CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 601 din 23 august 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - POLITICA ROMÂNEASCĂ DE LA „A” LA „Z”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Politica românească şi-a demonstrat pe 21 august 2012, caracterul de belea naţională, de nărav malign al demagogiei şi politicianismului, de, cel puţin nepricepere, dacă nu nesocotire a valorilor etice pe care le reprezintă democraţia şi, mai ales, de dispreţ faţă de actul electoral care, în loc de orhestrarea complexă şi armonică a opiniilor, are la politicienii noştri doar partitura pentru trombon.  
 
Şi, din păcate, mai trist decât în alte ocazii, şi l-a demonstrat de data aceasta complet: De la „A” la „Z”. De la Antonescu la Zegrean. De la politicianul care părea sincer când începuse să-şi cânte propria romanţă cu: „Da, ne vom despărţi/ De tu câştigi, eu mă retrag”... iar acum nu mai e în stare decât să retracteze răspunzând chiar cu maneaua adversarului său politic: „Dacă ţara-mi spune du-te/ Mă retrag în cinci minute”...  
 
Ceea ce ne face să-l suspectăm a proceda ca şi acela, la gonflarea celor cinci minute printr-un praf în ochii alegătorului căruia voia apoi să-i demonstreze că a folosit doar o metaforă, în realitate fiind vorba de cei cinci ani constituţionali ai mandatului de care ţine cu dinţii şi cu funcţiile în care şi-a pus simbriaşii.  
 
De la acesta, care se scrie cu „A”, ajungem tocmai până la „garantul justiţiei constituţionale”, care se scrie cu „Z”: Zâmbind dulce când vorbeşte despre frumuseţile legii care se lasă interpretată, ca şi cum ar vorbi despre frumuseţile unei femei care se lasă regulată. Dar, după ce se urcă în maşină sub pavăza bodyguardului, recunoaşte că se teme de reacţiile electoratului. Pentru că, de fapt, după tot ce a făcut, chiar are dreptate să se teamă!  
 
Şters la fund în felul acesta complet, adică de la „A” la „Z”, suspendatul „B” se întoarce în propriul său „C...T” care, dacă nu gândim pestilenţial, poate însemna chiar CoTroceni; şi nu-i rămâne decât să-şi impună opţiunile dictatoriale tot de la „A” la „Z”. Sau, domnia sa fiind un personaj pidosnic, de la „Z” la „A”, adică scăpând din Parlament de alde Zgonea şi aducându-le înapoi pe alde Anastase, pentru a-i reuşi numărătoarea inversă pe care o mai are până la sfârşitul de mandat. Ca să poată cânta liniştit: „Geaba voi m-aţi suspendat,/ Mai am zile de mandat/ Şi câte zile mai pot/ Vă mănânc cu fulgi cu tot!”...  
 
Dar dacă ne întoarcem la începutul alfabetului, mai găsim un „A”, de la Aspazia care declară senin că a votat aşa fiindcă nu vrea să fie arestată... Şi nici măcar nu pune ghilimele când plagiază cu această declaraţie înregistrarea secretă a convorbirii Dobre-Rus. Şi ăia, tot să nu fie arestaţi, se temeau. Ceea ce-mi trezeşte nostalgia nesiguranţei vremurilor când erai invitat până la serviciul cadre şi te-ntorceai după cinci ani de la Canal, făcându-mă să exclam: Dumnezeule, dinspre ce fel de Procuratură vine acest sentiment de veşnic posibilă arestare, tocmai în societatea marilor noastre libertăţi contemporane girate de Merkel şi Barosso?!  
 
Oricum: Singura certitudine pe care o mai are astăzi românul în materie de democraţie, începe cu litera „P”... Vorbesc serios, gândindu-mă numai la faptul că astăzi, 22 august 2012, Ponta va putea, în sfârşit, s-o propună pe Pivniceru.  
 
Ne retragem astfel, uşor, spre mai la mijlocul alfabetului, unde tronează Kellemen cu „K” de la kilogramul de voturi din Covasna şi Harghita, trăgând sforile înspre „B”. Nu, nu e vorba în nici un caz de acel „B” ca un spectacol de sunet şi mirosuri ce se întinde peste toată politica noastră de la „A” la „Z”. Este vorba despre Bulibăşeala produsă intenţionat de neaveniţii politici care fac din democraţia noastră una de Belea!  
 
