CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 657 din 18 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

COŞAVA DIN CLISURA DUNĂRII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

COŞAVA DIN CLISURA DUNĂRII  

 

Vânt specific zonei Banatului de sud, mai precis zona Clisurii Dunării.  

Am făcut cunoştinţă cu acest vânt în octombrie 1966!. Nu ştiam ce este Coşava dar când am coborât din dubiţa TV care ne adusese unul dintre călătorii cu care venisem a spus; Iar a început Coşava!  

Am înfruntat cea mai cruntă vijelie în 25-26 februarie 1976. Am fost schimbul I vijelia începuse din timpul zilei, însă în incinta minei Suvarov parcă nu se simţea atât de violentă. Nici un autobuz nu a venit cu schimbul II aşa că a trebuit să plecăm spre locuinţele noastre din Oraşul Nou pe jos. Mina Suvarov este amplasată în afara oraşului la circa 3 kilometri, iar din oraşul Moldova Nouă până la cartierul Oraşul Nou mai aveam de parcurs încă vreo 5 kilometri. Ne-am hotărât să plecăm pe jos în grupuri cumva organizate. Totul a decurs normal până la ieşirea din Moldova Nouă, zona stadionului de fotbal, de unde intram în câmp deschis. Aici a fost marele nostru examen. Mergeam ţinându-ne de mână cât mai multe persoane pentru a nu ne lua vântul, căci nu se vedea decât la câţiva metri în faţa noastră, întrebam mereu câţi suntem şi ne ghidam după plopii de pe marginea drumului care nu avea zăpadă, dar nu puteam merge direct pe drum fiindcă eram aruncaţi în şanţ. Drumul de la stadion până la magazinul Fortuna l-am parcurs în peste 2 ore. Plecasem de la mina Suvarov de peste 4 ore. Am ajuns la blocul unde locuiam aproape de ora 19 seara. A doua zi trebuia să mergem la lucru, dar nu am reuşit din cauza viscolului care nu s-a oprit decât după vreo două zile. În dimineaţa zilei de 26 februarie 1976 am încercat să plec de acasă pentru a merge la muncă, însă de la blocul meu 13 şi până la autobuze cu toate că era o distanţă de câţiva zeci de metri nu se vedea nimic decât nori de zăpadă. Am reuşit să ajung la autobuze unde câţiva şoferi din oraş încercau să vadă care este situaţia. Dar nu a plecat niciun autobuz din staţie, mai mult drumul obişnuit pe unde se mergea s-a inzăpezit în aşa măsură încât a fost nevoie mai mult de o săptămână ca să fie redeschis, nămeţii fiind de peste trei metri înălţime.  

Revin în 05 februarie 2010 când vântul Coşava îşi face de cap. Acum stau în casă şi chiar cu geamuri termopan zgomotul Coşavei se aude în jurul blocului. Nu a nins prea mult şi nămeţii nu sunt prea mari.  

Coşava a mai bătut peste zona Moldova Nouă şi Clisura Dunării de foarte multe ori, dar locuitorii de pe aici s-au obişnuit cu fenomenul. Inconvenientul este răspândirea prafului de pe halda de steril aşa zisului lac Tăuşani, care se maifestă în momentul când Coşava bate pe vreme uscată. Se ridică problema poluării mediului înconjurător. Aşa este. Dar praful acesta este rezultatul exploatării minereului prin uzina de preparare a întreprinderii miniere. Cei mai mulţi locuitori au fost beneficiari ai acestor exploatări. Cine se face vinovat de această poluare? Sunt implicaţi mulţi factori de la cel mai înalt nivel, ceea ce face ca ponoasele poluării să le tragă tot locuitorii din zonă, dar şi factorii de conducere ai societăţii miniere, deoarece cei care se ocupă cu protejarea mediului dau amenzi.  

Referinţă Bibliografică:
COŞAVA DIN CLISURA DUNĂRII / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 657, Anul II, 18 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!