CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Cu buticurile intrăm în Europa, spunea ministrul !...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Cu buticurile, intrăm în Europa, spunea ministrul ...  
  
Învăţământului în vara lui '91!” ...  
  
Sunt multe întâmplările pe care viaţa ţi le aşterne în cale, pentru a le petrece, a le depăşi spre a merge mai departe sau, din contră, a te pune la ... colţ, a te astâmpăra aducându-ţi aminte că nu eşti singurul şi că eşti determinat în devenirea ta, de atâtea şi-atâtea ... Toate, puse cap la cap, ar configura negreşit un tablou al suferinţei, obsesiilor şi dezamăgirilor a ceea ce poate însemna împăcarea deliberată cu suficienţa şi mediocritatea, cu divizarea lumii cărturarilor sau chiar a intelectualilor în ansamblul ei (a face, totuşi, distincţia necesară!).  
  
Un filozof occidental tradus la noi după '90, dădea titlul unei din cărţile sale chiar aşa: “Trădarea cărturarilor”. Întâmplarea de mai jos are legătură cu titlu, chiar dacă trebuie să fim grijulii când lucrăm la o terminologie care te poate păcăli. Deci, înarmat cu circumspecţia necesară în fixarea etimologică a unei anumite atitudini - fie ea şi aberantă - am meditat mult asupra unui răspuns deconcertant primit de mine, din partea unei anumite personae, într-o anumită sitiuaţie. Că, doar, în situaţii-limită poţi să ştii cu cine te-nsoţeşti ! 
  
Pentru a nu mă îndepărta prea mult de asocierea cu titlul amintit, ţin totuşi să precizez că nu este vorba de o trădare, în sensul strict al cuvântului. Dar, tot o formă de trădare este. Pilduitoare, adică, în sens invers: după memorii şi stăruinţe repetate până la lehamite, de o parte - de partea petiţionară, că de partea cealaltă dezinteresul era eviden, iar promisiunea mereu amânată era la ea acasă(!) - adresate titularilor ministerelor culturii şi învăţământului din vara lui 1991 (de fapt, pe tot anul şi ceva din următorii ... ) prin care solicitam umilă înţelegere privitoare la obţinerea unui oarece fond minimal de bani pentru tipărirea volumului al II lea din “Istoria învăţământului din România” (scris în colaborare) am primit, la un exemplu dat de noi privind înmulţirea fără măsură a buticurilor şi atenţia de care se bucură acestea din partea statului - ne-am trezit deci(într-o audienţă căpătată cu greutate) cu o replică stupefiantă şi dezarmantă, din partea titularului ministerului care păstoreşte educaţia şi instrucţia tinerei generaţii (cui să ne fi adresat dacă nu alor noştri!?). 
  
Să-ţi audă urechile, după multe zile, săptămâni şi luni de aşteptare înfrigurată, rostindu-se ceva atât de lejer şi iresponsabil de la înălţimea “tronului” către care făceam “ploconirea” (cu o cerinţă legitimă şi necesară, de interes general-naţional!): 
  
“Să ştiţi, d-lor, că cu buticurile intrăm în Europa!” era mult prea mult pentru nişte oameni care au “păcătuit” prin nevinovăţia de a crede că obiectul plângerii lor (de fapt al muncii lor de-o viaţă) putea interesa o naţiune întreagă. Nu ne pronunţasem nicidecum împotriva formelor şi căilor de penetrare a “capitalismului sălbatic” într-o economie predominant etatizată, cum era economia românească atunci şi aproape în aceeaşi stare şi azi (n.a., la ora convorbirii) şi ni se părea firesc efortul de liberalizare întreprins de stat, dar nu înţelegeam resortul filozofic şi economico-financiar pe care se baza ministrul, când era vorba de ... priorităţi! 
  
Deci, în câteva cuvinte de incorigibilă perplexitate: îl batem la cap cu lucruri minore, când altceva este mai de preţ la momentul acela!? Adică, noi, ăştia, visătorii, nu vedem că lumea se schimbă? Am rămas aceiaşi cârcotaşi şi veşnic nemulţumiţi, buni numai să obstrucţionăm, negăm, înjurăm, cârtim, să împiedicăm carevasăzică, un process pozitiv vizibil peste tot şi de către toţi membrii societăţii? 
  
Încerc să mă abţin dela comentarii mai ample şi profunde sau învăţăminte post-factum, lăsând cititorilor tăi această nefericită posibilitate. O mostră de incapacitate, pe care cu greeu o voi uita vreodată. Poate, niciodată! 
  
(din vol. "Convorbiri, mărturii şi corespondenţă cu Gheorghe Pârnuţă"de George Nicolae Podişor, în curs de elaborare) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cu buticurile intrăm în Europa, spunea ministrul !... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 237, Anul I, 25 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!