CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 734 din 03 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - ACUM SĂ DISCUTĂM SERIOS DESPRE STATUL DE DREPT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu cu acest scop am făcut un „fine dell primo tempo” la suita de articole despre sensibilităţile democratice ale momentului; dar trebuie să recunosc faptul că rezonanţele cu care vor rămâne în istorie (dacă vor rămâne!) discuţiile publice din România lunii trecute, sunt cele ale unui „ba p'a mă-ti” permanent rostit baritonal şi cu specificul accent pe labiale al glasului prezidenţial care, numai în ultima zi s-a oprit pentru ca să spună cu mintea românului cea de pe urmă: „cetăţeni de etnie maghiară, mergeţi la vot!”...  
 
Aşa că nu e rău să ne delimităm de tot ce a avut provocator şi neproductiv campania electorală pe care, toţi în unul şi unul prin toţi, a purtat-o ARD-ul cu glas strict băsescian, demonstrând exact ceea ce trebuie apreciat la cei confirmaţi acum a fi opoziţia de care avem nevoie şi care au dat dovadă de bun simţ rămânând discreţi, poate chiar retraşi ruşinat şi lăsându-l doar pe el să latre în interesul unui partid din care spunea că nu face pate. Tăcerea celor din activul de partid a fost un fel de dezicere faţă de mahalagismul bine cunoscut, de care s-or fi săturat şi ei; o precizare, o subliniere, o atenţionare venind din partea unor oameni care voiau să arate electoratului că au şi o faţă mai frumoasă decât cea pe care le-o arăta fostul lor preşedinte de partid: „Fiţi atenţi, oameni buni, nu ne confundaţi cu ăsta; spre deosebire de el, noi avem şi intenţii bune!”... Din punctul acesta de vedere, toate felicitările mele pentru fondul de bun simţ de care a dat dovadă domnul Blaga, tocmai prin apariţia sa ezitantă, încurcată, ce-l arăta a fi un om căruia nu-i convine să mintă cum i s-a cerut până acuma, fiind considerat un caporal care trebuie să execute ordinele amiralului. Tot respectul pentru bâlbâiala sa sinceră prin care nu mai voia să facă demagogie, nu mai voia să apară în postura de a sfida prin neadevăruri, cum se-ntâmplă de la pupitrul prezidenţial. La fel şi pentru domnul Cezar Preda, care şi-a declinat pe faţă rostul de şef de campanie mânat mereu din spate de gura spurcată a unuia care nici măcar nu face parte din partidul său.  
 
Avem prin aceasta o primă constatare pozitivă, încurajatoare prin două faţete la fel de importante: Prima ar fi ca, prin asemenea oameni de caracter, cărora le-a fost jenă să vorbească în cheia lui Băsescu, s-ar putea realiza o redresare sau chiar o revoluţionare a bunului simţ în interiorul acelui partid; şi, a doua, că opoziţia pe care ei acum o constituie, va fi una de oameni raţionali, cu scop politic convergent, refuzând mahalaua despre care am vorbit, ca să poată aduce o contribuţie utilă ţării de pe foarte importanta şi responsabila poziţie pe care o au opoziţiile în politica echilibrată, demnă şi făcută cu profesionalism.  
 
Aşa cum s-a văzut la unii pedelişti care au arătat în aceste zile că vor să facă parte dintr-un partid reprezentat cu obraz, aş fi de-a dreptul liniştit dinspre partea cum se formează noua opoziţie, dacă aş ajunge să văd, reacţii asemănătoare din partea unora care au ieşit câştigători la lozul în plic ce se vindea cu preţ corespunzător la OTV. Adică să-i văd măcar că-şi pun întrebarea unde s-au dus voturile electoratului PDL în acea disputată circumscripţie electorală din Târgu Jiu şi ce altceva decât transfer prin suport de Big Brother cotrocenian înseamnă cifra derizorie de voturi obţinută în colegiu de candidatul PDL. Chiar dacă s-ar încerca să fiu manipulat cu procentajele false pretinse de o gură mincinoasă, tot m-aş gândi la faptul că prea suntem sfidaţi cu minciunile care susţin dedesubturile unei asemenea formaţii şi a intereselor pernicios populiste în slujba căreia ea este de fapt.  
 
Şi, dacă la titlul acestui articol s-ar putea să mi se pună întrebarea: Dar ce, până acum ai discutat neserios? - dau certe asigurări că, eu, nu. Reacţia mea de a intra în discuţie, a fost în faţa accentelor totalmente neserioase, dovedind nepricepere în cauză şi uzitarea unor chichiţe avocăţeşti procedurale de atac, numai şi numai în lipsa, nu neapărat a unor probe de fond, ci a cunoştinţelor elementare despre legităţile instituţiei statului de drept la care se referea preşedintele ţării. Iar, dacă atunci, într-un „primo tempo” când discuţia noastră se desfăşura pe fondul campaniei electorale în care, prin modul comic în care ne-am obişnuit cu exagerările, se mai justifică oarecum accentele false sau demagogice, acum cred că nu mai merge. Aaşa cum nu i-a mers nici preşedintelui cu campania pe care şi-a permis-o, sau la care l-a luat gura pe dinainte.  
 
Când scriu aceste rânduri, nu am încă rezultatele votului, dar putem medita la semnificaţiile procentajului participării la vot de 41,7% care a fost făcut public. Raportat la cele peste optsprezece milioane înscrise în listele electorale, calculul conduce clar spre consecvenţa celor 7.400.000 care l-au respins pe preşedinte la referendumul de astă vară, făcându-l pentru o vreme să înţeleagă că, în acest stat, el are statut de „ciocu-mic”.  
 
Din păcate, numai pentru o vreme. Până acum două săptămâni când s-a trezit din nou cu ciocu mare, făcând caz tocmai de un lucru pe care nu-l cunoaşte prea bine: STATUL DE DREPT CA FORMULĂ DE FUNCŢIONARE A UNUI REGIM DEMOCRATIC.  
 
Să sperăm că revine acum la cel mic, dând dovadă de normalitate măcar în faţa unui asemenea calcul, care-i scoate din nou în evidenţă cifra de şapte milioane şi vreo patru sute de mii de români grav nemulţumiţi de nevoile proprii pe care nu li le reprezintă, dovedindu-se a fi şi cu ochii pe el în permanenţă pentru a-i amenda prin vot repetat modul demagogic cum vede el un asemenea regim.  
 
Acum câţiva ani făcuse o idee fixă cu cei 322 de parlamentari pe care-i reclama la popor. Acum, ar trebui să ia în serios poporul de 7.400.000 de români pe care nu-i poate reclama unor parlamentari care nu sunt ai lui.  
 
Singura cale ca să nu-i mai sufle-n ceafă şi să nu mai viseze noaptea cifra 7.400.0000, ar fi să înveţe ce-i acela statul de drept măcar aşa, de ambiţie intelectuală, dacă nu va mai avea vreme să înveţe şi cum trebuie condus un asemenea stat.  
 
Din acest motiv, propun să deschidem o rubrică de meditaţii, ca pentru cei care anul ăsta n-au luat Bacul.  
 
Meditaţii gratuite pentru preşedinţii falimentari, cu condiţia să spună de fiecare dată, înainte de rugăciunea de seară, doar atât:  
 
„Doamne iartă-mă, împreună cu cei şapte milioane patru sute de mii!”  
Amin!  
 
Corneliu LEU  
Bucureşti  
ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - ACUM SĂ DISCUTĂM SERIOS DESPRE STATUL DE DREPT / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 734, Anul III, 03 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!