CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1108 din 12 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Cristian Ţopescu. I se simte lipsa de oriunde pleacă, este bineprimit oriunde vine...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Transmisiunile sportive realizate de formidabilul comentator sportiv Cristian Ţopescu au fost întotdeauna certe stări de bucurie. În peregrinarea spre gloria sportivă am urmat o jumătate de veac împreună cu el pe marii sportivi români şi ai lumii trăind trainica frumuseţe a luptei sportive, alături de ei. Comentatorul sportiv ne-a convins nu numai că jocul sportiv este complex, ci şi că el are inepuizabile resurse pentru cei învinşi, ca să-şi readune speranţa, forţa şi talentul spre lupta pentru o altă victorie!  

Jurnalist şi comentator sportiv excepţional, Cristian Ţopescu şi-a dobândit o neegală până azi celebritate în breaslă, ca un foarte bun profesionist de televiziune, fiind crainicul cel mai cunoscut şi talentat al întrecerilor sportive din aproape toate disciplinele.  

Fiu al ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României care a participat la Olimpiada din Berlin în anul 1936, şi-a urmat tatăl într-o pasiune faţă de care, deşi sportul ecvestru nu i-a fost un domeniu exclusiv nici în perioada practicării acestui sport, nici în aceea în care s-a aflat în funcţia de crainic, a rămas fidel. Component cândva al Clubului sportiv Steaua, după ce s-a remarcat în câştigător la câteva competiţii hipice de anvergură, a fost învingător în două campionate naţionale de sărituri peste obstacole.  

Dar microfonul marilor transmisiuni din vâlvătaia luptei sportive l-a fascinat şi aceasta a fost chemarea sa, care l-a consacrat şi l-a împietrit pentru vecie la clădirea gloriei sportive pe care a aclamat-o inegalabil din cabinele colosalelor stadioane ale lumii. Transmisiunile de la Montreal, când Nadia Comăneci avea să dea peste cap limitele programului electronic al robotului tabelei de afişaj, precum şi de la Sevilla, când echipa românească Steaua a biruit Europa fotbalistică, în 1986, sunt, fără îndoială două victorii româneşti aclamate de la microfon, de către comentatorul sportiv, care i-au emblemat întreaga sa carieră.  

Deşi foarte cunoscut de către toţi iubitorii sportului din România, ca reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor-şef, director general adjunct, între 1983 şi 1990, CristianŢopescu a fost suspendat. Cazul este cunoscut şi însumat atâtor nedreptăţi făcute oamenilor de valoare de către un regim care până azi proiectează efecte inerţiale.  

Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, comentatorul sportiv şi jurnalistul sportiv Cristian Ţopescu s-a aflat şi se află ca factor activ, în mijlocul fenomenului sportiv, având mai multe funcţii, lucrând în televiziune, radio sau în presa sportivă, neîntrerupt.  

Are gradul de general de brigadă în rezervă, este deţinător al Ordinului „Meritul Sportiv” şi al Ordinului „Colanul de Aur”, cea mai importantă distincţie a Comitetului Olimpic. Dintre cărţile sale, „Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV”, în colaborare cu Alexandru Răducanu, „Steaua-performanţă şi prestigiu” (1987), în colaborare cu Octavian Vintilă, „Fair Play”, în colaborare cu Virgil Ludu (1980), oglindesc pentru istoria sportului românesc, la modul deopotrivă afectiv, deopotrivă obiectiv şi profesionial, perioada de dinainte de 1989, a marilor victorii sportive româneşti, în primul rând în fotbal şi gimnastică, dar nu numai.  

Drept cele mai mari trei performanţe sportive româneşti din toate timpuri, în opinia marelui om de sport Cristian Ţopescu sunt: triplul succes olimpic (aur, argint, bronz) în concursul individual de gimnastică al Jocurilor Olimpice de la Sydney, în 2000, Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru fiind laureatele; dubla victorie mondială a echipei masculine de handbal a României în 1970 şi 1974 şi succesul unic al Nadiei Comăneci, la Montreal, în 1976 când a uimit planeta la Jocurile Olimpice.  

Poate că a fost dezamăgit de veacul românesc prin care trecem! De aceea, Cristian Ţopescu a decis într-o zi să intre în lumea politică românească, rară de ardoarea şi febra pe care o cunoştea din arenele sportive. Şi aici, în ce îl priveşte, nervii toţi au vegheat şi nu a zăcut într-o ceaţă sidefie, iar lucrurile toate pe care le-a spus de la tribuna Parlamentuui nu le-a închipuit, ci le-a ştiut, văzându-le, trăindu-le. Ca şi în sport sau în viaţă, şi în politică a fost un altfel de om, fiind prin urmare, un altfel de parlamentar.  

