CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  Cristian Gabriel GROMAN - TAINA SCRISULUI (18) - DE LA GÂND... LA REALITATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dintotdeauna am fost atras de poezie... De cea cu rimă, desigur! Citeam mult din Eminescu şi Nichita Stănescu, pe care îi înţelegeam şi îi consideram prietenii mei de suflet!  
 
În timpul liceului, am început şi eu să scriu; de fapt, nu să scriu, ci să îmi aştern gândurile pe hârtie. Eram o fire mai retrasă, mai timidă, îmi lipsea acel „curaj" de a aborda o fată, de a-i spune că îmi place, eram mai de „modă veche”, preferam să îmi scriu gândurile în versuri; însa îmi lipsea câteodată până şi curajul să îi dau câte uneia bileţelul scris cu mare grijă în prealabil. Aşa eram eu în vremea aceea, în anii tinereţii...  
 
În timp, s-au strâns pagini peste pagini de gânduri aşternute pe hârtie. Într-o bună zi de vară, era în anul în care terminasem facultatea, mi-am luat „manuscrisele" şi inima în dinţi şi am plecat spre Biblioteca Judeţeană din Târgovişte, oraşul meu natal. Auzisem că este o întrunire, un fel de cerc de poezie al tinerilor. Aşa şi era; vreo zece puştani citeau şi recitau din propriile creaţii. Unii aveau deja cărticele publicate. I-am ascultat atent pe toţi. Sincer, nu îmi plăcea stilul lor, însa gusturile nu se dicuta, spunea o vorbă din bătrâni! Era un fel de poezie albă însa fără noimă, fără început şi fără sfârşit, cuvinte alandala, aruncate parcă într-o căciulă, amestecate bine, apoi extrase şi scrise pe hârtie... Într-un târziu, mi-a venit şi mie rândul. Am citit câteva din „gândurile” mele. Puştii m-au ascultat însa mi-au spus că stilul meu nu prea mai are „căutare", e prea învechit pentru „vremurile moderne”, poezia cu rimă este pentru cei „bătrâni”. Le-am mulţumit frumos, mi-am strâns foile şi am plecat, dezamăgit, spunându-mi că... dacă acela este viitorul poeziei, nu vreau să mai am nimic de-a face cu ea!  
 
Aşa am pierdut zece ani... Am continuat însa să scriu; între timp am emigrat împreuna cu fratele meu, Valentin, în Italia şi apoi în Marea Britanie. În urmă cu un an, am decis să mai fac o încercare, să arăt şi altora câteva din ideile mele. Am început să postez câte o notă pe Facebook; reacţiile erau cât se poate de pozitive. Am cerut şi părerea unui „specialist", un domn care este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi „uns cu toate alifiile", însa plin de el nevoie mare, căruia i-am trimis câteva „mostre" şi care m-a sfătuit „prieteneşte" să nu încerc să public aşa ceva, pentru că mă voi face inevitabil „de râs”! Mai mult decât atât, mi-a spus, tot „prieteneşte”, că scriu doar „inepţii” şi că nu vede să am vreo legătură cu poezia... I-am mulţumit frumos şi acestui distins domn, drept replică i-am dedicat o „inepţie”, însa m-am hotărât să nu mai pierd înca zece ani până să public.  
 
Întotdeauna, începutul este cel mai greu, însa, cum în viaţa nimic nu este întâmplator, Bunul Dumnezeu mi-a scos în cale oameni de cultură minunaţi, care m-au încurajat, susţinut şi ajutat şi cărora le sunt profund recunoscător. Am avut minunata şansă să îl întâlnesc pe bunul meu prieten, scriitorul şi compozitorul George Şerban care, de când mi-a citit „gândurile”, nu a contenit să mă încurajeze, să mă susţină şi să îşi „împrumute” vocea sa caldă, blândă, de povestitor, pentru a realiza clipuri cu versurile mele, pe care le-am postat pe Youtoube.  
 
Am cunoscut-o pe distinsa doamnă profesoară Mariana Bendou, o persoană plină de idei şi de energie, iniţiatoarea proiectului „Expresia Ideii”, proiect în cadrul căruia am avut onoarea să fiu inclus (în 3 cărţi)... Doamna Mariana a crezut în mine, m-a încurajat să scriu în continuare şi să nu ascult de părerea unor răutăcioşi sau invidioşi, să am mai mult curaj şi să fac un pas înainte. Un OM pe care îl respect, stimez şi apreciez enorm de mult şi care mi-a fost alături înca de la bun început este scriitorul Ştefan Doru Dăncuş, o personalitate de o înalta valoare pentru cultura şi literatura română. Dânsul mi-a făcut deosebita onoare de a mă invita să particip la proiectul: „Întoarcerea poetului risipitor”, proiect iniţiat de domnia-sa şi care presupune crearea unei serii de 50 de volume de poezie română cu RIMĂ!!! Am participat, cu mare bucurie, cu volumul meu de versuri (de debut) intitulat: „Gânduri”, volum ce a fost nominalizat de către Editura Singur din Târgovişte la premiile U.S.R. pe anul 2011.  
 
Un „vis” dintotdeauna de-al meu a fost să îmi aud „gândurile” transpuse pe muzică, asta poate şi datorită faptului că marea mea dragoste a fost şi este pianul (urmând 8 ani cursurile şcolii de muzică şi arte plastice din Târgovişte). Înca o data viaţa mi-a dovedit că nimic nu este întâmplator... Tot prin intermediul doamnei Bendou l-am întâlnit pe Dan Lucian Corb, un OM minunat, un scriitor, poet, compozitor, orchestrator super-talentat, care m-a onorat cu prietenia dumnealui şi cu care am început o frumoasă şi fructuoasă colaborare, urmând să scoatem un compact disc cu muzică uşoară şi altul cu muzică etno-petrecere, versuri scrise de mine, muzică, voce şi orchestraţie: Dan Lucian Corb. Unul dintre proiectele iniţiate de DLC se numeşte: „Sentiment A”, care este pur şi simplu o stare de spirit ce îşi propune prin existenţa sa, să dăruiască oamenilor clipe de speranţa, de vis, de încredere, de fantezie, de culoare.  
 
Şi nu în ultimul rând, (iarăşi, nu întâmplator), te-am cunoscut pe tine, dragă George Roca, un neobosit scriitor şI om de cultură, un inimos sprijin pentru toţi iubitorii de poezie, de scriere, de literatură şi îţi mulţumesc din suflet pentru tot ce ai făcut şi faci pentru mine, pentru tineri, pentru literatură, pentru poezie, pentru frumos.  
 
Vă îmbraţişez cu drag pe toţi, oferindu-vă în dar un zâmbet, o floare, o rază de soare şi un gând bun, citatul meu preferat, scris de un alt bun prieten de-al meu, Nichita Stănescu: „Poezia este singura avuţie pe care omul o are înca nejefuită. Până acum, tot ce a avut omul a fost jefuit, poezia înca nu şi-a inventat un Hitler al poeziei ca să fie jefuită de către el... Poezia este a tuturora, în toţi oamenii există poezie, iar poetul este muncitorul, traducătorul umil al sentimentelor tuturora în aceste cărţi tipărite”.  
 
Cristian Gabriel GROMAN  
Londra  
31 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Cristian Gabriel GROMAN - TAINA SCRISULUI (18) - DE LA GÂND... LA REALITATE / Cristian Gabriel Groman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 586, Anul II, 08 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cristian Gabriel Groman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristian Gabriel Groman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!