CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 353 din 19 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Cronică literară, de Emil Istocescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronica literară de Emil Istocescu 
  
Geamănul din oglindă 
  
roman de Al. Florin Ţene 
  
La Editura Nico din Tg. Mureş a apărut la începutul lunii decembrie a.c. noul roman scris de Al. Florin Ţene, intitulat „Geamănul din oglindă” În prefaţa semnată de Mariana Cristescu (critic literar) se arată, printre altele că acest roman „introspectiv ( ... ) mai degrabă confesiv, este raportat la realităţile obsedantului deceniu, cu cadre alternând imperceptibil între „era ticăloşilor” şi „ticăloşii erei”postdecembriste, după imbatabilul principiu: „la vremuri noi, tot noi” 
  
Emil Istocescu 
  
Cartea este structurată în zece capitole, care corespund celor zece zile în care protagoniştii, doi prieteni: unul, Constantin, ziarist şi cadru universitar în Bucureşti, celălalt, Florin, scriitor şi critic litarar se reîntâlnesc după trei decenii de absenţă, derulându-şi amintirile şi biografiile. Se realizează astfel un „Decalog”, în care fiecare capitol are un moto biblic. 
  
Revederea celor doi vechi prieteni este un bun prilej pentru împletirea amintirilor cu trăirile prezentului. Autorul, experimentat şi bun cunoscător al metodelor moderne de creaţie, ne oferă un truc artistic al dedublării personajelor principale, Constantin fiind una şi aceeaşi persoană cu Florin, de unde şi explicaţia titlului. Procedeul este practicat şi de Lucian Blaga în romanul publicat postum „Luntrea lui Caron”, în care filozoful este un peronaj, iar poetul, altul.  
  
Un astfel de procedeu dă posibilitatea autorului să-şi pună eroii în dialog, în dispute pe teme filosofice sau sociale, în polemici din care poate rezulta adevărul. 
  
Spre deosebire de Lucian Blaga, părintele tezei sporirii misterului prin creaţia literară, autorul romanului „Geamănul din oglindă” îşi pune protagoniştii să se completeze reciproc, readucând în prim plan o selecţie din articolele publicate de ei în aceşti 30 de ani de când nu se mai revăzuseră. O reuşită îmbinare a acestor rememorări cu sumare secvenţe ale vieţii de familie ajută la crearea senzaţiei de autenticitate, de veridic. 
  
Potrivit modalităţii artistice folosite, sunt introduse în carte articole polemice, filosofice, de atitudine socială, poezii, texte dramatice ale autorului, cu scopul de a ilustra concepţii, atitudini despre societatea mai veche dar şi cea contemporană, accentul căzând pe critica severă adusă relelor sociale de ieri şi de azi. 
  
De remarcat secvenţa dramatizată în care se apelează la simboluri, personajele fiind numite Dreptaciul şi Stângaciul, aspiranţi ai găsirii imaginarului Tărâm al Făgăduinţei. O parte din articolele introduse în ţesătura epică se regăsesc în volumul de eseuri publicat nu de mult cu titlul „Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească” Dintre acestea, amintim: „Nietzsche, între răsăritul zeilor şi amurgul lor”; „Destinul lui Byron în conştiinţa critică a literaturii române a secolului XIX”; „Literatura în folosul democraţiei; „Literatura în folosul democraţiei şi democraţia în slujba culturii la români, dar şi în folosul dictaturii comuniste”; „Idei democratice promovate de literatura secolului al XIX-lea”; „Democraţia promovată în literatura română din prima jumătate a secolului XX”; „Fericirea de a fi condamnat de confraţi”; Literatura română în defavoarea democraţiei, slujnica unui regim criminal, Comunismul (Realismul socialist)” 
  
Inserţia în cuprinsul cărţii a unui alt subcapitol, prea lung, despre curentele literare, nu se făcea necesară poate, deoarece dă senzaţia de ostentaţie didactică. 
  
Ni se par binevenite şi demne de apreciat mulţimea vorbelor de duh, a proverbelor şi zicalelor de sorginte populară, ca expresie a înţelepciunii şi a experienţei de viaţă a străbunilor noştri. De asemenea, de remarcat arta dialogului şi puterea de concentrare a stilului, care asigură înţelegerea conţinutului. Pe lângă radiografia critică, social-politică, romanul conţine elemente autobiografice numeroase, evidenţiate cu nostalgie şi plăcere. Sunt puţine elemente ficţionale, în schimb, cartea se impune prin originalitate: autorul subliniază în mod repetat că tocmai scrie în acele momente romanul, care se clădeşte sub ochii noştri. 
  
După „Chipul din oglindă”, „Insula viscolului” şi „Orbul din Muzeul Satului”, alte romane ale lui Al. Florin Ţene, actualul roman, „Geamănul din oglindă” atrage atenţia că istoria nu trebuie uitată, pentru a ne se repeta greşelile dureroase din trecut. 
  
*** 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronică literară, de Emil Istocescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 353, Anul I, 19 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!