CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  Creştinismul şi Poliţia sunt complementare: ambele luptă împotriva răului!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interviu cu Petrică Bohuş, vicepreşedintele şi fondatorul Asociaţiei Poliţiştilor din România. Domnia sa a vizitat Arizona în perioada 21-31 martie, 2008.  

- Domnule Petrică Bohuş, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre această asociaţie: când s-a format, cum a evoluat şi care este scopul acesteia?
- În anul 1993 am conştientizat faptul că sufletul este atât de valoros încât numai Fiul lui Dumnezeu putea să plătească preţul răscumpărării lui. Am fost salvat din robia păcatului prin credinţa în Domnul Isus Cristos şi abia atunci am înţeles planul lui Dumnezeu cu omul. Oare iubeşte Dumnezeu şi oamenii în uniformă? Cu siguranţă, oricine cheamă Numele Domnului v-a fi mântuit. Devenisem un poliţist practicant al credinţei creştine şi în anii următori am cunoscut şi alţi poliţişti dornici să aibă o relaţie personală cu Dumnezeul Bibliei, atât în oraşul meu, Oradea cât şi în alte localităţi din România. Am aflat despre existenţa unor Asociaţii ale Poliţiştilor Creştini (APC) în Marea Britanie, Elveţia, USA, aşa că am început să ne rugam lui Dumnezeu să aducă şi vremea înfiinţării APC România. În luna martie 1999, la sediul orfelinatului creştin „IOSIF” din Beiuş, judeţul Bihor ne-am adunat un număr de 10 poliţişti creştini din 6 judeţe diferite ale ţării. Duhul lui Dumnezeu ne-a pus pe inimă dorinţa de a face toate demersurile pentru înfiinţarea APC România, şi prin harul Domnului în decembrie 2000 s-a realizat acest obiectiv. De atunci până în prezent am avut multe conferinţe, misiuni, activităţi de tot felul prin care am căutat să creştem din punct de vedere spiritual şi să influenţăm în sens pozitiv viaţa şi comportamentul colegilor noştri precum şi a oamenilor din jur. Dacă în primii ani după căderea comunismului în România eram doar câţiva poliţişti „născuţi din nou” în prezent suntem peste 300. A lui Dumnezeu să fie lauda! Asociaţia Poliţiştilor Creştini din România are prin statutul său un caracter profund creştin, bazat pe învăţăturile Bibliei, dar este o organizaţie ne-guvernamentală, non-denominaţională, independentă, constituită pe ideea libertăţii de credinţă a tuturor membrilor săi.. APC România caută să-i ajute pe poliţişti să înţeleagă că Dumnezeu le-a încredinţat o misiune nobilă, de două ori folositoare: 1. să militeze pentru diminuarea fărădelegilor şi pentru instaurarea domniei legii în societate; 2. să reflecte prin viaţa şi munca lor caracterul nepătat al Domnului Isus Cristos, în această lume în care decăderea morală devine tot mai mult o boală socială globală. APC România priveşte poliţistul creştin din perspectiva creştină, de aceea consideră că acesta trebuie să fie un model de probitate etică şi morală în serviciu, familie şi comunitate.
- Cum credeţi ca este privit în general poliţistul de către cetăţeanul român: prieten sau duşman?
- Oamenii au fost profund marcaţi de duritatea „miliţianului” care reprezenta organul represiv în regimul trecut din România. Lucrurile s-au schimbat însă în mod radical. Acum poliţistul este în slujba cetăţeanului şi nu invers. La ora actuală, poliţistul este privit ca şi prieten apropiat al cetăţeanului, întrucât omul legii răspunde prompt la solicitările oricărei persoane. Cunosc aceste aspecte pentru că, în calitate de poliţist de proximitate, sunt zilnic în mijlocul cetăţenilor, sectorul meu având în jur de 24.000 locuitori.
- Dacă ar fi să portretizaţi poliţistul creştin, cum l-aţi descrie?
