CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  


Autor: Valeria Iacob Tamaş         Publicat în: Ediţia nr. 417 din 21 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu Traian Atanasiu (comentarii etapa 222)

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

sat înzăpezit -  

în casa bătrânului  

Arca lui Noe  

 

Frăţilă Genovel-Florentin  

 

Avertismentului meteo cu privire la urmările topirii zăpezii adunate în urma viscolului şi la programul urgent de măsuri ce ar trebui luate pentru posibilele inundaţii, poemul îi găseşte ecoul într-un haiku cum nu se poate mai potrivit. Dacă locuinţa e încă sub zăpadă, bătrînul şi demnul urmaş al lui Noe a pregătit deja arca înăuntru. Ceilalţi ca ceilalţi, dar lui i-a vorbit Dumnezeu. Umorul, în ciuda situaţiei disperate, arată că pregătirea spirituală în faţa a ceea ce oricum va să vină este deja gătată.  

 

drum cu polei -  

pân'la biserică fac  

zeci de mătănii  

 

Cezar Florin Ciobîcă  

 

Din nou umorul este motoraşul care însufleţeşte acest poem. Firescul poleiului nimerit chiar în ziua liturghiei este convertit prin scînteia iscată între cele două ipostaze – drumul şi slujba – în canon suplimentar pe care credincioasele şi-l asumă de nevoie. Iar mătăniile capătă şi ele un iz puţin ghiduş, mlădiind habotnicia mironosiţelor.  

 

ţurţuri la streşini -  

privind lung pe fereastră  

o babă ştirbă  

 

Petru-Ioan Gârda  

 

Contemplarea şi reveria nu urmează vreun drum logic. Ţurţurii par deodată să fie dinţii crescuţi din gingia productivă a streşinii. Baba priveşte cu nostalgie, cred, la colţii pe care ea i-a pierdut de mult. Tehnica acestor apropieri vizează totdeauna o contaminare a lucrurilor aparent fără legătură între ele.  

 

zăpada peste  

garduri şi peste case  

viaţa... cîte-un fum  

 

Corneliu Traian Atanasiu  

 

Albul neiertător care a năpădit lumea pare să fi anulat tot ce era viu. Viscolul ne întoarce şi ne situează în vremurile, lipsite de facilităţile civilizaţiei (oricum, pe moment, anulate), cînd orice fir de fum era un semn de viaţă şi o speranţă pentru cel rătăcit. Şi în care percepţia vieţii era tot una cu fragilitatea fumului care se risipeşte lesne ca şi cum n-ar fi. Ce viziune hapsînă trebuie să fi avut cei care au inventat fumăritul – impozitul pe fum.  

 

plimbare în doi -  

ghiocelul îngheţat  

în mâna caldă  

 

Patricia Lidia  

 

Nu ştii dacă mîna caldă ocroteşte ghiocelul sau în ea s-a revărsat emoţia ce răsplăteşte gestul dăruirii. Poate că şi ghiocelul este doar înfrigurat şi revarsă peste cuplul plimbăreţ o boare primăvăratecă.  

 

Sfântul Valentin -  

cerând înc-o inimă  

pentru bunica  

 

Vasile Coniosi-Mestesanu  

 

Un mod discret de a-ţi spune durerea cu o ocazie conjuncturală. Nu ştim dacă autorul, trecînd pe lîngă tarabele cu daruri pentru îndrăgostiţi, a cerut realmente ceva, dar gîndul că ar putea să obţină cumva, la vreo tarabă cerească, încă o inimă pentru  

Referinţă Bibliografică:
Corneliu Traian Atanasiu (comentarii etapa 222) / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 417, Anul II, 21 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!