CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Cristina Ştefan         Publicat în: Ediţia nr. 1180 din 25 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Cristina ŞTEFAN - O CARTE VENITĂ SEARA ... CONTINENTE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prima impresie făcută de „Antologia scriitorilor români”, Editura Cetatea Cărţii, 2014, primită azi de la scriitoarea Elisabeta Iosif, a fost de o încadrare seniorială pentru autorii cuprinşi în carte. Nume sonore cu un palmares literar bogat, scriitorii din acest volum sunt cunoscuţi în mediile culturale din ţară şi internaţionale. Nu este întru totul real pentru că sunt antologaţi şi tineri scriitori de talent, pe care îi citesc prima oară. 
  
Cartea are două secţiuni: 
  
Poezie - cumulând stiluri de diversitate lirică şi proză în genuri diferite.  
  
La poezie au participat: Adrian Botez, Adrian Erbiceanu (Montreal, Canada), Al. Florin Ţene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ioniţă Mikesch (Elveţia), Cristina Ştefan, Elena Angheluţă Buzatu (SUA), Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucureşteanu, George Ioniţă, George Roca (Australia), Ioan Adrian Tufan, Lia Ruse, (Montreal, Canada), Liliana Petcu, Livia Ciupercă, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculiţă, Nicoleta Milea, Titina Nica Ţene, Raveca Vlasin, Sebastian Golomoz, Theodor Răpan, Victor Gh. Stan, Victoriţa Duţu şi Virgil Ciucă (New York, USA). 
  
Proza este semnată de: Berthold Aberman (Nazaret, Israel), Camelia Păun, Dumitru K. Negoiţă, Elena Buică (Toronto, Canada), Elena Adriana Răducan, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucureşteanu, Gabriela Căluţiu Sonnenberg (Spania), George Roca (Australia), Ion Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel), Magdalena Albu, Muguraş Maria Petrescu, Petru Ilie Birău, Tudor Petcu şi Veronica Balaj. 
  
Semnificativ subtitlul acestei antologii, „de pe toate continentele”, scriitori din America şi Canada, din Australia, din Europa vestică şi, fireşte, din România reuşind să releveze împreună diversitatea literaturii în limba română, la un moment dat, în speţă anul 2013, atât ca stilistică dar şi ca vârstă, pregătire, volume publicate sau implicare culturală românească. 
  
Spun că o antologie de versuri şi proză oglindeşte mai concret un timp literar decât oricare alt volum single, manual, curs didactic sau dicţionar. O astfel de antologie redă momentul caleidoscopic al literaturii şi al limbii literare într-un parcurs istoric. Susţin publicarea de acestă manieră dincolo de criticile nefondate care privesc mixajul de la final însă tocmai acest exponat este dedus din realitatea variată a literaturii practicate într-o perioadă de timp. 
  
De ce îmi place acest volum? E simplu: pentru că pot citi un doctor în filologie, notoriu pentru scrisul său multipremiat, Adrian Botez, dar pot citi prima oară o tânără absolventă de Litere care, iată, scrie ca pentru poezia ardentului fior creativ şi avatar de vers: „Pânzele albe ale yolelor noastre/ Deveniseră păsări/ Fiecare- reflexia celeilalte,/  
  
În jocul veşniciei/ Pe care-l construim ... //” (Mihaela Oancea – Bucureşti) 
  
Meritul acestei reflectări îi revine selectorului autorilor şi textelor antologate, munca este necuantificabilă prin certe cerinţe de triere, ordonare, evidenţiere, la care se adaugă munca în sine de editare şi nu sunt mulţi autori cu altruismul pe tavă pentru a duce la bun sfârşit această trudă. Muncitorul altruist al acestei cărţi se numeşte Elisabeta Iosif care prin realizarea impecabilă a volumului Antologia scriitorilor români de pe toate continentele aduce Bibliotecii Naţionale a României o mostră de calitate asumată a literaturii contemporane. 
  
Doresc succes antologiei în recunoaştere ca folosinţă şi distincţie, ca realizare oportună în arhivarea scriitorimii şi scriiturilor actuale româneşti. 
  
Cristina ŞTEFAN 
  
19 martie 2014 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cristina ŞTEFAN - O CARTE VENITĂ SEARA ... CONTINENTE ÎN LIMBA ROMÂNĂ / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1180, Anul IV, 25 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!