CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 775 din 13 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU -SFÂNTUL PAPĂ ŞI PĂCĂTOSUL BĂSESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mă declar dintru început în dezacord cu părerile confraţilor noştri din presă, cum că preşedintele Băsescu nu va mai face anunţata vizită la Vatican, având în vedere faptul că, prin retragerea anunţată, Sanctitatea Sa Benedict nu-i va mai fi coleg printre şefii de state.  
 
Ar fi şi neprotocolar şi necavalereşte şi nepoliticos, situaţii în care noi nu l-am văzut niciodată pe preşedintele de la Cotroceni, cel caracterizat prin stabilitate de poziţii, francheţe şi onestitate, ca om care n-a spus o minciună în toată viaţa lui, n-a şmecherit şi n-a jignit pe nimeni. Aşa că tocmai ţinuta demnă şi consecventă de până acum, se va vedea că-l caracterizează dacă nu va întoarce spatele unui om bătrân care se autopedepseşte pentru nemulţumirile populaţiilor faţă de pedofilia altora, cum ar trebui pedepsit şi Băsescu pentru nemulţumirea populaţiei faţă de prostofilia guvernărilor Boc.  
 
Din aceste motive, consider că tocmai în aceste zile când vedem că Dumnezeu îl pedepseşte pe Becali pentru incultură – pentru că lipsa elementară de cultură faţă de comportamentul în societate şi obligaţiile civice, ignoranţa lui generală, care nu cunoaşte alte legi decât ale blaturilor din fotbal, primitivismul arogant prin care credea că-şi poate face singur dreptate şi-şi poate cumpăra cu bani orice, chiar şi libertatea, într-un cuvânt lipsa de învăţătură elementară pe care n-o pot compensa şmecheriile – tocmai când îl vedem pe acela condamnat, ne gândim mai cu drag şi la preşedintele nostru.  
 
Ne gândim - în contextul în care ne spunem că împrejurările care l-au condus pe Becali la condamnare, tocmai de către legile pe care le-a ignorat, ar trebui să-i pună acum pe gânduri pe mai mulţi, băgând la cap că regulele sociale pe care le sfidezi chiar şi din ignoranţa şi inconştienţa pe care ţi le dau apucăturile primitive, îngânfările prosteşti, subumane, de care dai dovadă considerând că poţi cumpăra sau şmecheri orice – că şi preşedintele ţării în care un Becali face carieră mondenă prin comportamentul retrograd pe care, de obicei, ruşinea omenească îl ascunde, trebuie să dea măcar el dovadă de superioritate şi cavalerism.  
 
Asta mă face să nu iau în consideraţie speculaţiile confraţilor care cred că vizita anunţată la Vatican nu va mai avea loc. Măcar pentru educaţia generală a preşedintelui, şi tot trebuie să aibă loc. Să „aibe” cum se exprimă predilect domnia sa... Măcar pentru ca, în aceste zile când sunt evidente rezultatele ameninţător publice ale raportului Becali/Cultură, a nu mai lua exemplu german doar de la mai puţin culta Doamnă Merkel, care tentează să slăbească puterile Parlamentului în favoarea ei şi a lua aminte la gestul de renunţare al cărturarului Ratzinger, în favoarea conclavului de cardinali. Şi, ca să-mi recunosc gândul perfid, în ultimă instanţă, chiar dacă se exclude convertirea la catolicism a unui atât de dreptcredincios ortodox cum este preşedintele nostru, apărător frenetic al celor zece porunci, eu nutresc măcar speranţa într-un schimb de experienţă laic, prin care să înveţe cât de demn este să-ţi dai demisia şi ce act de înţelepciune poate demonstra un asemenea gest.  
 
Bănuiesc de asemenea că frământările de această natură, pe care le va avea păcătosul Băsescu faţă de sanctitatea gestului papal, îl vor face să se gândească cu părere de rău la sufletul său câinos-conflictual în comparaţie cu blândeţea papei iar, consecinţa unei asemenea reculegeri îl va face să vrea să-şi spele păcatul de a-l tot obtura pe Victor Ponta la Bruxelles. Pentru că, n-ar fi exclus să se gândească să-i cedeze acestuia locul pentru vizita la Vatican. În speranţa sinceră de a-l face pe Ponta să înveţe mai înainte cum se dă o demisie de onoare.  
 
Dar, vizita fiind anunţată, cred că o asemenea schimbare nu ar mai putea fi făcută nici dacă are cele mai bune intenţii. In ultimă instanţă, Băsescu are obligaţia să-i mărturisească Papei Benedict al şaisprezecelea, care s-a pronunţat categoric împotriva căsătoriilor homosexuale, de ce a lăsat un popor întreg cu fundul gol!  
 
Pentru că, de abia acum a ieşit la iveală de ce s-a chinuit el să-şi vadă odrasla parlamentar european: Ca să aibă cui să dea indicaţii să voteze bugetul care ne rupe nouă de la gură!  
 
Iar, în condiţiile acestea, nu cred să existe nici măcar pedelişti dintre aceia ce au furat voturi de la propriul lor partid ca s-o împingă pe ea, care să creadă că el ar putea fi mai catolic decât papa. Fiindcă, măcar cu suspendare ca la Becali, tot îl vom vedea plângând în Dubai!...  
 
Corneliu LEU  
Bucureşti  
14 februarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU -SFÂNTUL PAPĂ ŞI PĂCĂTOSUL BĂSESCU / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 775, Anul III, 13 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!