CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 579 din 01 august 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (1)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca om trecut – măcar numeric - de vârsta patimilor şi împătimirilor, consider că actul de demnitate pe care îl poate face condeiul care nu renunţă şi nu se poate desprinde de treburile civice, este să încerce a nota obiectiv ce se petrece în jurul şi înlăuntru său fără a se grăbi la concluzii. Şi, cum ne aflăm în ziua în care unica putere în Stat este Biroul Electoral Central care sintetizează tocmai interdicţia supremă de a ne grăbi spre concluzii, încep aceste însemnări sub formă de jurnal al unor fapte ce se vor comenta altă dată sau de către alţii, scris cu onestitatea şi obiectivitatea celor care au avut marea raspundere şi marea răbdare de a număra voturile, de a lua sacii lor în spate şi a-i căra în noapte spre sediile de centralizare, de a aştepta acolo, uneori chiar ore bune de nesomn, până le predau în mâini sigure şi cu documente oficiale. E o muncă aplicată şi plină de răspundere, nebăgată în seamă dar cu efect notoriu asupra întregii societăţi, tocmai prin modestia responsabilă a neîmpătimirii cu care trebuie făcută. Şi cred că toţi aceşti oameni care au girat ziua de ieri trebuie să primească nu numai prinosul nostru, ci şi recunoştinţa pentru că au săltat ceva mai sus cota simţămintelor democratice a cel puţin opt milioane de români. Aşadar:  
 
Recunosc: N-am talentul şi nici răbdarea de a ţine un jurnal şi nici n-am fost tentat până la vârsta asta. Dar pagina de debut al acestor însemnări - care, poate, se vor transforma mai târziu în articole - începe într-o mică localitate turistică, înşirată pe kilometri de-a lungul unei autorute turistice, pe la orele 10, când mă simt obligat la calm de îndatoritoarea receptivitate cu care asemenea oameni din personalul unei secţii de votare mă ascultă angajându-se să transmită şi ei conţinutul următorului mesaj pe care l-am redactat apoi, când am ajuns la un calculator:  
„Sent: D 29.07.2012 17:48  
 
De la orele 10:28 telefonez la numărul 02..544510 - AUTORITATEA ELECTORALA JUDEŢEANA, spre a anunţa boicotul din orasul ... „X” ... unde exista un singur indicator la intersectia spre hotel ... „Y” ... , a fost un anunţ mic (A4) pe avizierul primariei, dar a dispărut; mai sunt două indicatoare derutante în zona Megaimage, iar, sediul secţiilor 217 si 218 fiind în clădirea şcolară din fundul unui parc, locul de votare nu este marcat cu nimic la stradă, semnalarea fiind pusă doar pe uşa clădirii din adâncul parcului. Aceeaşi lipsă a oricarui indicator către secţiile din cartiere confirmă boicotul îndreptat în egală măsură către cetaţeni şi către turişti, deascalificându-i pe cei responsabili şi reclamând pedepsirea lor în timp util, spre a fi exemplară în orele de funcţionare care au mai rămas secţiilor de votare”.  
 
Numărul l-am obţinut de la operatoarele 112 care mi-au confirmat că au mai avut sesizări pe care le-au direcţionat către poliţie şi m-au sfătuit să sun la autoritatea judeţeană, dar de mai bine de patru ore numărul e ocupat. Vă ţin la dispoziţie toate datele de identificare dacă îmi confirmaţi primirea acestui mesaj şi difuzarea lui în timp util către presă.  
 
Acesta este mesajul pe care l-au notat şi l-au transmis cei în secţia cărora, în jurul orelor 11 mi-am exercitat, lejer datorită absenteiştilor, dreptul de vot. După care am constatat că alte prevederi ale Ordonanţei se aplicau: La supermarket doi însetaţi refuzaţi făceau scandal jurând că pun sticlele în rucsac până ies din staţiune. La gară, însă, un grup de turişti coborând din trenul de prânz, tot întrebau dar nu aveau de la cine să afle unde pot vota, până când s-a trezit în unul dragostea de clasa politică românească strigând: „Dă-i, mă, în puii mei cu votul lor, că pierdem masa şi rămân doar camerele proaste!”...  
 
Pe la orele 14:00, renunţând să mai sun la numărul veşnic ocupat de la autoritatea judeţeană, mi-am rugat prietenii găsiţi la telefon să o facă şi m-am aşezat în faţa calculatorului redactând mesajul de mai sus. Dar, tocmai când să-l transmit, după toate telefoanele mele cu vorbe dulci despre boicot (pe care, desigur, nu le-a ascultat nimeni), îmi cade şi internetul. Aşa, ne-tam ne-sam, ca atunci când încercam să iau legătura cu cineva din Basarabia iar automatul îmi răspundea cu mieros glas kagebist: „niet cănecşion”...  
 
În sfârşit, după orele 17:00 internetul îmi face favoarea să mă scoată de sub interdicţie şi la 17:48 apăs repede pe „send” ca să nu cadă iar. Cu superbă promptitudine, la orele 18:31 primesc răspunsul: „Mesajul dvs. transmis pe adresa petitii@mai.gov.ro a fost recepţionat. Precizăm că, Biroul Electoral Central este autoritatea competentă să dispună măsuri ca urmare a celor sesizate de dumneavoastră.”...  
 
Am răsuflat uşurat şi am continuat să privesc la televizor. Premierul Victor Ponta tocmai anunţa triumfalist că totul decurge normal şi până la acea oră nu s-a înregistrat nici o reclamaţie...  
 
***  
 
Pe la nu ştiu care ceas din noapte, trezindu-mă ca să aflu rezultatul votului sau, poate, vorbă lui Arghezi: din inexorabilităţi mai aproape de beteşugurile mele (n-am pus ghilimele dinadins ca să fiu acuzat de plagiat), dându-mi seama că nu-mi ieşea din minte senina declaraţie a Premierului, am început să mă întreb de ce, în articole recente, am apelat eu la o zicală precum „Mintea românului cea de pe urmă”, când avem unele mult mai indicate precum cea de a-ţi da cu tesla-n... undeva, sau „A-ţi da cu stângu-n dreptu”?!  
 
Dar, chiar dacă n-am talentul şi nici răbdarea de a ţine un jurnal, am evitat să-mi dau un răspuns. Spre a-mi păstra angajamentul de a înşirui obiectiv stările de fapt, fără a căuta, deocamdată, concluzii. Ci spunând numai:  
 
VA URMA.  
 
Corneliu LEU  
Poiana Ţapului  
29 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (1) / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 579, Anul II, 01 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!