CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 732 din 01 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - DESPRE SENSIBILITĂŢI DEMOCRATICE (13) – ÎNCHEIERE – CONCLUZIILE LE VOM TRAGE FIECARE DUPĂ ALEGERI...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când pui în discuţie nişte păreri, sau nişte puncte de vedere, nu tragi tu concluziile de vreme ce, prin asta, tocmai ceri altora să-şi spună părerea. Aşa stau lucrurile şi în cazul de faţă, cele publicate până în prezent dorindu-se a fi un îndemn la analiză şi la căutarea de soluţii în cadul GRUPULUI DE REFLECŢIE PENTRU PROBLEMELE DEMOCRAŢIEI REALE care funcţionează pe situl internet www.cartesiarte.ro, fiind deschis oricui şi adresându-şi invitaţia pentru o cât mai largă dezbatere. Apoi, de abia, se vor trage concluziile sau cel ce-şi spune părerea trage concluziile sale personale după cum i-a fost incitat raţionamentul prin argumentele prezentate.  
 
Opinia publică e un organism viu, în continuă manifestare. Spre deosebire de alegerile unei campanii electorale, ea nu e menită a fi doar actul de însuşire majoritară a unui punct de vedere, ci fenomen de durată, venind în mod superior, din direcţia spirituală a democraţiei. Ea reprezintă ideile cele mai puternice, cuantificabile prin forţa de răspândire de care dau dovadă în timp, căpătând din ce în ce mai mare rezonanţă socială. Astfel, la modul democratic al dezbaterii publice şi circulaţiei libere a ideilor pot aduce rezultatele care în final ajung la determinări majoritare declanşând aspectul politic al rezolvării respectivei probleme sociale, economice, etc. mulţumind pe cât mai mulţi şi în cât mai multe situaţii. Şi precizăm că nu întîmplător folosim forma activă, penetrantă şi în permanentă dezvoltare a internetului care, în calculele sociologiei moderne a ajuns a da măsura democratismului vieţii publice evidenţiind măsurile restrictive ale unor guverne cărora nu le place şi nu le convine democraţia, transparenţa sau comunicarea fără hotare şi începând a cere măsuri legislative de stimulare a funcţionării şi dezvoltării armonioase în ţările guvernate democratic. Dezvoltarea comunicării libere, cu transfer permanent de păreri şi informaţii din toate domeniile şi de toate orientările, începe astfel să devină criteriu de evaluare a libertăţilor democratice şi mijloc de stimulare a unor dezbateri ce nu cunosc graniţe.  
 
Din acest punct de vedere, adevărata, propriu-zisa concluzie a unei asemenea discuţii, nu poate fi decât acţiunea politică în societatea la care ne referim. O acţiune pluralistă ca punct de vedere şi mod de activitate, dar îndemnată a fi naţională şi democratică în tot ceea ce are de afirmat. Îndemnată, nu dirijată; tocmai pentru că e vorba de oameni şi mentalităţi care ne mai suportând dirijismul politic şi căutând căile democratice ale vieţii publice, trebuie obişnuiţi să ceară de la politicieni oferta politică şi să decidă asupra ei, exact cum ar decide asupra concluziilor unei asemenea dezbateri. Pentru că e vorba de o acţiune care nu are alt rost decât un program naţional de adâncire a democratismului ca lege, morală şi cutumă populară şi de perfecţionare a guvernării democratice prin statul de drept. Că, în suita de texte pe care o încheiem astăzi s-au înserat o serie de accente de pamflet sau de reacţie critică, aceasta provine de la studierea pe viu a unor inechităţi, abuzuri, demagogii sau chiar minciuni politicianiste care nu pot să nu trezească indignare prin referirile „la zi” specifice articolului de gazetă. Cu, sau fără a ne cere scuze de la cei vizaţi, le-am putea peria dintr-o formă finală a lui, fondul rămânând aceeaşi pledoarie şi pentru democraţia reală şi împotriva tuturor chichiţelor procedurale-formale prin care societatea e minţită, distrăgându-i-se atenţia de la deturnarea procedeelor democratice în favoarea unor avantaje personale pentru cei care se pretind politicienii democraţiei. Nu facem însă lucrul acesta şi păstrăm textul aşa cum a ieşit de sub condei, deoarece este vorba despre adevărurile politice trăite la un anumit moment istoric şi reacţiile de pamflet ale sentimentului civic produs de ele. Or, asemenea reacţii sunt tocmai semnul de alarmă sau de aprobare prin care viaţa politică se trăieşte, există viu şi, ca orice organism viu este supusă perfecţionărilor necesare sub presiunea opiniei publice care se manifestă necontenit. Astfel, lăsăm în evidenţa ei enumerarea abjecţiilor ca ilustrare a unei experienţe de viaţă; dar nu oricum, ci în speranţa adeveririi zicalei cu sublinierea urâtului care poate scoate mai bine la lumină sensurile frumuseţii.  
 
Şi nu încercăm concluzii, de vreme ce primele şi cele mai evidente vor fi exprimate prin votul din chiar duminica aceasta*. Va fi doar un prim răspuns; dar important şi de cea mai mare audienţă cu putinţă; va fi un pas sigur spre rezolvarea stării provocatoare de scandal prezidenţial în care suntem înjosiţi golăneşte; ca şi un pas care să arate mai multă voinţă politică, celor dispuşi să ne dea cu demnitate mai multă Europă. Un pas a cărui fermitate, în consecuţia celui dela Referendum, ne va ambiţiona să gândim şi mai mult la viitor. La viitorul democratic al ţării. Fapt care mă încurajează să repet invitaţia la dezbatere pe tema unora dintre ideile puse în discuţie. Liber şi după alegerea fiecăruia, conform preocupărilor, aplecărilor şi nevoii de comentariu pe care ni le dă conştiinţa de parte a unei opinii publice dornice de transparenţă şi de o morală redresare generală, prin modele de politici bine intenţionate, active şi oneste, constructive şi cât mai fidele simţirii naţionale..  
 
------------------------------------------  
* Duminica din data de 9 decembrie 2012, ziua desemnată de Guvernul României pentru alegerile din Camera deputaţilor şi Senat.  
 
(sfârşit)  
 
Aşadar, în afara forumului de discuţii pe care îl oferă chiar această pagină de ziar în subsolul articolelor, repet adresele electronice de accesare şi contact: www.cartesiarte.ro ; leuc32@gmail.com ; leuc@upcmail.ro  
 
Corneliu LEU  
Bucureşti  
decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - DESPRE SENSIBILITĂŢI DEMOCRATICE (13) – ÎNCHEIERE – CONCLUZIILE LE VOM TRAGE FIECARE DUPĂ ALEGERI... / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 732, Anul III, 01 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!