CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1245 din 29 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Ziua eroilor, 29 mai 2014, la Movila Miresii - Brăila
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Lacrimi, rugăciuni şi flori  

De ziua eroilor, locuitorii movileni şi-au aplecat fruntea pe umărul istoriei cinstind memoria celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea şi libertatea poporului nostru pentru că, în fiecare an, la Înălţarea Domnului, poarta sufletelor românilor este larg deschisă.  

Prezenţi la ceremonia de comemorare au fost primarul localităţii, domnul Dumitru Panţuru, preoţii Marius Sinca şi Stelian Hornea, precum şi directorul adjunct al şcolii movilene, prof. Mirela Tarţa.  

După ce s-a oficiat slujba de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, oficialităţile movilene au depus coroane de flori la Monumentul închinat eroilor situat pe strada Târgului din localitate. Primarul movilean a adresat celor prezenţi cuvinte prin care şi-a exprimat preţuirea pentru eroii noştri.  

Jertfa supremă a eroilor  

Elevii Şcolii Gimnaziale Movila Miresii, îndrumaţi de prof. Maria Ghiorghieş şi prof. Ionel Laurenţiu, au pregătit un moment artistic, de cântece şi poezii dedicate eroilor români.  

De la doamna prof. de religie, Maria Ghiorghieş, am aflat:  

,,În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului.  

Tot în această zi în Biserica Ortodoxă Română, Sărbătoarea Înălţării Domnului se îngemănează cu cinstirea memoriei eroilor neamului căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea şi întregirea neamului.  

Asemenea Înălţării Domnului Hristos la cer, întru slavă, în urma jertfei Sale mântuitoare, jertfa supremă a vieţii eroilor, contribuie la înălţarea poporului, la darul sfânt al unităţii şi demnităţii naţionale.”  

Dacă au înţeles sau nu semnificaţia evenimentului, micii şcolari, nu ştim! Însă glasurile lor cristaline au intonat cântece de slavă pentru cei cărora ziua aceasta le este dedicată. Iar poeziile pregătite au fost recitate cu multă emoţie şi bucurie. A fost sărbătoare! A fost un moment răscolitor pentru cei rămaşi în urmă, pentru cei ce conştientizează câtă trudă, cât sânge a curs şi de cât sacrificiu au fost capabili înaintaşii noştri. Şi astfel, în amfora inimii fiecăruia dintre cei prezenţi, s-a picurat lacrima recunoştinţei, surâsul izbândei şi parfumul florilor păcii.  

Să arzi pe rugul unui ideal, acela de a-ţi apăra ţara cu preţul vieţii, este un lucru demn de toată stima. Iar cei care au făcut-o cândva au fost cinstiţi cum se cuvine de către locuitorii movileni. Şi cine ştie, din câte micuţe inimi nu au pornit săgeţi spre ţeluri la fel de înalte, unde iubirea, dăruirea şi respectul pentru semeni sunt clar conturate?  

Felicitări celor care au ştiut să consemneze în cartea prezentului un astfel de eveniment.  

Şi să nu uităm, ce spunea un mare român: ,,Timpul şterge, dar ştie să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut.”  

 

Cornelia Vîju  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Ziua eroilor, 29 mai 2014, la Movila Miresii - Brăila / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1245, Anul IV, 29 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!