CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Corneliu Vasile         Publicat în: Ediţia nr. 661 din 22 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu VASILE - FESTIVALUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ „MARIN PREDA”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ediţia a XIII-a se desfăşoară anul acesta la Alexandria şi la Siliştea-Gumeşti, la împlinirea a 90 de ani de la naşterea marelui prozator, urmat azi de o pleiadă de talentaţi scriitori teleormăneni: Stan V. Cristea, Florea Burtan, Cornel Basarabescu, Liviu Nanu, Liviu Comşia, Stelian Ceampuru, Nicoleta Milea, Gheorghe Stroe, Anghel Gâdea, Dumitru Vasile Delceanu, Ana Dobre, Gabriel Argeşeanu, Gheorghe Filip, Constantin T. Ciubotaru, Alexandru Cutieru, Florina Isache şi mulţi alţii, autori cu cărţi căutate de cititori.  
 
În sala de festivităţi a prefecturii, prezidiul şi juriul format din distinşi critici, redactori şi publicişti: Aurel Maria Baros, Florentin Popescu, Stan V.Cristea, Nicolae Oprea, Ştefan Mitroi, Mihai Stan, Gheorghe Andrei Neagu, Florea Burtan, Sorin Preda, Nicolae Iliescu, George Coandă etc., reprezentanţii consiliului judeţean şi ai primăriei, prin consilierul cultural şi conducerea forurilor judeţene de cultură, prin Timotei Stuparu, au asigurat un înalt nivel intelectual şi s-au evidenţiat printr-o perfectă organizare a simpozionului.  
 
Câştigătorii concursului de proză:  
• Locul III - Nicolae Cârstea, plus premiul revistei „Caligraf”  
• Locul II - Isabella Elena Drăghici, plus premiul revistei „Bucureştiul literar şi artistic”  
• Locul I - Diana Bădică, plus premiul revistei „Argeş”  
 
Premiul „Marin Preda” şi premiul revistei „Luceafărul de dimineaţă”:  
• Raluca Gorcea (Ploieşti).  
 
La receptarea critică a prozei lui Marin Preda:  
• Locul III - Iuliana Clima Caraghin, plus premiul revistei „Oglinda literară”  
• Locul II - Sorin Marin, Lagăru Dina, plus premiul revistei „Pro Saeculum”  
• Locul I - Ioana Andreea Mircea, plus premiul revistei„Litere”  
 
Diplomele şi premiile au fost înmânate de membrii juriului şi de redactorii-şefi ai revistelor.  
 
Premianţii şi invitaţii au mers apoi să viziteze satul Siliştea-Gumeşti, casa unde a trăit familia scriitorului, şcoala din localitate, făcând fotografii la bustul lui Marin Preda. Nepotul de soră al lui Marin Preda, fiul Ilincăi, pe nume Ştefan Baltac, primarul localităţii, directorul şcolii şi profesorul de limba şi literatura română i-au întâmpinat cu multă căldură, în spiritul tradiţionalei ospitalităţi a localnicilor, şcolarii oferindu-le flori, iar ansamblul „Liviu Vasilică” încântând auditoriul cu minunatele balade şi alte cântece folclorice munteneşti.  
 
Cu toate că nu au putut participa câţiva alţi scriitori de primă importanţă, invitaţi, însă antrenaţi în alte manifestări literare, ediţia 2012 a fost o deplină reuşită şi a evidenţiat preţuirea de care se bucură aici marele prozator, precum şi respectul faţă de cultura românească, largile posibilităţi de afirmare literară a contemporanilor originari de pe aceste plaiuri, care au mai dat naţiunii şi lumii pe Zaharia Stancu, Miron Radu Paraschivescu, Gala Galaction, Constantin Noica, George Gană, Anghel Demetriescu, Mircea Scarlat etc.  
 
Corneliu VASILE  
Bucureşti  
22 oct 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu VASILE - FESTIVALUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ „MARIN PREDA” / Corneliu Vasile : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 661, Anul II, 22 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Vasile : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Vasile
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!