CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Paul Gheorghiu         Publicat în: Ediţia nr. 1140 din 13 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Crede şi nu cerceta!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu doresc să comentez expresia „crede şi nu cerceta”, aşa cum spunea filosoful grec Celsus în secolul II. Cuvintele erau menite a caricaturiza creştinii care, împinşi de la spate de către Biserică, sunt sfătuiţi să creadă întocmai învăţăturile biblice, fără a mai cerceta existenţa lui Dumnezeu. Deşi aici putem avea o întreagă discuţie pe acest subiect, dat fiind caracterul sensibil şi subiectiv al problemei, voi trece la următorul aspect, mai practic, şi anume efectul generat de ignorarea acestor cuvinte de către omul obişnuit, atunci când o face din proprie iniţiativă.  

Fără un motiv întemeiat, un soţ gelos din fire, îşi suspectează soţia că l-ar putea înşela. Fără să-i acordeîncredere soţiei, soţul începe a cerceta, dacă presupunerea lui este adevarată. Fie că are dreptate, fie că nu, din acel moment, soţul are numai de pierdut. În cazul în care soţia nu-l înşela, dar ea ar fi aflat de acţiunea soţului, poate, tocmai acest lucru i-ar fi dat un motiv să-l înşele. În cel de-al doilea caz, acela în care soţul avea dreptate, descoperind viaţa dublă a soţiei lui, împărţită între soţ şi amant, această descoperire ar fi putut duce oricând la o razbunare a soţului, acţiune cu grave consecinţe asupra lui.  

Dacă un om este bolnav incurabil, dar nu are cunoştintă de maladia ce-o poartă în corp, el poate trăi, ani de zile, ducând boala „pe picioare” , fără a avea un simptom anume. In general, corpul reactionează şi se apără, iar natura lucrează pentru îndepărtarea problemei, dar omul începe să cerceteze situaţia, fără niciun motiv, din simplă presupunere. El începe o serie de analize, chiar dintre cele recomandate a se efectua anual, în scop preventiv. Din acel moment, situaţia se complică rapid. Omul, aflând că a fost lovit de o maladie incurabilă, începe imediat tratamentul. Corpul îi este dat peste cap de către medicamentele puternice, ce-i otrăvesc corpul. Psihicul îi cedează cu fiecare zi în care, gândindu-se la boală, subconştientul îl secătuieşte de puteri. Organismul slăbeşte, iar boala îşi accelerează ritmul de distrugere, precum o armată ce pătrunde tot mai adânc, pe teritoriul imperiului inamic.  

Exemplele pot continua, însă, precum cele de mai sus, „a cerceta”, este, în puţine cazuri, benefic pentru individ. Un citat celebru al filosofului Emil Cioran, spunea aşa: „Omul religios începe cu credinţă în Dumnezeu, iar omul de ştiinţă sfârşeste cu credinţă în Dumnezeu.”.  

Nu consider a fi greşit, a-l căuta pe Dumnezeu, prin ştiinţă. Aici, expresia „crede şi nu cerceta”, nu se mai aplică. Omenirii îi va trebui o perioadă de câteva mii de ani pentru a-L regăsi pe Dumnezeul pierdut. Omul modern (Homo Sapiens) este precum un copil ce distruge jucăria preferată pentru a se lămuri cum a fost construită şi cum funcţionează. El “disecă” jucaria pe toate părţile, o fărâmă în bucăţi, căutând logic să înţeleagă mecanismul din interior. Această curiozitate a copilului este specifică omului gânditor (Homo Sapiens), iar aceasta îl va determina mereu să afle rostul lucrurilor şi a vieţii, în viitor. Poate că Dumnezeu ne lasă să ne jucăm oricât ar fi nevoie, precum se joacă copilul cu jucăria dezmembrată, poate că El se amuză acum când ne priveşte „de sus”.  

Pentru a beneficia de o viaţă armonioasă, lipsită de griji şi de frustrări, omul inteligent ar trebui să descopere echilibrul fragil între „a crede” şi „a cerceta”. De exemplu, exagerarea aplicării dictonului „un om informat face cât doi”, ar putea duce, inevitabil, tocmai la „a cerceta” exact atunci când lucrurile nu trebuiesc cercetate.  

Să luăm cazul teoretic, în care o civilizaţie extraterestră, mult mai avansată decât rasa umană, ar fi dispusă a ne dezvălui o parte din tainele vieţii ce necontenit le căutăm. Pentru că oamenii nu sunt pregătiţi, să înţeleagă şi să asimileze asemenea cunoştinţe, aceştia ar putea înnebuni. Nu trebuie forţată limita lucrurilor, să încercăm să primim ceea ce nu merităm. Tot ceea ce aflăm, trebuie să fie în concordanţă cu nivelul nostru de întelegere şi evoluţie spirituală.  

Cât despre „a crede”, când este vorba de credinţă în Dumnezeu, aceasta nu poate fi decât benefică pentru om, ea îl va păzi mereu de capcanele vieţii de acum şi poate chiar... în viaţa de apoi.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Crede şi nu cerceta! / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1140, Anul IV, 13 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!