CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 147 din 27 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Cronica - Titiana Nica Ţene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autorul articolului: Doina Drăgan 
  
Doina DRĂGAN 
  
CRONICA - TITIANA  
  
NICA ŢENE 
  
Titina NICA ŢENE 
  
Viaţa ca o punte 
  
Editura Dacia XXI  
  
Cluj-Napoca 2011  
  
Emoţiile şi sentimentele în viaţa oamenilor au un rol foarte mare. Trăirea sentimentelor de cei care scriu o carte. Fie de proză, fie de versuri, înfrumuseţează viaţa omului. Omul este o fiinţă complexă cu raţiune şi voinţă, cu dorinţe şi împliniri. 
  
Cartea Titianei Nica Ţene cu povestiri sincere şi dezarmante, are două capitole: „Pietre de aducere-aminte” şi, „Bucuria întoarcerii în timp”, şi fiecare se disting prin timpul lor de poveste. Aceste povestiri sunt chiar realităţi trăite de autoare în copilărie în primul capitol şi, la maturitate în capitolul al doilea. Ilustraţia copertei este întocmită de către sciitorul George Roca din Australia şi reprezintă după opinia mea, un urcuş spre puntea fericirii, lăsând în urmă timpul care de scurge foarte repede. 
  
Dar prozatoarea Titiana Nica Ţene îşi aminteşte cu lux de amănunte aproape toate etapele din copilăria ei, de la naştere-povestită ulterior de către tatăl ei-, prima zi de şcoală, Crăciunul, tata şi colectivizarea agriculturii, părul cu pere pitulate, gâştele... până la îngerii din vis. Fiecare în parte are un of, o durere, dar şi o bucurie copilărească. Aşa cum a trăit Titiana la sat, aşa sunt multe scriitoare care-şi amntesc cu dor, dar şi cu plăcere acele clipe de neuitat. Cititorul însă remarcă mai mult decât povestioarele, el simte viaţa de acolo, condiţiile de trai, situţia politică, sărăcia de atunci şi de acuma, dar şi frumuseţile naturii şi mediul ecologic. 
  
Titiana Nica Ţene a conceput această proză ca o artă. Prima etapă naşterea, apoi paşii ce i-a parcurs de-a lungul copilăriei. Eu cred că şi-a stabilit un obiectiv anume. Ne-a descris în mod organizat şi ne-a furnizat informaţii adevărate trăite chiar de ea. A redat în detalii activităţile copilăriei sale, discuţiile cu cei din jur,fraţii, colegii de joacă apoi colegii de şcoală. A stabilit pe baza sentimentelor relaţii de condiţionare. Am găsit în aceste povestioare note şi cerinţe necesare fiecărei situaţii .Oricărui titlu de poveste i se poate asocia altul-unul sau mai multe documente,- locul în care se definesc şi se ilustrează sentimentele. 
  
În partea a doua – „Bucuria întoarcerii în timp” - Titiana Nica Ţene ne povesteşte intâmplări trăite împreună cu copii şi nepoţii Domniei Sale şi, îşi arată dragostea nemărginită faţă de aceştia, în special în povestioara care are acelaş titlu precum capitolul. 
  
Semnificative sunt toate, dar „Puntea” ne dă o lecţie de viaţă. Prin răspunsul autoarei, fiului Dânsei, - cum face ca să fie mereu veselă,- prin cuvinte simple, dar adevărate, cuvinte creştineşti ne exemplifică motivaţiile fericirii la pagina 76. Şi mai spune autoarea la pagina 40; „Eu cred cu tărie că cea mai mare bogăţie e bogăţia spirituală”. 
  
La finalul cărţii se găseşte poezia „Întoarcere” care completează ambele capitole şi este semnificativă autoarei, poezia cuprinde toate etapele vieţii Titianei încununate în aceste deosebite versuri.  
  
Doina DRĂGAN  
  
Timişoara 
  
20 mai 2011.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronica - Titiana Nica Ţene / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 147, Anul I, 27 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!