CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Mirela Borchin         Publicat în: Ediţia nr. 1028 din 24 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Cornuleţele cu nucă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Într-o seară ploioasă şi rece de toamnă ca aceasta, fosta mea învăţătoare de la Carani a insistat să trec pe la dumneaei, ca să-i povestesc cum a fost la susţinerea tezei mele de doctorat.
- Trebuia să fiu acolo, că eu ţi-am pus creionul în mână şi tu mi-ai făcut aşa o cinste, dar ştii tu că n-am cu ce să mă îmbrac, cu ce să mă încalţ... ca să ies în lume. Şunea îmi bea toată pensia...
În bucătărie era cald. În cuptor se coceau cornuleţe cu nucă, mirosind dumnezeieşte.
- Nu cumva să le refuzi. Le-am făcut anume pentru tine. Ştiu că te grăbeşti şi că nu poţi să mânânci acum, dar le iei acasă pentru copiii tăi...
Nu puteam vorbi. Lacrimi de drag şi de milă mi se scurgeau pe obraji în loc de orice cuvânt. Din camera alăturată se auzea bombănind nenea Şunea. Se certa de unul singur, supărat pe „proştii dracului”.
- Asta face zi de zi. Se duce la birt, îi face pe toţi proşti, îi dă dracului, mai ia şi bătaie şi... îl aduce unul, altul beat mort acasă. Când luăm pensia, vine birtaşul cu caietul...
- Tanti Lida, e îngrozitor... Îl urăsc pentru cât vă face să suferiţi...
- Nu-l urî, pentru că el te iubeşte. De când erai mică. Amândoi ne mândrim cu tine...
- Da, râd eu printre lacrimi. Ştiţi ce mi-a spus când a aflat că mi-am luat doctoratul? „Toate fetele din satul ăsta sunt frumoase şi proaste, numai tu eşti deşteaptă şi urâtă”...
- Să nu mă condamni... că-l apăr, chiar dacă poate lumea are toate motivele să-l dispreţuiască...
- Cum o să vă condamn, tanti Lida? Vă compătimesc din toată inima...
Din sertarul unui dulăpior, scoate un plic de fotografii. Îmi întinde poza de deasupra.
- Îl vezi? Vezi cât de frumos a fost?
- Mai frumos decât orice bărbat pe care l-am văzut vreodată..
- Toate fetele erau înnebunite după el. Şi era şi deştept foc. Tânăr inginer, făcea naveta la Timişoara... Nu avea ochi decât pentru mine.
- Şi îi iertaţi toate astea fiindcă l-aţi iubit atât de mult atunci?
- Eu îl revăd mereu aşa. Nu e zi în care să nu mă uit la poza aceasta... Avea un zâmbet atât de firesc şi o demnitate neîndoielnică în gesturi, încât am înţeles că e gata să plătească oricât pentru bucuria şi mândria de a fi fost cândva aleasa lui pentru o viaţă întreagă.... Am ridicat din umeri.
- Nu trebuie să vă scuzaţi. Poate şi eu aş face la fel în locul dumneavoastră...
- Nu m-ai înţeles. Îţi cer să-l ierţi şi tu, dacă poţi...
De la învăţătoarea mea am învăţat nu numai să scriu şi să citesc, ci şi să îndur şi să iert atunci când viaţa mă încearcă în fel şi chip. Tanti Lida a murit tot într-o seară de toamnă. Fiul ei a găsit-o pe scaun, cu mâinile în aluat şi capul puţin aplecat.. Frământa cornuleţe cu nucă...
 

Referinţă Bibliografică:
Cornuleţele cu nucă / Mirela Borchin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1028, Anul III, 24 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Borchin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Borchin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!