***  
 
FORMALITATEA PROCEDURALĂ ŞI FONDUL NEVOILOR POPULARE  
 
Mulţumind comentariului care aduce unele rectificări celor scrise de mine sub titlul „Politica românească de la A la Z”, mă simt încurajat să repet apelul pe care l-am postat tot pe această pagină electronică, acela al constituirii unui GRUP DE REFLECŢIE PRIVINDPROBLEMELE DEMOCRAŢIEI REALE ÎN ROMÂNIA, tocmai pentru că, fiind oameni cu drag de manierele şi comportamentele neagresive ale democraţiei, ne recunoaştem în persoane dotate cu respect pentru adevărurile altora şi, exprimând opinii, o facem mai ales întru perfecţionarea şi extinderea lor prin opiniile altora. Ceea ce, de fapt, este şi cheia civilizaţiei democratice în care ar trebui să se dezvolte raporturile dintre putere şi opoziţie cu un unic scop: Slujirea fondului nevoilor populare pentru asigurarea progresului naţional.  
 
Pentru că nimic altceva nu poate justifica demersul politic al unei persoane, al unei comunităţi de persoane sau al unei formaţiuni care propune anumite direcţii de dezvoltare, decât slujirea acestui fond real şi concret al nevoilor populaţiei, al aspiraţiilor electoratului prin programe politice votate de acesta. Şi, doar pentru aplicarea acestor programe de fond, care slujesc concretul dezvoltării naţionale, atunci când se ajunge la legiferarea lor este nevoie de precizat unele chestiuni de procedură, unele formalităţi prin care se asigură o aplicare mai rapidă şi mai eficientă. Procedura şi formalităţile îndeplinirii ei sunt, astfel, doar mijloacele de aplicare ale politicilor sociale, economice, culturale, etc. şi nu scopul lor, nu ţinta lor, nu conţinutul lor real.  
 
Şi, în nici un caz fetişul lor, cum, în mod monstruos, asistăm de aproape două luni de zile la modul în care ele au pus stăpânire pe toate preocupările, pe toate activităţile şi pe toate demersurile ce definesc şi carcterizează activităţile de organizare statală şi chiar locală în România. Au subjugat cu atâta nepricepută aroganţă viaţa publică în aşa fel încât, dacă n-ar mai exista şi grija fiecărei familii de a-şi asigura nevoile zilnice, dacă n-ar exista comerţul care profită de aceste nevoi, dacă n-ar exista micile evenimente mondene sau hoţiile inerente din lumea interlopă mare ori mică, am spune că toată ţara aceasta există numai pentru a produce, a emana, a inventa şi a comenta formalităţi procedurale.Formalităţi cu care, nu numai că are impresia că se hrăneşte spiritual, dar le dă şi celor care pretind că o guvernează sau ar avea pretenţia să o guverneze, prilejul de a măcina în gol, de a se considera activi, de a se încontra şi a se lupta pentru cea mai penibilă lipsă de scop util populaţiei. Dar şi cea mai pernicioasă, cea mai distrugătoare, cea mai de faliment naţional.  
 
Cum am spus: O măcinare în gol lipsită de orice fel de productivitate, ca şi cum organismul uman ca şi organismul social ar putea să ronţăie la infinit precepte procedurale şi formalităţi de aplicare a unor legi care nu produc nimic, în loc de cele necesare metabolismului real şi concret care asigură existenţa. Portretul unei asemenea societăţi devine de domeniul absurdului, iar membrii ei, hrăniţi tot mai mult doar cu elementele procedurale ale formalităţilor birocratice care au devenit un scop în sine, riscă să devină stafii.  
 
Situaţia se arată atât de gravă, încât zău că nu dau în lături să suspectez existenţa unui complot al celor care se luptă pentru plăcerea de a conduce, indiferent dacă mai au sau nu mai au o populaţie de condus. E momentul să ne întrebăm responsabil: Până unde cu procedura fără conţinut social?... Până unde cu dezinteresul faţă de fondul nevoilor populare?  
 
Abordată numai statistic şi juridic, democraţia, de fapt, nu există. Dacă ea poate fi considerată speranţa rezolvării nevoilor de dezvoltare sau măcar de existenţă naţională, atunci trebuie scoasă din acest marasm politicianist, găsindu-i o cale reală de serviciu public, de iniţiativă productivă, de gospodărire a bunului comun şi de protecţie socială în slujba nevoilor reale ale populaţiei.  
 
Poate că un asemenea grup de reflecţie e un gest timid şi puţin eficient faţă de imperativele stării în care am ajuns. Dar problema care se pune e mai fără întoarcere decât uitata astăzi „luminiţă de la capătul tunelului”. Problema este dacă avem o cale, sau, odată cu întoarcerea unora la Cotroceni, ne întoarcem la abjecţia care ne-a guvernat eşecurile de până acum în ale instaurării unei democraţii româneşti.  
 
Corneliu LEU  
Bucureşti  
23 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - POLITICA ROMÂNEASCĂ DE LA „A” LA „Z” / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 601, Anul II, 23 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!