CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  CRĂCIUNUL COPIILOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Am ajuns la şcoală. Aveam şapte ani. Învăţătoarea mea, neuitata doamnă Ana, s-a gândit să organizeze la sfârşitul primului trimestru, înaintea vacanţei de iarnă, o serbare. Ne-a spus să pregătim fiecare câte o poezioară, pe care să o spunem în faţa lui Moş Gerilă cum i se spunea pe atunci, invitat şi el la sindrofie.  

Acasă i-am comunicat mamei indicaţiile învăţătoarei, iar ea, încântată de idee, a înţeles să mă ajute. A luat volumul de „Poezii” al lui Octavian Goga, unul dintre autorii ei favoriţi, - pentru că vă spun sincer, nu aveam multe cărţi în casă, aveam doar ceea ce ne plăcea fiecăruia – şi a ales poezia „Crăciunul copiilor”. Pe îndelete, înţelegând cu mintea şi cu inima fiecare vers al poeziei, am învăţat-o şi, ţinând-o minte, intram cu gândul în odăile cereşti ale moşului.  


A venit şi ziua serbării. Îmbrăcată frumos, ca o mică doamnă, cu rochiţa de catifea vişinie, cu guler alb brodat, - pe care mama nu uita să ne-o cumpere şi mie şi Ninei în fiecare an de Crăciun, cu ghetuţele lustruite şi curate, - pentru că mama ne mai cumpăra şi şoşoni albi ca să le apărăm de noroi - am intrat împreună cu mama în sala de clasă. În colţul de lângă catedră apăruse un brad împodobit cu hârtie creponată de toate culorile şi cu smocuri mici de vată pe ramuri, imitând zăpada.  

Sub brad erau aşezate cutii frumos ambalate, în interiorul cărora părinţii şi învăţătoarea puseseră cadouri pentru fiecare copil. Serbarea era pe punctul să înceapă. Până să iau loc în bancă am văzut-o deja pe una dintre colegele mele, - care în clasele unu-opt la sfârşitul anului şcolar când luam premiu era chemată înaintea mea chiar dacă aveam aceeaşi medie -, instalată pe podiumul catedrei şi recita, vorbind în felul ei afectat, fiindcă pronunţa toate vocalele deschis, cumva aproape ca pe a: „Moş Gerilă, toţi îmi spun /Că eşti darnic şi eşti bun/ Eu îţi spun...”.  


Ca prin vis am auzit parcă numele meu şi am simţit cum mama mă împingea uşor să mă ridic. Ajunsă înaintea micii adunări, cu ochii strălucitori de lacrimi care stăteau să ţâşnească din cauza emoţiei, m-am concentrat un moment şi am spus rar: „CRACIUNUL COPIILOR”, DE OCTAVIAN GOGA. După o scurtă pauză, aşa cum m-a învăţat mama, am continuat ca una ce ştia ceva: „Dragi copii din ţara asta,/Vă miraţi voi, cum se poate,/Moş Crăciun, din cer, de-acolo,/De le ştie toate, toate?/Iată cum: vă spune badea...”.  

Dar nu a putut badea să explice cum se face că moşul le ştie pe toate, pentru că învăţătoarea, îngrozită de ce auzea, m-a întrerupt. Octavian Goga era unul dintre poeţii interzişi de autoritatea comunistă şi în perioada aceea de epurări şi arestări absurde era suficient să vorbeşti despre el pentru a fi reţinut de securitate; a recita din opera lui era curată erezie şi dacă poezia exprima iubirea pentru Moş Crăciun, ei bine, asta întrecea orice măsură.  

Moş Crăciun trebuia uitat, se născuse Moş Gerilă. Aşa se face că pe vremea aceea unii împodobeau bradul numai de Anul Nou sau îl împodobeau de Crăciun dar aprindeau lumânările să fie văzut la ferestre numai de Anul Nou.  

Aşadar, Moş Crăciun trebuia uitat. În consecinţă, doamna m-a luat de după umeri, m-a condus înapoi în bancă şi mi-a spus că mă roagă să mă gândesc la altă poezie. M-am aşezat nedumerită. Vedeam cum părinţii celorlalţi copii se întorc spre mine şi-mi zâmbesc cu simpatie. Mama îmi ţinea mânuţa între palmele ei moi şi calde, liniştindu-mă. După câteva minute, învăţătoarea m-a chemat din nou să recit poezia la care presupunea ea că m-am gândit între timp. Dar eu am început hotărâtă: „Dragi copii din ţara asta,/Vă miraţi voi cum se poate,/Moş Crăciun, din cer, de-acolo,/De le ştie toate, toate?”  

Învăţătoarea m-a oprit din nou. S-a apropiat de mine şi mi-a şoptit: „Dacă te rog eu frumos, vrei să spui o altă poezie?”. Elevă ascultăroare altminteri, i-am răspuns imperturbabil: „Nu”.  

Deşi mă cunoştea doar de câteva luni, învăţătoarea a înţeles că nu trebuia să mai insiste. S-a îndreptat către uşă, a deschis-o prudent, a aruncat o privire în coridorul întunecat, şi, păzind clasa, pregătită să oprească actul artistic de s-ar fi ivit vreun musafir nepoftit, mi s-a adresat: „Spune, dragă, ce poezie vrei tu.” Şi eu am spus-o cu suflet şi emoţie, şi nu m-am încurcat deloc, ba chiar am tras cu ochiul la sfârşit, întregind portretul moşului: „Şi de-acolo ştie Moşul, /Că-i şiret el, lucru mare”.  

Din cauza stânjenelii create de primele încercări eşuate, toţi cei de faţă, copii şi părinţi, m-au ascultat cu mare atenţie. Şi versurile pline de credinţă spuse cu patos şi inimă de un copil care nu cunoştea spaima de comunişti i-a impresionat şi i-a bucurat, pentru că, de fapt, dădeau glas şi simţirii unora dintre ei. Spun unora, pentru că la câteva zile, am avut în casă o mică percheziţie. Pe Goga şi nici alte cărţi de suflet pe care mama le păstra în loc numai de ea ştiut, nu le-au găsit oamenii legii şi am scăpat din nou basma curată.  

Copilul care a rămas neclintit în decizia lui de a povesti celorlalţi despre Moş Crăciun, atunci când nimeni nu îndrăznea nici să-i pronunţe numele, a dat celor mari, fără să ştie, o lecţie de rezistenţă şi demnitate. A arătat că bunul-simţ şi puritatea sunt arme care dau putere celor ce se tem de duşmani vremelnici. A spus răspicat, curajos şi fără teamă ce gândea şi simţea mângîiat pe creştet de aripa sfântă a îngerului din poezia lui Goga. Iar îngerul, dacă e să dăm crezare poetului, sigur i-a povestit Moşului „ce copil şi ce purtare” a întâlnit el în clasa I, în Ajunul Crăciunului, din anul…. „Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să vă-nspăimânt, cum veniră se făcură...”. Parcă aşa spunea măria sa Eminescu.  

Din volumul VACANTE, VACANTE...  

de Rodica Elena LUPU  

 

Referinţă Bibliografică:
CRĂCIUNUL COPIILOR / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 352, Anul I, 18 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!