CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 402 din 06 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Crima de la răscrucea uliţei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestire de Al.Florin ŢENE 
  
Crima de la răscrucea uliţei 
  
Mergea, mergea, gândind cu teamă să nu fi trecut poştaşul prin dreptul uliţei lor. Gândurile îşi luau zborul ca păsările speriate de prin copaci. Tălpile desculţe nu simţea pietricelele înţepându-i piela albă ce nu cunoscuseră niciodată pământul. Îl iubise ne condiţionat, acceptând să vină, în satul acesta din creierul munţilor, ca profesoară, ea fată de medici renumiţi din capitala Ardealului. Primele zile, Lazăr, proaspăt absolvent de medicină veterinară, întors cu frumoasa-i nevastă în satul natal spunea la toţi cunoscuţii că deschde un cabinet în centrul comunei, să fie alături de Antonia când era la şcoală.S-o vadă în recreaţii, să facă planuri de viitor împreună. 
  
Zilele treceau una după alta cu o monotonie de începuse să o neliniştească. Mergea ca o nălucă, gândind la Lazăr.”Ce-o face el la ora aceasta? Cred că e plecat prin satele acelea sărăcăcioase să mai salvese câte un animal bolnav de subnutriţie. Sau mai degrabă consultă câte un propietar de oi, bolnav de cine ştie ce boli.“ În memorie i se perindau rândurile scrisorii primite de curând, în care Lazăr i povestea despre festivalul Aid al-adha unde se sărbătorea ofranda adusă de Avraam lui Dumnezeu, sacrificând oi şi miei.”Săracile animale! “Lui Antonia i-au dat lacrimile gândind la moartea acestor animale nevinovate. Mergea şi îşi ştergea lacrimile de pe obraz, ca picăturile de rouă, cu mâneca de la rochie. Se ruga, în gând, la Dumnezeu, să vină poştaşul cu scrisori de la Lazăr. Fiind în vacanţa de vară îşi făcuse obiceiul să coboare de pe ulţiţa unde locuiau, în capul şelii, adică la drumul naţional pe unde trecea poştaşul cu şareta încărcată de colete şi sacul cu scrisori. Păşea cu grije ca glodul întărit de secetă, de pe uliţă, să nu o înţepe. Erau clipele când în fiecare zi rememora frumoasele zile petrecute cu Lazăr în acest sat, sau alteori asemuia uliţa pe care locuiau, ca un pârâu ce se varsă în fluvial de asfalt ce unea două oraşe ardelene. 
  
Privea cu nerăbdare înainte şi vedea autoturismele cum trec în ambele sensuri înfăşurând distaneţe pe roci.”Unde se duc? Ce bucurii sau necazuri îi împing pe oameni să plece la drum?“ 
  
-Bună ziua, doamna profesoară! 
  
Tresări, surpinsă. Antonia întoarse capul.Recunoscu un elev al ei care ieşise cu vaca pe poarta rămasă deschisă. 
  
-Bună ziua, Aurel! Mergi la păscut cu vaca? 
  
-Nu, doamna profesoară. Mă duc la Bobota la doctorul veterinar. Mă aşteaptă taicu acolo. 
  
-Ce are? De câteva zile nu mai mănâncă.Eee ... ce bine era dacă domnul doctor era aici! Nu mai ne duceam atâţia kilometric pe jos cu animalele. 
  
- Ai dreptate Aurel! Dar şi acolo unde s-a dus au nevoie de medici. De bine de rău noi putem să mergem în satul vecin, dar în ţara aceia ...  
  
Aurel traversă uliţa şi o luă la stânga pe şleau mânând vaca din urmă cu o nuieluşe. Strigând din urmă. 
  
-O iau pe scurtătură ...  
  
-Bine ... bine ...  
  
Antonia mergea mai departe, ocolind cu grije glodurile de pe uliţă. Trecând pe sub un salcâm ce îşi întinsese crengile peste jumătate de drum întinse mâna şi a luat o crenguţă cu frunze. A început să rupă pe rând câte una.”Vine scrisoarea! Nu vine scrisoarea! Vine scrisoarea! Nu vine scrisoarea! “ Aşa până la ultima frunză pe care se afla o gărgăriţă. A luato în mână cu grije. A privit cu atenţie aripioarele ei roşii cu puncte negre, aducându-şi aminte de versurile pe care le recita când prindea câte o astfel de insectă. Acum le adaptă la dorinţele ei.”Gargăriţă, gărgărea/ Vine oare scrisoarea mea? “ Gărgăriţa şi-a luat zborul şi a căzut nu departe de picioarele ei. Ne observândo, Antonia, gânditoare, merse mai departe călcând, fără să vrea şi fără să ştie, peste gărgăriţa căzută în colb. Parcă a auzit un ţipăt. Sau i s-a părut.  
  
Ajunsă în capul şelii silueta ei părea o statuie aşteptând să treacă peste ia veşnicia. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Crima de la răscrucea uliţei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 402, Anul II, 06 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!