AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  


Autor: Valeria Iacob Tamaş         Publicat în: Ediţia nr. 347 din 13 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Corneliu Traian Atanasiu,comentarii

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

trosnet pe iezer -
de sub gheaţa crăpată
răsare luna
 

 

Ion Răşinaru  

 

De data asta, de-abia cînd se sparge gheaţa, luna regăseşte apa în care să se oglindească. Iar pentru jocul de cuvinte, întîmplarea e o provocare şi o reuşită din moment ce izbuteşte să inverseze şi ordinea evenimentelor, şi localizarea lor. Oglinda nu mai este sticlă rece şi nepăsătoare ci matrice din care se zămisleşte, cu ţipăt, astrul nopţii.  

 

cerul înnorat -
centrul universului
vechiul felinar
 

 

Valeriei Tamaş  

 

Într-adevăr, dacă ne întoarcem înainte de vremurile uzurpatoare ale lămpii lui Ilici, vechiul felinar avea poezia lui obiectivă, irecuperabilă acum. Sîmburele lui de lumină organiza, în lipsa stelelor, o lume minusculă, dar suficientă şieşi, în rezonanţă cu mentalitatea în care marginile cosmosului nu se întindeau mai departe de limitele satului. Căci în această zare încăpeau, laolaltă cu oamenii, fauna şi flora locului, şi toate basmele şi poveştile lui.  

 

Moş Niculae -
ghetele găurite
lângă geamul spart
 

 

Corneliu Beldiman  

 

Moş Niculae nu poate lipsi din aspiraţiile niciunui copil. Chiar dacă ghetele sînt găurite şi geamul casei spart, aşteptările rămîn la fel de candide şi darul, cît de mic ar fi, capătă o valoare intestimabilă.  

 

iarnă săracă –
în joc de-a viscolul doar
frunze uscate
 

 

Corneliu Traian Atanasiu  

 

Cît de tare ar bate vîntul şi de vitregă ar fi vremea, acompaniamentul cuvenit al troienelor înalte şi al zăpezilor spulberate pare să ne conecteze la cine ştie ce poveşti pline de farmec. Dar aşa, viforul sec nu mai are niciun farmec, tristeţea nu mai e echilibrată de decorul fabulos al iernii. Frunzele încearcă un joc la care nu se pricep şi totul este doar o parodie, o înscenare ratată.  

 

noapte geroasă -
moşul apelează la
linia fierbinte
 


Cezar F. Ciobîcă  

 

În preajma sărbătorilor patronate de mai mulţi Moşi, recuzita de sezon, asezonată cu ultimele achiziţii ale serviciilor telefonice devenite obiceiuri, poate da naştere la glume savuroase. Moşul cu majusculă apela cel mult la un vin fiert (sau la mai multe) pentru a-şi mai încălzi oasele bătrîne, ceilalţi, în ton cu moda, preferă animatoarele.  


Moş Nicolae -
lustruiesc bocancii
rămaşi de la tata
 

 

Cezar F. Ciobîcă  

 

Multă tandreţe în viziunea acestui poem. Oricîtă sărăcie ar fi, tradiţia obligă la aşteptarea cuviincioasă a sărbătorilor. Doar aşa se primenesc şi visele, şi speranţele de mai bine. Măcar atîta cît ţin sărbătorile.  

 

nepoţi lângă brad -
în ochii bătrânilor
ard luminiţe
 

 

Cristina Monica Moldoveanu  

 

Sărbătorile, dincolo de comemorarea evenimentelor sacre sau profane, sînt totdeauna prilejul întîlnirii generaţiilor. Momentul în care se reafirmă unitatea şi continuitatea familiei. Luminiţele bradului îşi găsesc astfel corespondenţe în nepoţii oglindiţi în ochii bunicilor. Poate că de Crăciun bradul este un omolog al arborelui genealogic crescut din aceleaşi rădăcini.  

 

un blues nostalgic
la margine de canal -
vântul prin trestii
 

 

Dan Norea  

 

Vîntul, cînd nu este devastator, îşi poate potrivi şuieratul pe măsura dispoziţiilor sufleteşti ale observatorului. Singurătatea locului şi aplecarea trestiilor spre modularea fericită a sunetului poate însufleţi atunci cele mai  

Referinţă Bibliografică:
Corneliu Traian Atanasiu,comentarii / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 347, Anul I, 13 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!