AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  E vremea narciselor!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Narcise rupte din soare împodobesc aleile oraşului. Zeci de coşuri cu flori te îmbie să renunţi la ceva din lista de cumpărături, bine ticluită de-acasă, pentru a-ţi lua măcar un bucheţel. A trecut vremea când bărbaţii cumpărau flori femeilor sau copiii mamelor! Te trezeşti, în cel mai bun caz, cu o narcisă virtuală, pregătită să-ţi încânte, în zori, ochii somnoroşi. Pe lângă mirosul cafelei, adulmeci floarea din vis ...  
 
Timişoara era azi, pe la ora prânzului ... o mare aurie!  
 
Îmi propusesem să plec într-o excursie, dar aseară am făcut din nou febră. Totuşi, pe la ora 9,30 m-am învrednicit să mă scol, ca să merg la fostul meu loc de muncă, să-mi ajut fostul coleg de birou, la trierea unor documente. Se pregăteşte de ieşirea la pensie, dar şi de ultimul mare control. Norocul meu a fost că mai chemase o colegă şi, la 6 mâini, am terminat ... ca nişte veritabile termite ... în timp record, de îndosariat, categorisit, aruncat ... mii de hârtii.  
 
“Atâtea documente am făcut eu anul acesta?” se minuna G.  
 
Chiar aşa ... atâtea foi ... păduri întregi plângeau, sub soarele dimineţii, în mâinile noastre. Atâţia copaci aruncaţi, cu o privire ... într-un sac negru de plastic ... Şi mă mai mir că suferinţa mea pulmonară e în floare!  
 
După muncă, o cafea şi-o prăjiturică ... meritorii, la “Trandafirul”. În faţa magazinului Bega, profitând de umbra clădirii, zeci de femei îşi vindeau tăcute buchetele de narcise. Le-am îmbrăţişat cu privirea. Ce crimă, să le rupi, să le culegi...din grădină, de pe deal...Dar ce răsfăţ, să le poţi admira, ignorând asfaltul gri, înnobilând masa de prânz ori sufrageria...de la oraş!  
 
Colega mea preferă să-şi plătească Vodafone-ul şi să se retragă. Eu nu renunţ la cafea şi la prăjitură. Îmi place compania colegului meu, G. Am lucrat mulţi ani împreună şi niciodată, dar chiar niciodată nu ne-am certat...nici măcar nu ne-am contrazis. Am un sentiment de profund regret, care mă sugrumă...apoi îmi revin. În definitiv, omul doar se va pensiona...  
 
Îl privesc vorbind la telefon. Cu d-na general! Are un uşor tremor al bărbiei...ba chiar al vocii. Ochii lui mici clipesc des pe sub ochelarii rotunzi, gen John Lennon. Zâmbesc imaginându-mi-l mic, copil...cu ochelarii curbaţi pe după urechi, ca să nu-i piardă la fotbal (aşa mi-a povestit cândva...).  
 
Pereţii cofetăriei sunt decoraţi, normal, cu trandafiri. Feţele de masă, la fel. Doar prietenului meu cel nou nu-i place parfumul meu “Evidence”, cu miros de trandafiri.  
 
Ieri, mi-am pierdut eşarfa pe un culoar, la seviciu, şi mi-a adus-o o colegă. A recunoscut-o după “delicateţea unică a parfumului”!  
 
Cam ... nu ştiu cum e şi amicul meu ăsta, cel nou.  
 
L-am invitat la ziua mea, la un local select, deosebit, puţin în afara oraşului, alături de familia mea ... şi-a început să-mi spună alte locaţii, mai centrale, unde se aştepta să mă serbez. Pentru mine, toate erau ... ”consumate”, arhicunoscute ... voiam ceva nou. După ce a văzut că mi s-au mărit pupilele, a conchis: “În definitiv, omu-şi ţine ziua unde vrea!”  
 
“Amin!” mi-am zis, gândindu-mă serios dacă eu m-am învăţat să decid de ani de zile ce şi cum fac, fără alte păreri, comentarii, sugestii ... ori ăsta e deja un “ştie tot”, “o soacră” ... tare acră?!  
 
După-amiaza mi-a fost deosebit de frumoasă! Pe la 17,00 am aterizat într-un cartier select, în faţa unei clădiri...din altă lume! Aici locuieşte un fost elev de-al meu, informatician, “doctorul de familie” al laptop-ului meu, B.  
 
În cei aproape 10 ani de când a terminat liceul, a făcut facultate, masterat...şi acest minunat apartament. Atâta tehnologie de ultimă generaţie, n-am văzut în viaţa mea, pe metru pătrat! Mai era venit la el un fost coleg, prieten de-o viaţă, asistent universitar la Poli. Totul în casă era cu comenzi digitale sau voce. Aşa ceva am văzut doar în filme!  
 
Au tinerii ăştia şi bani şi gusturi! Doar lucruri de calitate, “de firmă” ... în alb şi oliv. O splendoare! Am petrecut câteva ore privind, ascultând, gustând ... lucruri din alt univers. Am urmărit un fragment de film în 3D ... Soarele se chinuia să ne atragă atenţia pe la marginea jaluzelelor albe ... Am ieşit pe balcon. În mijlocul caselor ... o oază de narcise!!!!!!!!!!!!!!  
 
“Am vrut să vezi asta! De luni încep lucrările la o nouă clădire şi voi distruge acest rai. Te-am chemat să le vezi, să-ţi culegi, câte vrei! Nu le lăsa să fie strivite de buldozer! Te-am văzut în faţa magazinului Bega, azi. Erai hipnotizată! Te uitai la narcise. Şi omul ăla vorbea, vorbea ... pentru sine, cred. De ce n-ai vrut să-ţi cumpere? Că s-a oferit. Uite, aici ai voie să culegi, câte vrei! Ţi-aduci aminte că ne-ai povestit într-un an despre Sărbătoarea Narciselor? Eu mi-am făcut poiana de narcise aici ... sub balcon! Acum, ţi-o dau ţie! O seară!”  
 
Am coborât toţi trei ... B., cu o trotinetă pentru adulţi, colegul lui, cu o bicicletă de curse ... iar eu, în câteva minute, cu un braţ de narcise!  
 
Soarele roşiatic şi parfumat ne sfinţea liniştea şi prietenia acesta oarecum ciudată. Nu mai ştiu ce vârstă au ei, dar eu sigur mă simţeam o copilă ... cu un braţ de flori!  
 
E vremea narciselor! E vremea miracolelor! A prieteniilor adevărate!  
 
Timişoara, 23.03.2014 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
E vremea narciselor! / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1178, Anul IV, 23 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!