CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 581 din 03 august 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (2)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca să rămânem la obiectivitatea unei inventarieri, trebuie să vedem exact ce înseamnă cei peste opt milioane de participanţi la vot, cele sub opt milioane de voturi care-l alungă respingându-l categoric pe cel ales cu mult mai puţine, raportul dintre aceste două cifre puse în ecuaţie cu cele exprimate de votările anterioare, explicarea diferenţei nu numai semantice dintre „absenteism” şi „boicot”, definirea aspectelor acestui ultim termen, de la voinţa personală a liberei exprimări până la manipularea penală a liberei exprimări ... Precum şi alte igrediente de natură etnică, istorică, geopolitică, a psihologiei naţionale, sau a ce doresc de la noi alţii, cu alte psihologii şi alte sonorităţi lingvistice, chiar dacă poartă ca şi noi sechelele epidemiilor marxist-leniniste.  
 
Deci, un întreg calcul, sau o întreagă analiză matematică, statistică, lingvistică, arhivistică, juridică, de psihologie socială şi de psihologie penală pe care nimeni până acum nu se arată dispus a o lua în serios, toate afirmaţiile publice şi declaraţiile televizate fiind de domeniul dorinţelor, stărilor emoţionale şi subiectivismului opţional - categorii eficace în sensibilizarea electoratului, îndelung practicate de politicianismul instinctual, dar categoric refuzate de ştiinţa politicilor pragmatice care au demonstrat eficienţă în dezvoltarea socială  
 
Or, după cum obiectiv se constată, acum ne aflăm şi la un prag al adâncirii înţelegerii democratice a demersului politic electoral, cât şi a unui prag al pretenţiilor exprimate clar de electorat faţă de politicienii ce-şi oferă serviciile de a-l guverna. Prag care-i obligă la această luciditate pragmatică pe cei care vor cu adevărat să depăşim starea precară a reajungerii noastre la democraţie după vicisitudinile care ne-au înjosit moral şi social, aşa cum occidentalii nu pot înţelege decât cel mult teoretic.  
 
Afirmaţii de genul „real winner” sau „real loser” sunt explicabile în limbajul olimpiadei care se desfăşoară sub imperiul limbii engleze (culte, nu marinăreşti) dar, în democraţia statistică (cu care eu am demonstrat de ce nu sunt de accord, însă ăsta e jocul) rezultatele se exprimă prin numărarea până la ultimul vot. Iar dacă nu respecţi ce ai promis că vei face în funcţie de acest vot, înseamnă că aparţii, clar, tot categoriei mental-corupt-băsesciene ... Tot aşa cum demagogia cu „rezultatul referendumului mă aduce înapoi la Cotroceni” nu poate fi decât o ordinară insinuare cum că votul popular l-ar trimite înapoi acolo şi nu la originile unde merită. Nu avem dreptul să ne jucăm cu pragul electoral acceptat de toată lumea constituţională şi comisionar-europeană, iar acesta obliga la un anume cvorum. Ne întrunindu-se cvorumul prin care cheltuielile electorale din 29 iulie să ajungă a realize un REFERENDUM , înseamnă că am pierdut banii: Referendumul nu a avut loc; iar totul a fost un experiment în gol fiindcă poporul nu s-a exprimat aşa cum cereau regulamentele formulate şi acceptate. Sau, mai limpede spus: electoratul nu s-a întrunit la vot aşa cum prevedea regulamentul, iar referendumul care să poată hotărî ceva, nu a mai avut loc.  
 
Pur şi simplu: Referendumul nu a avut loc, iar la cheltuieli e perdant (de la „perdre” ca să înţeleagă şi direcţiunea franceză a FMI) tot contribuabilul român. Pentru plăcerea diriguitorilor europeni, aşa cum au vrut ei, am cheltuit din sărăcia noastră; dar nu avem la ce hotărâre majoritar-populară să ne REFERIM pentru a da un alt curs politicilor viitoare româneşti; fapt pentru care rămânem în statu quo.  
 
Care este acest statu quo? Este exact starea de dinainte, când se ştia prea bine că cel puţin jumătate din populaţia ţării înjura Cotroceniul şi pe mama celui de acolo. Ăsta este singurul lucru clar care rezultă din voturile care au fost numărate degeaba, sau aproape degeaba. Adică, fără a ajunge la pragul prin care să devină instituţionale, dar certificând la modul absolut un curent majoritar de opinie publică. Deoarece tot statu quo înseamnă: „cele cinci milioane care l-au votat cândva” ... Dar puse astăzi, în opoziţie cu cele aproape opt milioane care îl revocă. Pentru că, din păcate, în termeni proprii, chiar dacă ne exprimăm pleonastic, „starea de statu quo” are calitatea de a recunoaşte imperativele prezente ale gafelor trecutului.  
 
Optimist, aş îndrăzni să spun că e vorba de un curent categoric de opinie publică ce a simţit nevoia să se mobilizeze ca nicicând altă dată în democraţia noastră postdecembristă. Iar aceasta ne dă curajul afirmaţiei din titlu: REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI de către opt milioane de votanţi români care şi-au exprimat pentru prima dată o opinie şi nu doar o opţiune. Exact cum alţii, tot democratic, şi-au păstrat dreptul de a nu şi-o exprima. Acesta este un pas înainte, ajutându-ne să depăşim stadiul de A ALEGE RĂUL CEL MAI MIC; sau convingerea că dreptul tău democratic este „a te chinui să alegi răul cel mai mic”. Sau, ca să fiu înţeles de personalităţi precum Merkel sau Barosso (fie direct, fie prin traducerea de către ex-ul Sarkozi care e ceva mai francez decât ei): Votul „faute de mieux”, pentru ca atunci când înjuri, să te consolezi cu gândul că putea fi mai rău (vezi gestul poetic al Blandianei când ea, şi nu alţii, a sprijinit un nou mandat Iliescu).  
 
Poate că a fost o şansă faptul că de data asta nu am avut de ales ci de hotărât. O şansă întru radicalizarea electoratului care începe să redescopere elementele autentice ale democraţiei prin, siguramente, peste opt milioane de votanţi, dacă-i punem la socoteală, respectându-i pe cei care au boicotat personal, doar pe cei care au fost împiedicaţi de boicotul penal. Da: „Boicotul penal” – temă pentru o teză de doctorat cu plagieri sau fără, pentru cel care ar vrea să ia locul Doamnei Kovesi.  
 
Este prima dată în douăzeci şi doi de ani când nu am avut de ales între două sau mai multe rele şi-mi mângâi bătrâneţea cu gândul că noi ăştia (adă ăştia din zicala cu: „uite-aşa cum ne vedeţi ... / urmează rima la nemţi ... / Şi acuşi, acusi, acuşi ... / urmează rima la ruşi” ... ), ne putem uita unul în ochii altuia, cel puţin opt milioane de perechi! Lucru care pentru adevăratul politician poate să însemne o bucurie şi o eliberare de multe tare, exact cum pentru înnărăvitul politicianist înseamnă semnalul excluderii lui de pe eşichiereul de care ţine cu dinţii sau, uneori, cu danturi foarte scumpe, plătite cu sume mari pe care nu le-ar putea justifica atunci când va fi luat la bani mărunţi.  
 
(va urma)  
 
Corneliu LEU  
Poiana Ţapului  
30 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (2) / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 581, Anul II, 03 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!