteşti), şi, pentru a transforma seria în tradiţie, a venit şi anul acesta cu o carte, „Cu gându-n buzunar” (Ed. Alfa, Iaşi). Este deja irecuperabil – sunt sigur că o va demonstra peste un an. Are o dezinvoltură a aşezării sentimentelor (mai ales pentru Femeie, în toate ipostazele sale) şi imaginilor (mai ales nocturn-tomnatice), a frânturilor de idee (a nu se uita că are istoria-filosofia „la bază”) în fraze care curg ca sub dicteu, că nu are scăpare.  

De data asta, s-a întâlnit şi cu Cucu Ureche. Pe la jumătatea lui decembrie, la lansarea cărţii în Cenaclul „Nicolae Velea” din Curtea de Argeş, am început să le laud isprava cu „A tunat şi i-a adunat!... Doi zărghiţi...” Reafirm şi detaliez. Doi gramatoclaşti, jucându-se adică nonşalant cu gramatica lumii, Cucu ignorând, la prima vedere, şi sintaxa şi semantica celor văzute, George Baciu, fidel pe deplin sintaxei limbii române, spulberându-i doar semantica (cea de toate zilele). Nici unul, nici celalălalt, nu pot fi înţeleşi de un „om normal” – Cucu, să zicem, de un dendrolog (copacii săi au degete, ochi, inimi, suflet poate, în timp ce oamenii au ramuri, rădăcini, frunze), poetul de un traducător automat din română în oricare altă limbă, inclusiv româna „de tribunal”. Semantica lui George Baciu nu e deloc aditivă, obţinută prin alăturarea sensurilor cuvintelor, poemele sale trebuie citite în întregime şi abia apoi „traduse” în limba poezească, revenind la sentimente, imagini, idei – fără nicio garanţie (nici nu trebuie!) că vom regăsi locul de unde a plecat poetul. Fiecare cu lectura lui, aşa cum se cuvine în cazul poeziei autentice. Densitatea de metaforă este atât de ridicată că întreaga carte este o mare „pictură sentimentală” – în perfect acord cu desenele lui Cucu, care nu ilustrează, ci interpretează-completează-prelungesc poemele. Observaţi luxurianţa metaforică a „pseudo-haikuurilor” din prima parte a cărţii (aş pune alături toate aceste „strofe”, pentru a o obţine un mare poem de dragoste) şi comparaţi-o cu luxurianţa desenelor lui Cucu.  

Atunci când am conclucrat cu Cucu într-o împrejurare similară, ba chiar în două, mi-am permis să spun că „nu ştiu peste o vreme cum se va spune: o carte scrisă de Păun şi ilustrată de Cucu sau o carte desenată de Cucu şi comentată de Păun”...; de data asta doar subliniez cât de organic conlucrează cei doi. Îmi este greu de imaginat cartea fără unul dintre ei, ar ieşi mult sărăcită. Sunt sigur că vor reveni.  

A tunat şi i-a adunat! Doi dintre cei mai importanţi (mai prolifici, mai multilaterali şi, foarte important, care nu-şi „joacă rolul”, străină fiindu-le pornirea spre „poză”, ca să nu spun direct vedetism) oameni de cultură ai zonei noastre, dăruindu-ne una dintre cele mai reuşite cărţi de poezie a zonei noastre. Şi nu numai – să sperăm că volumul va avea traseul pe care-l merită prin literatura română. Căci poet este Baciul domnişan.  

ACAD. GHEORGHE PĂUN  

Referinţă Bibliografică:
CU GÂNDU+N BUZUNAR / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 721, Anul II, 21 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!