CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Corneliu Florea         Publicat în: Ediţia nr. 581 din 03 august 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu FLOREA - TAINA SCRISULUI (12) - VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt un om al Secolului XX-lea, în care omenirea s-a schimbat cel mai mult de-a lungul istoriei ei. Întâi, a fost secolul cu două războaie mondiale; începute cu tunul şi gaze toxice şi terminate cu rachete şi bombe atomice. Războaie civile ce au dus la dictaturi funeste şi revoluţii tehnice, culturale, ideologice, comportamentale. Un secol plin de atentate, lovituri de stat, gherile şi terorism manipulat sau fals. Secolul cinematografiei ce a început mut şi-a ajuns pornografic. Secolul în care banii domină conştiinţa şi sexualitatea morala. Mă opresc, nostalgic, la Traian Vuia ce abia s-a ridicat în zbor deasupra ierbii şi rămân uimit de Neil Armstrong ce a atins lună!  
 
Secolul în care am început să scriu pe tăbliţă cu condeiul şi l-am terminat pe calculator ce cântărea... kilograme bune, iar acum, abia de câţiva ani al acestui nou secol, am ajuns la lap top şi internet mobil. Cum să nu fii impresionat, cum să nu scrii despre secolul în care ai trăit?!  
 
Sunt medic, şi mă credeam cel mai deştept din lume în primii ani de studenţie, când învăţam anatomia şi fiziologia, când disecam cadavre să vedem ce avem pe dinăuntru, iar la marxism ni se demonstra ştiinţific că omul l-a creat pe Dumnezeu după chipul şi asemănarea lui! În Secolul al XX-lea am fost tânăr, temerar şi invincibil prin nechibzuinţă, acum sunt septuagenar şi întreb: „Doamne, mie când îmi vine rândul la înţelepciune?”. Îmi zâmbeşte şi îmi spune: „Niciodată!”. Îl cred, fiindcă nu o spune ca un verdict ceresc ci aşa cu nostalgie, amintindu-şi, probabil, cum în ziua a şasea a creaţiei sale, nu a avut o idee mai bună decât să facă specia umană, pe Adam şi Eva! Şi nu a trecut prea mult şi s-a luat cu mâinile de cap, de ce a făcut specia umană. După aceia, orice încercare de-a o îndrepta a fost zadarnică. Săracul, îi înţeleg nostalgia! Iar eu rămân încurcat între divinitatea lui şi evoluţia speciilor a lui Darwin! Cum să nu-mi scriu încurcăturile, nedumeririle mai ales acum când a apărut o altă biblie a vieţii pe pământ: Genetica!  
 
În România nu am scris decât reţete, protocoale operatorii, bilete de externări, rutina profesională în limbaj medical. Am început să scriu din 1981, când am avut şansa să scap din lagărul comunismului şi să intru în lagărul liber ales, de refugiaţi de la Traiskirchen din Austria. Atunci am început să scriu despre preţul scump plătit libertăţii, care nu era deloc cum mi-am imaginat-o şi am visat-o. Atunci în lagăr, m-am revoltat şi mai mult împotriva comunismului care ne-a deţinut forţaţi în lagărul lui, dar am fost nemulţumit şi de lagărul liber ales, că vezi Doamne, nu era cum mi-l plăsmuisem eu acasă, pe plaiul mioritic. Toate acestea, nedumeriri şi revolte, m-au determinat să scriu liber, direct, persiflant, sarcastic, polemic, fără jenă că nu sunt literat, talentat, bântuit de geniu ca alţii sau chemat. Nu scriu frumos, dar scriu liber, sunt autonom!  
 
Am început să public la „Cuvântul Românesc”, publicaţie lunară a românilor din Canada. Era anticomunistă şi profund patriotică” Redactorul şef, Eugen Bârsan, a fost deosebit de îngăduitor cu limba şi gramatica românească, m-a publicat pentru idei, pentru felul meu de a fi. Tot dânsul m-a sfătuit să semnez cu un pen name, pe care l-am format din prenumele părinţilor mei... din dragoste şi respect faţă de ei. La Munchen apărea „Curentul” lui Pamfil Şeicaru condus de Vasile C. Dumitrescu care mi-a publicat toate scrisele polemice la adresa regimului comunist din România. De acolo îl cunosc pe Titu Popescu, doctor în estetică, calm şi fin, care s-a chinuit cu corectura articolelor mele şi cu mine să scriu. El este cel care m-a împins să scriu şi am publicat şaptesprezece cărţi şi sute de articole şi polemici răsfirate în multe ziare din străinătate şi ţară.  
 
După 1990, societatea românească a erupt în libertate cum nici nu se aştepta. Până atunci eram disperaţi, dezorientaţi, osteniţi, acum suntem scăpaţi la democraţie originală şi valută. Dar cel mai interesant este ceea ce a urmat, bătăliile pentru putere în care dezinformările şi manipulare cetăţenilor au fost neruşinate şi la care au pus un umăr tovărăşesc culturnicii, care se lăudau că au sertare pline de revoltă anticeuşistă dar se gudurau pe lângă ceauşistii ajunşi la putere. Au apărut şi noile elite bucureştene pe linia şi bani lui Soros. Jurnaliştii şi scriitorii din străinătate, pentru că nu am mâncat salam din soia, au fost contestaţi şi marginalizaţi, cel mai neîndreptăţit şi discreditat a fost/este Paul Goma. Unii din dintre ei s-au alăturat repede parveniţilor de la Bucureşti. Eu am rămas singur, liber până la cel de sus, sunt ne-regimentabil, nu am motive sau ambiţii, am continuat să scriu critică socială, eseuri, polemici, jurnale. Ba mai mult! Văzând grandioasa mineriadă condusă de Ion Marcel Ilici Iliescu şi Petre Roman, m-am hotărât să scriu, editez şi difuzez gratuit o mică revistă de critică socială numită „Jurnal Liber”.  
 
Am greşit, nu sunt chiar singur, am şi eu cititori, prieteni de condei, redactori de ziare şi reviste care mă publică, un editor care mi-a publicat zece cărţi, pe banii mei fiindcă nu vreau să fiu dator nimănui. Iar am greşit! Sunt dator lui Titu Popescu ce a rămas acelaşi, sunt dator lui Cristian I.C. Popescu care mă clarifică şi corectează benevol, dator multor redactori de ziare şi reviste care mă publică în ţară şi străinătate, dintre care Ştefan Străjeri, Lucian Hetco şi George Roca, o fac constant. Sunt dator editorul şi scriitorului Virgil Raţiu ce mă prezintă cititorilor. Nu sunt nici singur... fiindcă citesc sau stau pe marginea tumultului omenesc şi îl scriu.  
 
Corneliu FLOREA  
Winnipeg, Canada  
31 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu FLOREA - TAINA SCRISULUI (12) - VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT ! / Corneliu Florea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 581, Anul II, 03 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Florea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Florea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!