CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 347 din 13 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Crestomaţia ca oglindă a talentului adolescentin
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE  
  
Crestomaţia ca oglindă a talentului adolescentin 
  
Iniţiativa unui grup de adolescenţi, încă elevi, colegi de liceu, de a-şi reuni între coperţile unui florilegiu creaţiile proprii, este semn de bun augur pentru viitorul literaturii române. Citind în manuscris această antologie, cuprinzând poezie şi proză, intitulată simptomatic “Ierburi în pârg “, mi-am adus aminte de ce spunea Nicolae Iorga ”Învăţătura trebuie să fie uneori un drum, totdeauna un orizont “. Spun asta având în vedere vârsta şi experienţa celor cuprinşi între coperţile de culoarea pajiştei “în pârg “ a acestei culegeri, sau cum scrie Dorul Emanuel Iconar “Ierburi în pârg “ sunt insulă pe-o margie de lume”. 
  
Cartea structurată în patru secvenţe, cuprinzând gândurile de început al autorilor, apoi ciclurile de poezie şi proză, şi sfârşind cu biobibliografia antalogaţilor, (unde descoperim numeroasele premii primite de aceştia la diferite concursuri literare), se constituie într-o “carte de vizită “ pentru adolescenţii care doresc să pătrundă în viaţa atât de spinoasă a vieţii literare, unde nu de puţine ori unii critici mai folosesc metoda “Patului lui Procust” ( în elină Prokrustes ), metaforic vorbind. Sperând că pentru aceştia se va găsi un Tezeu (zeu din mitologia greacă ) să le aplice aceaşi metodă pe care o folosesc. 
  
Descoperim în această antologie talente a căror eu liric, chiar şi în proză, rezonează cu mediul înconjurător, părinţi, şcoală, colegi, prieteni, conturând creaţii de o autentică vibraţie.Toţi aceşti tineri lirici sunt, într-un fel sau altul, “rude prin alianţă “ cu postmodernişti care reuşesc să intuiască sensul metamorfozelor poetice, să subînţeleagă triumful culturii în literatură. Mai timid, scuzabil la vârsta lor, şi mai eufemistic, ei vor da contur unei idei subtile pe care autorul Florilor de mucegai o sugerase cu mult în urmă: în transcendenţa de tip cultural a lui Arghezi îşi află locul de naştere în aceşti tineri care prin ceea ce scriu fac parte din noul curent literar globmodernul. 
  
Remarcăm poeziile semnate de Diana Frumosu,( Eram înăuntru când a murit), Doru Emanuel Iconar, ( Flori efemere), Oana Cristiana Bănuţă, ( Sărutul diavolului), Roxana Lixandru, ( Toamna ca o jucărie stricată), Maria Fărâmă (Dezlănţuiri ), Ema Rotaru, ( Fără nume), Oana Ojică, (Decădere ), Ella Enescu, ( Frânturi), poezii ce conţin o viziune asupra existenţei, descoperindu-ne sensibilităţi şi concepţii mature despre creaţie. 
  
Capitolul rezervat prozei se înscrie sub semnul motto-ului luat “ Ce este adevărat? Eu? E ceea ce eşti dumneata, nu ceea ce fac ceilalţi din dumneata“, scris de Paulo Coelho. 
  
Remarcăm faptul că majoritatea poeţilor scriu şi proză,( fiecare autor publică două sau mai multe texte ), ceea ce denotă că, deşi, sunt la început de drum, aceşti adolescenţi sunt polivalenţi, căutându-şi drumul, se vede cu succes, pe o variată claviatură cu rezonanţă. Cei care semnează numai proză, sunt: Bianca Petcu, ( Plafonare), Iuliana Smaranda, ( Amintirea pianului) şi Maria Fărâmă, (Amintiri cu Uli ).În prozele acestor tineri simţim cum în mod serios aceştia îşi pun probleme despre viaţă cu iluzia reformatoare a acesteia, a literaturii şi a societăţii. Textele acestea sunt adevărate confesiuni ale naratorilor care construiesc conflicte de idei, însă ele consumă într-o autoflexibilitate ce refuză să iasă din haloul narcisiac. 
  
Închei aceste rânduri parafrazându-l pe Emil Cioran, spunând: Când valorile pentru care luptă aceşti tineri talentaţi se cristalizează într-o adevărată lucrare de artă, atunci acei tineri s-au integrat în devenirea culturală. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Membru corespondent la Academiei Americană Română 
  
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Crestomaţia ca oglindă a talentului adolescentin / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 347, Anul I, 13 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!