CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 769 din 07 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - O BIBLIOGRAFIE OCCIDENTALĂ PENTRU CUNOŞTINŢELE DE BAZĂ ALE LIDERILOR EUROPENI ÎN DRUM SPRE SANTIAGO DE CHILE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cui i-a plăcut anticonformismul şi cine a urmărit pledoaria antitotalitaristă a gânditorilor occidentali din a doua jumătate a secolului trecut, nu s-a putut să nu i se remarce gestul invers pe care un intelectual francez de prim ordin îl făcea în anii '70, renunţând la cariera universitară pentru a se dedica publicisticii. Un emul al lui Sartre care, în loc să folosească ziaristica pentru a-şi consolida ascensiunea universitară, se dedica ei prin fulminante editoriale pe care le admiram în „L'Express”, şi „Le Point” când ne cădeau în mână, nu numai pentru polemica cu dogmatismul de orice natură, ci si pentru valoarea lor literar-filosofică, amintind de condeiele mari ale iluminismului francez.  
 
În perioada aceea, când noi simţeam urmările marxismului pe propria noastră piele, iar confraţii săi, intelectualii francezi perseverau în gauchism făcând teorie pro-sovietică la cafeneaua pariziană, în cunoştinţă de cauză, fiindcă luptase şi-n rezistenţă, trecuse şi prin cluburile socialiste, Revel începea să avertizeze asupra pericolului pe care-l intuiau şi foştii marxisti italieni şi politicieni de talia lui Willi Brandt, combătând comunismul. Aşa cum avea să declare, „nu în numele ideilor liberale, ci în numele demnităţii umane”.  
 
Acesta era motivul care-l făcuse ca, renunţând la aspectele sigure şi onorante ale vieţii universitare, să-şi găsească vocaţia în presă, preferând puzderia de modeşti analişti, comentatori şi cronicari politici, cum impune media semnături sonore la timpul prezent, dar care, în general, sunt lipsite de orice viitor, fiind lipsite de orice fiosofie. Şi, dacă prin editorialele sale, prin orientarea revistelor editate, ca şi a polemicilor susţinute, Jean François Revel, a devenit cel mai academic condei din publicistica franceză, pentru noi, cei dinspre estul continentului, el se demonstrează a fi cel mai avertizat critic contemporan al practicilor rezultate din filosofia politicilor comuniste.  
 
Prin traducerile de la „Humanitas” precum „Cunoaşterea inutilă", „Revirimentul democraţiei", „Marea paradă. Eseu despre supravieţuirea utopiei socialiste", cititorul român trăit nu numai sub obrocul marxismului, ci şi a tuturor nenorocirilor practice, morale şi caracterologice pe care le-a adus această filosofie, prinde curaj, constatând că există şanse ca, printre oamenii de bună credinţă ai occidentului, să fie minţi care înţeleg la modul real aceste pericole prin care el a trecut, modul cum sufletul şi conştiinţa i-au fost laminate spre pervertirea morală dorită de totalitarism. Că nu mai trebuie doar noi să facem efortul de a explica tarele peste care trebuie să treacă procesul de reinstaurare a unei mentalităţi cu adevărat democratice în societatea pe care s-au apăsat tiparele amorale şi imorale ale totalitarismului bolşevic...  
 
Şi, mai ales că, gândirea occidentală, chiar dacă prin politicienii zilei nu face efortul, sau nu are adâncimea de a înţelege toate aceste subtilităţi şi le agresează cu metode care nouă ne amintesc de „marele frate sovietic”, prin opera lui Revel, prin studierea ei, măcar, cu mândria că le aparţine lor, ar putea să-şi dea seama de comportamentul solidar căruia noi îi simţim nevoia, mai mult decât de dobânzile de la FMI, Banca Mondială sau Banca Europeană, mai mult decât condiţiile mânuirii Euro-lui şi mai mult decât clauzele împrumuturilor.  
 
Şi îndrăznesc să transmit liderilor europeni care iau în considerare doar îndatoririle politicilor financiare pe care le fac de dragul nostru, nu şi pe cele de dezvoltare socială, dezvoltare morală şi politică, dezvoltare democratică şi a mişcării ideilor politice, că în bibliografia lui Jean-François Revel, mai există titluri precum „Pourquoi des philosophes?”, „La Cabale des dévots”, „Ni Marx ni Jésus”, „La Tentation totalitaire”, „Comment les démocraties finissent”, „Le Terrorisme contre la démocratie”, „Histoire de la philosophie occidentale, de Thalès à Kant”, „L'obsession anti-américaine”, etc... Titluri din care, poate, ar înţelege mai bine ce altceva decât dragostea pentru guvernatorul lor Băsescu ar trebui să ne acorde pentru a dovedi că ne consideră cu adevărat parteneri europeni şi că îi preocupă cu adevărat soarta democraţiei în România.  
 
Precizez, aşadar, cu tot respectul, că nu bag nimănui pe gât caracterizările socio-psihologice ale lui Rdulescu Motru sau Mircea Vulcănescu, nici cele de psihologie a credinţei noastre care provin de la Nichifor Crainic şi Mircea Eliade, nici măcar cele din poezia Eminesciană, spre a ne cunoaşte mentalitatea şi provenienţa opiniilor faţă de strădania Cotrocenilor de a-şi menţine primatul asupra Procuraturii şi serviciilor, asupra ascultărilor de convorbiri şi întocmirilor de dosare, asupra minciunii care, la noi, stă de multă vreme cu regele la masă....Nicidecum!... Li-l recomand numai pe Jean-François Revel de l'Académie Francaise, Membre de L'Institut, pentru a afla, Domniile lor, de la el cât de devastatoare şi de lungă durată sunt consecinţele comunismului. Şi cum, orice încurajare din partea lor pentru o guvernare aberantă, pornită din viscerele celor care, chiar dacă afirmă că n-au pactizat cu securitatea, au fost alăptaţi cu marxism-leninism, îşi dă măsura în detrimentul intereselor poporului român.  
 
Le adresez acest îndemn intelectual spre o asemenea bibliografie, spre a-i face să înţeleagă falsul în care unelepersoane pe care iresponsabil ei le susţin în guvernarea noastră, îşi dovedesc disponibilitatea pentru a obţine sfere de influenţă prin metodele respective dar, de fapt, stau la dispoziţia acelor forţe care se simt bine programând sistematic dezordinea.  
 
Şi mă gândesc la faptul că, poate, vor înţelege mai bine învăţătura unui gânditor al lor, nu al nostru, polemizând cu gauchiştii lor, nu ai noştri, pe tema lui Revel care susţine cu multă documentaţie şi talent că, în mod cât se poate de limpede: „Comunismul este atât de devastator, încât nu-i de ajuns să scapi de el: trebuie să poţi ieşi din toate consecinţele lui”.  
 
Iar la noi, sigla „CC” care înseamnă, nu atât puterea de pe vremuri, cât „Consecinţele Comunismului”, precede denumirea începând cu litera B. Iniţială pentru care, precizând că este de la „BĂ”, sper să nu se supere liberalul Becali, de vreme ce nici marxism nu ştie. Dar doamna Merkel, care ştie prea bine, poate fi felicitată pentru răceala cu care l-a tratat pe armăsarul nostru chel la echitaţia de la Santiago de Chile.  
 
Corneliu LEU  
Bucureşti  
ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - O BIBLIOGRAFIE OCCIDENTALĂ PENTRU CUNOŞTINŢELE DE BAZĂ ALE LIDERILOR EUROPENI ÎN DRUM SPRE SANTIAGO DE CHILE / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 769, Anul III, 07 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!