AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 1194 din 08 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Tradiţii şi obiceiuri româneşti pe plaiuri movilene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Marţi, 8 aprilie 2014 la Movila Miresii au răsunat,, Cântece şi dansuri populare din zona Brăilei”, activitate cultural-artistică cuprinsă în proiectul educaţional ,, Tradiţii şi obiceiuri româneşti”.  

Scopul proiectului este de a promova valorile tradiţionale româneşti, prin implicarea elevilor şi cadrelor didactice în diverse activităţi cu specific popular. Locul desfăşurării acestei activităţi din proiect a fost Căminul Cultural din localitate.  

Şcoala Gimnazială Movila Miresii are ca parteneri în acest proiect următoarele şcoli: Şcoala Gimnazială Piscu, din judeţul Galaţi, Şcoala Gimnazială Vulturu, din jud. Vrancea, Liceul de Artă Hariclea Darclee Brăila şi Şcoala Gimnazială Vădeni din Brăila.  

Tradiţiile româneşti constituie un tezaur al poporului nostru, iar prin promovarea acestora, copiii descoperă de la vârste fragede semnificaţia şi importanţa lor.  

Şcoala movileană, reprezentată de director prof. Mirela Brezuică şi-a întâmpinat oaspeţii, după cum era şi firesc, cu pâine şi sare, în semn de dragoste, preţuire şi respect. Cu toţii ştim că în tradiţia creştin-ortodoxă pâinea reprezintă simbolul vieţii, iar sarea ce i se alătură, măreşte puterile magico-rituale ale acesteia. Colacul (forma arhaică a pâinii), proaspăt şi rumen, a fost simbolul bucuriei şi dovada ospitalităţii movilenilor.  

Activitatea a debutat cu alocuţiunea directorului Şcolii Gimnaziale Movila Miresii, dar şi cu urările de bine şi felicitările primarului movilean, domnul Dumitru Panţuru, adresate atât oaspeţilor, cât şi organizatorilor.  

Exprimându-şi bucuria de a fi prezentă pe plai movilean, Şcoala Gimnazială Fănuş Neagu, prin directorul său, prof. Emilia Meiroşu, a felicitat organizatorii evenimentului cultural-artistic de astăzi, dar a adus şi cuvinte de laudă la adresa comunităţii locale, subliniind aspectul plăcut pe care îl are comuna şi meritul celor implicaţi în menţinerea sa.  

Comunitatea locală a vegheat la reuşita activităţii şi prin organizarea unui Mini-Muzeu al satului Movila Miresii, direct implicată în acest demers fiind reprezentanta Bibliotecii Comunale, d-na Liliana Panţuru.  

Cunoaşterea sărbătorilor laice şi religioase ale familiei şi comunităţii de la ţară, precum şi cunoaşterea portului popular al zonei, au fost două dintre obiectivele specifice acestui proiect.  

D-na prof. Florica Munteanu, una din coordonatoarele proiectului ,,Tradiţii şi obiceiuri româneşti”, a explicat în câteva cuvinte importanţa respectării tradiţiilor româneşti, rolul lor în educaţia copiilor, dar şi misiunea celor ce menţin flăcăra aprinsă, referindu-se la cadrele didactice care se implică în astfel de activităţi, la bătrânii satului care rămân un permanent izvor de inspiraţie pentru cei mici, dar şi dovezilor grăitoare reprezentate de exponatele mini-muzeului, ale căror poveşti pot fi ticluite privindu-le cu sufletul, nu doar cu ochiul.  

Au răsunat glasurile micuţilor elevi movileni ai claselor pregătitoare chiar la începutul activităţii, când au interpretat cântece culese din folclor. Au urcat apoi pe scenă elevii din clasele a III-a, dar şi grupul de dans al şcolii movilene.  

Cântece, dansuri, snoave şi strigături culese din popor şi-au dat mâna pentru a încărca o filă din albumul şcolii movilene, plin cu activităţi şcolare şi extraşcolare, iar pentru a mări nota de autenticitate, elevii din ciclul primar care, poate, nu au urcat pe scenă, au reuşit să adune priviri şi admiraţie din partea publicului prin organizarea unui atelier al ,,Încondeierii ouălor”, moment care a făcut deliciul micuţilor creatori de însemne pascale. Dincolo de modelele încercate de micuţi, sentimentul bucuriei şi al smereniei faţă de un astfel de obicei, au rezonat în gândurile şi sufletele privitorilor.  

Elevii Şcolii Gimnaziale Vădeni, prezenţi pe scenă cu cântece din zona lor, au fost îndrumaţi de prof. Steluţa Perianu şi prof. Angela Matrache. Dansurile populare ale zonei Vădeni au fost prezentate de grupul de elevi coordonaţi de domnul Gheorghe Mihalache.  

 

Să ştii mai multe, să fii mai bun!  

 

Strălucirea evenimentului derulat pe plai movilean, astăzi, 8 aprilie 2014, a fost dat şi de prezenţa câtorva şcoli partenere într-un alt proiect educativ cu Şcoala Gimnazială Movila Miresii. Proiectul cu aceste instituţii de învăţământ, urmăreşte formarea unor aptitudini sportive, dar şi schimburi de informaţii şi experienţe educative în cadrul săptămânii ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun!”  

Astfel, Palatul Copiilor din Brăila, reprezentat de domnul director Ghiţă Nedelcu, a fost prezent la eveniment cu un grup de elevi, îndrumaţi de doamna prof. Steliana Ion şi au pus în scenă un moment de dansuri. Un program de muzică clasică a fost oferit tot de elevii Palatului Copiilor, al căror profesor îndrumător a fost domnul Virgil Cernat.  

Şcoala Gimnazială Alexandr Sergheevici Puskin Brăila a încântat spectatorii cu un moment de dans tradiţional rusesc, prin grupul de elevi coordonaţi de prof. Virginia Nedelcu.  

Cum săptămâna activităţilor Altfel este plină de idei creative şi originale, pe terenul de sport al Şcolii Primare movilene s-a derulat chiar un concurs de maşini carturi, activitate la care au participat elevii Şcolii Gimnaziale Fănuş Neagu şi elevii Palatului Copiilor, sub îndrumarea domnului prof. George Prisăcaru.  

Şi cum pe gustul tuturor elevilor, mici sau mari, sunt competiţiile sportive, o altă activitate sportivă a fost meciul de fotbal care s-a desfăşurat între echipele şcolii movilene, pregătiţi de prof. Adrian Baldovin şi elevii Şcolii Gimnaziale Fănuş Neagu pregătiţi de prof. Viorel Ivan.  

Şcoala Gimnazială Movila Miresii, prin activităţile organizate astăzi, a dovedit că nu dimensiunea unei file din orarul său este importantă, ci calitatea conţinutului.  

Îi felicit şi eu pe toţi cei care au contribuit la reuşita zilei de astăzi, mari şi mici, le urez succes din plin în viitoarele activităţi şcolare şi extraşcolare.  

Reamintesc tuturor cititorilor că fiecare moment al vieţii are frumuseţea lui unică pe care e bine să o contemplăm cu ochii, cu inima, cu sufletul…  

 

Cornelia Vîju  

Referinţă Bibliografică:
Tradiţii şi obiceiuri româneşti pe plaiuri movilene / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1194, Anul IV, 08 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!