CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: George Baciu         Publicat în: Ediţia nr. 669 din 30 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

CRONICA DE CARTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ce-aş îmbătrâni!?... dacă sunt „CU GÂNDU-N BUZUNAR” 
  
(Carte cu har mântuitor de suflete, scrisă de prof. George Baciu) 
  
Vânt călduţ de primăvară se abate peste fruntea înrourată de gânduri, iar undeva în codrul trezit din îngheţul iernii, îşi fac apariţia vestitorii primăverii, pe când eu merg la pas pe Culmea din Dealul Viilor să mai văd cum arată aceste locuri troienite până mai ieri de nămeţii zăpezii, când ca prin farmec aud o şoaptă dulce din „sertarul inimii” care-mi spune melancolic: „Aud frumuseţea ta în pivniţele gândului./ Un sfert din mine o cântă, restul e un nimic obosit şi leneş/ prevăzut în curiozitatea oglinzii care te priveşte”. 
  
Formidabil! Unde şi când am auzit sau am citit aceste slove de alean ce-mi furnică fiinţa? Am tresărit şi curios cum sunt din fire, ascultam gândul înţelept. 
  
Pătruns de-o nelinişte firească, chiar dacă picioarele mă poartă spre Dobreţu la Deal, unde se află „Fântâna Mare” , loc binecuvântat al copilăriei mele fericite, când mergeam în zori de zi să adun crini regali şi să ascult concertul privighetorilor, ale căror lacrimi dumnezeieşti le găseam în roua de pe gingaşele petale, deodată în faţa mea se înalţă maestuasă sfânta CRUCE, simbol al dragostei neţărmurite pe care Mântuitorul a avut-o pentru noi , când iar mă potopesc unduiri de glas sfinţit:„Crucea de la margine drumului/ seamănă cu tine:/ cântec fără cuvinte”. 
  
Sigur că seamănă cu „mine” , nu de-aia-mi spunea bunica: „Eşti om cât crucea, de acum tu vei fi stâlpul casei”, după care se apropia de mine zâmbea îngăduitoare adăugând „...oricât de mare ai să fii, tot nepoţelul meu ai să fii, copil dulce!” şi mă săruta pe creştet, că simţeam cum mă topes de atâta iubiure ce-mi dăruia acea fiinţă cu însuşiri de heruvim, pe care o văd stând în poarta raiului primind la ea copiii, că dragi i-au fost cât a trăit. 
  
Nu-mi rămâne decât să îngenunchez, să-mi scot căciula şi să-mi fac semnul crucii: „Mulţumescu-ţi Creatorule!... Orice zi pe care o trăiesc, este o bucurie imensă în sufletul meu de copil al Tău”. 
  
Susurul apei cristaline ce tot curge-n veşnicie în bătrâna fântână, al cărei acoperiş de şindrilă (bătut în solz de peşte) s-a putrezit, iar pe alocuri se văd găuri prin care pătrunde sorele dimineţii, mă trezeşte din visare, iar din pulbere irizată de curcubee văd cum se întrupează ZÂNA DORULUI care mă atinge cu faldurile de argint ale mantiei regale, îmi dă un sărut pe fruntea îmbrobonată, iar eu cânt cu vocea sufeltului o melodie ce-mi sfâşie întreaga fiinţă: „Stau în genunchi, mă uit în mine,/ văd buzele inimii/ sărutând povara dimineţii/ din plânsul tăcerii/ cu care mă strigi”. 
  
Mă aplec şi umplu cupa cu stropi de „apă vie” pe care buna mea fântână îi dăruieşte muritorilor să-şi astâmpere setea, beau cu nesaţ acea licoare binecuvântată de Cerescul TATĂ, şi prind puteri fasntastice: inima mea pulsează a viaţă plină de împlinire, căci prin taina Lui, simt că nu am să îmbătrânesc niciodată, atâta timp cât port în sufletul meu poemele „CU GÂNDU-N BUZUNAR” scrise de minunatul poet muscelean, prof. Baciu George, adevărate bijuterii ce trebuie păstrate în sertarul inimii, când suntem la drum, ori în fapt de seară în prispa casei sau când „ceasornicu-şi urmează luna timpului cărare” , într-un dialog frăţesc... de la suflet la suflet, fiindcă vei fi purtat în lumi nebănuite şi trăiri fantastice. 
  
„Aş fi vrut să te strâng în braţe,/ Indiferent, ca o lacrimă de post,/ făcând mătănii în fiece dimineaţă/ cu chip de prescură”. 
  
Ce poate fi mai înălţător decât acest îndemn al poetului prof. George Baciu, care îmbină cu atâta măiestrie comparaţia, personificarea, hiperbola... în care găsim o inspiraţie de geniu şi o trăire intensă a poetului în atâtea momente petrecute pe scena vieţii (pe lângă care nu a călcat nepăsător), ci a zugrăvit adevărate dantelării ale „catedralei sufletului omenesc” aflat într-o schimbarea perpetuuă; un adevărat edificiu ce-l realizează vers cu vers, fiind aproape imposibil ca să nu trăieşti cu plăcere zeci de vieţi la tălmăcirea plachetei „CU GÂNDU-N BUZUNAR”. 
  
Fie ca acest gând magnific (ce-l transmiţi din suflet pentru sufletele noastre) să te călăuzească toată viaţa şi să ne dăruieşti multe şi geniale versuri. LA MULŢI ANI MAESTRE!  
  
____________ 
  
NOTĂ. 
  
Aceste rânduri le-am scris după ce am citit în manuscris cartea, începută prin iarna anului în curs şi le dau luminii tiparului în luna noiembrie, când autorul împlineşte cinci decenii de viaţă. 
  
Cu admiraţie şi preţuire, 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican Ghioroiu 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CRONICA DE CARTE / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 669, Anul II, 30 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!