- Poliţistul creştin este omul care vede în fiecare persoană o creaţie a lui Dumnezeu, de aceea îi acordă respect dezinteresat, aplicând legea corect şi fără discriminare. Chemarea lui este nu doar pentru a salva vieţi de la pericolele fizice, ci şi de la condamnarea eternă; nu doar pentru arestarea unui infractor, dar şi pentru a împărtăşi cu el dragostea lui Cristos, prin care oricine poate fi eliberat din lanţul păcatului. Poliţistul creştin este onest în toate împrejurările, respingând orice încercare de mituire; nu de frica şefilor, ci pentru că ascultă de Dumnezeu, care ştie şi vede totul.
- Profesia de poliţist presupun că implică anumiţi factori de stres. Confruntarea cu diverse acte reprobabile naşte revoltă şi chiar ostilitate. Reuşiţi să vă menţineţi "un duh blând şi liniştit" şi în astfel de situaţii?
- În condiţiile actuale când fenomenul infracţional este în continuă creştere munca de poliţie devine tot mai dificilă. Slujba unui poliţist este diferită de oricare alta. Poliţistul este angajat într-o luptă permanentă cu infractorii, fiind expus pericolelor de tot felul. Chiar şi o simplă acţiune de control al traficului rutier poate deveni periculoasă. Se aşteaptă de la poliţişti să intervină ori de câte ori constată că se încalcă legea, chiar şi atunci când sunt cu familiile lor în timpul liber. Ostilitatea şi revolta se regăsesc adesea în sufletul poliţistului. El este instruit să-şi stăpânească emoţiile. Însă stresul şi emoţiile sunt reţeta perfectă pentru o tragedie. Menirea poliţiei este complementară creştinismului deoarece ambele luptă împotriva răului. Atunci când poliţistul intră în contact cu credinţa crestină, lucrurile sunt mult mai uşoare pentru că el se bazează pe Proverbe 3:5-6 „Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta. Recunoaşte-L în toate căile tale şi El îţi va netezi cărările”. Cu ajutorul lui Dumnezeu reuşesc să fac faţă solicitărilor zilnice la locul de muncă, şi în acelaşi timp să fiu un poliţist al păcii.
- Vă rog, acum să ne spuneţi câteva cuvinte despre vizita dvs. în SUA. Care este scopul acestei vizite şi care va fi itinerariul pe care-l veţi parcurge în această perioadă?
- Nu este prima mea vizită în America. În 2005 şi 2006, la invitaţia organizaţiei Fellowship of Christian Peace Officers USA, împreună cu alţi 2 poliţişti creştini din România am participat la schimb de experienţă cu poliţişti din Chattanooga, Tn. De asemenea, am vizitat prieteni şi biserici evanghelice române din Atlanta, Knoxville, Florida şi Houston. În perioada 21-31 martie 2008 am să-mi vizitez prietenii din Arizona, unde mă voi întâlni şi cu poliţişti din Phoenix pentru un schimb de experienţă. Apoi, din 1 aprilie şi până pe 2 mai, voi fi în Atlanta, Georgia. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru harul de care am parte să fiu în America pe timpul concediului de odihnă.
- În final, vă rog să adresaţi un mesaj tuturor românilor din SUA.
- În primul rând, staţi tot mai aproape de Dumnezeul cel viu, sursa tuturor binecuvântărilor cereşti şi pământeşti, pentru că suntem doar străini şi călători în această lume, indiferent de ţara în care locuim pentru o vreme. Apoi, căutaţi să reprezentaţi cu cinste România, ţara din care aţi plecat de curând sau de mai mult timp. Rugaţi pe Domnul secerişului să ridice lucrători pasionaţi pentru câştigarea sufletelor pierdute, oameni care să proclame cu putere şi îndrăzneală Evanghelia Domnului Isus Cristos în toată lumea, la toate nivelele societăţii.

Octavian D. Curpas
Phoenix, Arizona
 

 

Referinţă Bibliografică:
Creştinismul şi Poliţia sunt complementare: ambele luptă împotriva răului! / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 271, Anul I, 28 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!