CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Delia Almajan         Publicat în: Ediţia nr. 10 din 10 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Craciunul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Covorul mătăsos de alb, despletit din roua norilor, se coborâse pe pământ în trupuri gingaşe de fulgi de zăpadă. Brazii îşi înstelaseră stoicismul cu straie pure de nămeţi, sclipind ca briliantele sub mângâierea lunii. Tot cuprinsul dealurilor râdea cu podoabe argintii, la complimentele nopţii inundate de stele. Această noapte de cruntă frumuseţe era omega timpului şi începutul Veşniciei, căci în ea se întrupase printre noi Dumnezeu în forma de prunc nou-născut... Undeva, într-un sat obscur, sub privirile speriate ale unor părinţi şi mai obscuri, Cuvântul se îmbrăca în carne şi oase să ne demonstreze cum respiră Iubirea… În grajdul rece şi ostil, străin de un leagăn primitor şi cald, Pruncul plângea sub sclipirea stelelor muritoare.

În lacrimile Lui plângea Tatăl, despărţit de Fiul ce îi era bucurie şi plăcere neîntreruptă pe tărâmul veşnic scufundat în lumină. Durerea Tatălui, atât de palpabilă în scâncetul Pruncului, era bine definită şi justificată. El vedea, dincolo de iesle, înspre sfârşitul sau începutul zidit o dată cu veşnicia, undeva, la tâmpla Sionului. Dumnezeu striga în fulgii fragezi de zăpadă, puritatea întrupată în cel din urmă Adam. El vedea mulţimile înveşmântate în ură, suliţele unui război nebun, răzvrătirea dar şi un Aleluia mai puternic decât răstignirea pe cruce… Îl vedea pe Fiul, înalt în statura Ascultării, bătând străzile prăfuite ale Ierusalimului, vindecând ologii, înviind morţii, dezlegând limbile, deschizând urechile… Dar mai vedea, în acelaşi timp, mulţimile atinse de roua eternă a lacrimilor prefăcute în bucurie…

Ei, ai căror prunci fuseseră dezlegaţi de robia întunericului, vindecaţi de boli şi săturaţi cu pâinea pâinilor şi peşti din năvoade cereşti, erau, în acelaşi timp, trădători de Cer şi lumină, rătăciţi prin labirinturile minţilor otrăvite de dragoste de sine, pierduţi cu tot ceea ce poate fi pierdut… În acea noapte din Betleem, când luna îşi revărsa razele tremurânde peste cuprinsul sclipitor, de iarnă, Dumnezeu plângea dintr-un ochi şi râdea de bucurie din celălalt. Bucuria Lui, reverberată prin plămânii fragezi ai Pruncului, era viaţă veşnică ce în curând va curge din rănile Lui. Viaţa în plinătatea ei trebuia să izbândească asupra morţii, precum ziua trebuie să triumfe asupra nopţii.

În ochii Lui era bucuria veşnică, biruitoare asupra unei întristări vremelnice, era cerul dintr-o dată mai aproape, tot atât de aproape precum plânsul de pe buzele Pruncului. Au trecut două mii de ani de când Pruncul Isus a atins planeta noastră, cu Dumnezeu în trup şi în oase. A nins mult de atunci, şi Tatăl mai strigă încă prin fulgii fragezi… Doar că albul purităţii lor e mai alb acum, crescut în atâtea inimi pentru care Betleemul este naşterea dorului adevărat după o casă adevărată. Este începutul întoarcerii acasă!  

 

Referinţă Bibliografică:
Craciunul / Delia Almajan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 10, Anul I, 10 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Delia Almajan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Delia Almajan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!