De la un parlamentar la alt parlamentar poate fi un pas sau o prăpastie; de la un parlamentar la acelaşi parlamentar este memoria. Electoratul, înşelat o dată, devine uşor pradă unei alte iubiri. Parlamentarul e un muribund al vieţii publice, pe care amantele politice îl abandonează chiar pe patul de moarte. Manipularea divide comunitatea. Dar, măcinat de griji personale, copleşit de perspective ipotetice prezentate ca favorabile prin mijloace manipulative, alegătorul nu înghite la nesfârşit momeala. Sentimentalul admite numai până la o limită ceea ce raţiunea contestă, respingând adevărul camuflat, iar ca un contur al orizonturilor incerte, conceptele care conţin o mare doză de relativitate se străvăd ca fulgerul prin nori. Minciuna şi diversiunea sunt „comorile” lăsate de la securitate, sunt „şiragul” manipulării, prefigurate în „coliere” şi „talismane” parlamentare. Ele şi eufonia vorbelor garnisite cu mierea excitantă a promisiunilor halucinante devorează, până într-o zi pe alegător...!  

Căci vine şi ziua când ingredientele ameţitoare, minciunile îşi pierd şi timpul şi spaţiul, iar parlamentarul manipulator nu mai poate să mintă pe nimeni şi rămâne singur. Nu mai poate exploata monotonia nimănui. Culorile minciunii se sting, apare frica de eşec, iar orgoliile rănite sunt ca rugina ce veştejeşte demnitatea şi descompune umanul. Vine inevitabil, cu o cruzime lipsită de orice control, clipa părăsirii puterii. Neputincios, plângându-şi singur de milă, cu o durere care irupe din sufletul său răvăşit, simte şi noaptea fragilul scaun de pe care a trebuit să se ridice, spre a face loc altcuiva, aşa cum se simte, fantomatic, un picior amputat. Parlamentarul se întoarce mai învins în lumea din care a venit, iar afişele lui electorale vor murdări până şi umilul coş în care au fost aruncate.  

Dar, ca toţi oamenii, şi parlamentarii se împart în buni şi răi, constructivi şi distructivi, utili şi neutili. Comentatorul sportiv Cristian Ţopescu a candidat pentru un loc în caruselul de parlamentari şi a câştigat. Fără băi de mulţime, nerâvnitor al fericirii raiului, pe la mănăstiri, nemomind copiii care au părinţii plecaţi în străinătate, nealintând plângăcios, dar cu folisinţa frecţiei piciorului de lemn, pe oamenii disperaţi, fără pomeni, fără propria înjosire, fără promisiuni care fac minciuna să se creadă fecioară... a câştigat!  

A ajuns, când a sosit termenul la sfârşit de mandat. L-a primit cu fruntea neînvinsă. Nu s-a auzit toaca la prohodirea unei cariere eşuate definitiv, nu s-a văzut la parlamentarul Cristian Ţopescu un profil politic şi moral mai prejos de cel oratoric şi nici de cel al comentatorului sportiv magnetizant.  

Cristian Ţopescu a fost, este şi va fi de neîntrecut la microfonul din arenele luptelor sportive, a fost un rar om cinstit şi onest la microfoanele transpirate sub gâfâielile aberaţiilor de la tribuna Parlamentului. Lui Cristian Ţopescu i se simte lipsa de oriunde pleacă, este bineprimit oriunde vine.  

Vocea şi ştiinţa comentatorului, fiecare cuvânt exprimat verbal sau scris a fost şi este prefăcut de fiecare dată în arta transmisiunilor sportive proiectate spre cosmic. Noutatea şi neasemănarea transmisiunilor sportive realizate de comentatorul Cristian Ţopescu înfrumuseţează şi glorifică sportul, şi pe sine. Atât într-un caz, cât şi în celălalt se relevă calea apropierii de sufletul omenesc. Sunt mulţi neînzestraţi în toate domeniile vieţii româneşti de azi. După cum nu se poate vedea albastrul cerului cu ochii lui Homer, nu se poate nici auzi sunetul cuvântului fin, cu urechi de plumb!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Cristian Ţopescu. I se simte lipsa de oriunde pleacă, este bineprimit oriunde vine...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1108, Anul IV, 12 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!