AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Melania Cuc         Publicat în: Ediţia nr. 214 din 02 august 2011        Toate Articolele Autorului

Cronica, la Picatura de infinit, autor Ioan Barb
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ioan Barb, - Picătura de infinit” 
  
Cu un debut poetic încă din 1979, urmat de o odisee în care activitatea literară şi cea jurnalistică merg mână în mână, Ioan Barb revine pe piaţa de carte cu al doilea volum de versuri, pe care şi-l intitulează PICĂTURA DE INFINIT. Cartea apare la Editura ATU din Sibiu în Colecţia „Raftul de poezie”. 
  
Aşa cum este firesc pentru poezia pe care un autor o adună între copertele unei cărţi de-a lungul unui timp în care travaliul poetic a trecut el însuşi prin etape experimentale şi convingeri stilistice, şi în volumul de faţă se simte cum scrisul a fost condus cu mână fermă, adunând şuvoaiele de inspiraţie într-un adevărat fluviu de imagini şi exemple de filosofie ce se sincronizează, elaborat şi aproape elegant,cu starea de spirit din care se naşte emoţia. 
  
Creaţia lui Ioan Barb este mai mult decât sugestivă, adesea ilustrativă şi conjugată cu întrebări la care autorul le dă, atunci când crede de cuviinţă, răspunsul. 
  
Avem cartea unui poet care ştie ce este Poemul, nu se lasă în voia sunetelor pentru a-şi linişti foamea de certitudini. 
  
Cuvinte coborâte din alte lumi şi din alte vremuri sunt aşezate în front cu locul comun, cu acel cotidian în care cosmosul se „stinge” prin steaua căzută, - devine creaţie. Creatorul este doar un vector subtil şi înnobilat cu bucuria cunoaşterii de sine.  
  
„Mesajul meu se pierdea în curcubeu” - (spărgătorul de stele) este un exemplu de adaptare a stării de a fi, a atotcuprinzătorului spaţiu galactic, culori dispersate în picături de ploaie, în devenirea de lacrimă materială, palpabilă. 
  
Nu doar nemărginirea este cercetată cu inima, cu ochiul şi cu verbul de către poet, el reuşeşte performanţa de-a descoperi miracolul şi în natura cu care ne-am obişnuit într-atât, încât nu o mai privim cu spaima şi altruismul unui îndrăgostit. 
  
„Sufletul său, ud de de singurătate, de ploaie” (când cântă în tine păsări străine) - este un exemplu de poem în care, pentru autor, modernismul sec, decopertat de petalele florilor de câmp, nu s-a inventat încă. Natura în consonanţă cu omul-de-asflat face miracolul şi poetul ştie cum să îşi aleagă matricea în care aruncă silabele din care va răsări, mai apoi, poezia . 
  
Avem în faţa noastră un poet cu har, un poet care nu se azvârle în mijlocul cuvintelor ca într-o coridă. Ne le subjugă, nu le plezneşte şi nu oboseşte reluând, repetând o idee, de aceea poate, poezia de faţă este mustoasă şi echilibrată, fără sinuozităţi care să deranjeze. 
  
Deşi, versurile sunt aparent domestice, ele privesc dincolo de dimensiunea imediată şi în”picătura de infinit” pe care poetul o disecă cu profesionalism şi responsabilitate, cele mai mici detalii au o semnificaţie uriaşă. 
  
„Mă străbate disperarea, ca un tren ce aduce făină” ( Stins ca un imperiu decăzut) 
  
Lupta sa personală are accente de singurătate uneori, numai că, ea, singurătatea poetului nu se desăvârşeşte în turnul de fildeş. Ioan Barb priveşte şi îşi slujeşte Ţara defel imaginar, soldat cu arma la umăr şi arma sa este ... literatura. Bună.  
  
Poezie nostalgică, năbădăioasă, frumoasă sau cu răni pe faţă ... aşa percep eu fiecare pagină din carte. NU doar poemul pe de-a-ntregul prinde consistenţă cu fiecare rând scris, Ioan Barb are amprenta sa proprie de exprimare.  
  
Tehnologia de ultimă generaţie intervine şi în angoasa poetică, pune unghia în gâtul din care ies cuvinte şi aici, silabele poetice dor. Si ... poemul, aici, este de o altă nuanţă, - pe-bucăţi şi cu raşpelul nervozităţii ideii în sine se simte cum se rupe versul. Vezi „ Programat să ucid cu mintea mea”(pag.23). Evident, autorul se descurcă printre metafore chiar dacă acest gen de abordare poetică se simte că nu i se potriveşte.  
  
Interesantă este şi experienţa alinierii de spaţii care natural nu deţin convergenţă, alăturării de sentimente şi arhetipuri ca şi rupe dintr-un lanţ trofic, - peste care neliniştea ce va fi să fie se asedinemtează. 
  
Poemele lui Ioan Brab sunt secvenţiale ca structură, cu o bură de inocent (care dă bine) şi cu acel resort indefinit ce are puterea, prin Artă, să declanşeze criza de conştiinţă a omului modern şi cu atât mai pregnant, să trezească conştiinţa poetului. Un poet care se ia în serios şi care, în demersul său creato,r ştie unde să aşeze stropul de infinit, - un semn care poate fi luat punctual, doar un punct din care porneşte linia orizontului. Cerc. 
  
Carte ca o introspecţie în faţa oglinzii unui ocean, - un loc în care peştii, oamenii şi stelele de pe cer trăiesc mirajul vieţii defel virtual. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronica, la Picatura de infinit, autor Ioan Barb / Melania Cuc : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 214, Anul I, 02 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Melania Cuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Melania Cuc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!