CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 1284 din 07 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

“Ghidul relaţiei de cuplu pe care ţi-o doreşti”, o carte de Anca Mălureanu despre un joc în doi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Îmi plac filmele şi romanele de dragoste. Ca oricărei femei, de altfel. M-am hrănit ani la rând, în adolescenţă şi în tinereţe, cu poveşti de iubire romantice, câteodată, neverosimile şi siropoase, în jurul cărora am ţesut un vis: visul propriei mele istorii de amor. Asemenea eroinelor din cărţile citite şi filmele urmărite, mi-am imaginat că dragostea înseamnă o ea şi un el, care reuşesc să învingă orice oprelişti, orice prejudecăţi, orice vitregii ale soartei, totul în numele iubirii lor. Care iubire se finalizează cu căsătoria şi eventual, copii.  

 

Şi astfel, pornind la drum cu un ideal nerealist, am ajuns să învăţ pe parcurs, că în viaţă, dragostea este adesea sinonimă cu dezamăgirea, dezechilibrul emoţional, eşecul, compromisul. Şi că trebuie să porţi o luptă cu tine însuţi pentru a putea să mergi mai departe şi să crezi în iubire, după ce ai fost înşelat, abandonat, decepţionat. Sau după ce la rândul tău, ai înşelat, ai abandonat şi ai decepţionat. Din păcate, atunci când te decizi să începi dragostea, de cele mai multe ori lucrurile nu vor continua ca în basme. Şi prea puţini din cei pe care îi cunoşti şi îţi sunt aproape îţi vor spune sincer, deschis, fără ocolişuri, că un cuplu şi o relaţie de cuplu nu se rezumă doar la a fi doi.  

Ca să nu mai repeţi greşelile din trecut!  

Sunteţi doi şi vreţi să vă trăiţi cu adevărat bine relaţia de cuplu! Pentru aceasta, aveţi amândoi nevoie de o călăuză, de un ghid. Iată de ce, îţi propun să citeşti „Ghidul relaţiei de cuplu pe care ţi-o doreşti”, o carte scrisă de Anca Mălureanu. Ideea acestui îndrumar pentru viaţa în doi a apărut „ca o suplinire a lipsei pe care eu am resimţit-o şi pe care e foarte posibil să o resimţi şi tu şi alţii la vârsta înfiripării primelor relaţii de iubire şi/sau a intrării în viaţa conjugală”, afirmă autoarea. „Dacă părinţii sau naşii nu sunt îndeajuns de în măsură să îndrume paşii tinerilor indrăgostiţi, sau comunicarea nu funcţionează corespunzător şi nu ştiu să se facă ascultaţi, dacă nu există un duhnovnic sau alt sfătuitor, m-aş bucura să ştiu că acest mic îndrumar, fără pretenţii de exhaustivitate, a putut să ajute fie un tânar la începutul căsniciei, fie un adult care a trăit experienţa dureroasă a despărţirii şi intenţionează să-şi refacă viaţa de pe un alt nivel de înţelegere, pentru a nu mai repeta greşelile anterioare”, continuă aceasta.  

Greşeli?  

A greşi este omeneşte. Şi chiar dacă ea şi el sunt de nişte ani buni împreună şi consideră că relaţia lor s-a rodat, încă mai greşesc. Azi, de exemplu, ea îl roagă să meargă să cumpere pâine. El se face că nu aude. Stă în faţa televizorului şi priveşte meciul. Ea ştie că nu este cazul să mai insiste. Aşa că, deşi nu s-a oprit până acum din treabă şi mai are încă multe de făcut, ea se îmbracă şi coboară după pâine. Când se întoarce, el este tot la televizor, aşteptând ca ea să pună masa. Este suficient un cuvânt de reproş din partea ei şi se dezlănţuie cearta.  

În altă situaţie, el aduce banii în casă. Şi nu sunt puţini. Munceşte de dimineaţa până seara. Ea stă acasă. Îşi face programul aşa cum vrea. Se întâlneşte cu prietenele, merge la salonul de înfrumuseţare, colindă magazinele, ajunge acasă seară, odată cu el. Şi cu toate acestea, se simte nefericită. El nu poate să o înţeleagă, pentru că este toată ziua la muncă. Atunci când se întâlnesc, îşi dau seama că sunt doi străini. Nu au ce să îşi spună. Ea şi-a găsit între timp, pe altcineva. Şi îl compară pe el cu celălalt. Şi el ştie de celălalt. O aluzie venită de la el este scânteia ce aprinde focul şi face să iasă la lumină supărările mocnite.  

“Orice e mai bun decât singurătatea”?  

„Din greşeală în greşeală, spre victoria finală”, acesta era unul din sloganurile ce ne devenise familiar, pe vremuri. Într-o relaţie de cuplu, o „victorie” de acest gen se traduce prin divorţ ori separare. Pas cu pas, o greşeală după alta, lipsa de comunicare şi de susţinere reciprocă, culpabilizarea, victimizarea, atacul la persoană, înţelegerea relaţiei ca pe un contract în care tu, jumătatea mea, ai obligaţia să îmi asiguri ceea ce cred că îmi lipseşte emoţional şi sufleteşte ca să mă simt ca în Paradis, o „listă de pretenţii”, la care de obicei, femeia renunţă mai uşor, trăind cu gândul că “orice e mai bun decât singurătatea” sau “nu poţi să le ai pe toate” ori “se poate şi mai rău”, iată ingredientele pentru destrămarea unei relaţii de cuplu. Şi uite-aşa, încet-încet, totul se finalizează cu: inimi frânte, răni ce durează până ajung să se cicatrizeze, nesiguranţă, durere, probleme, convingerea că nu poţi să treci cu buretele peste greşelile celuilalt ori peste propriile imperfecţiuni.  

Desigur că multe dintre aceste greşeli îşi au izvorul în grijile şi poverile zilnice, care nefiind împărţite de ambii parteneri, duc la istovirea fizică şi psihică a aceluia dintre ei ce le poartă ca pe un jug, dar şi în lipsa banilor, în învinuiri reciproce, în faptul că nevoile unuia dintre parteneri sunt îndeplinite, în timp ce celalalt se sacrifică.  

Nu cerşi iubire!  

Fie că te-ai confruntat cu o situaţie llimită şi vrei să îţi refaci relaţia, fie că abia acum ţi-ai găsit sufletul pereche, „Ghidul relaţiei de cuplu pe care ţi-o doreşti” îţi va fi de folos. Căci te va ajuta să înţelegi că nu trebuie să demonstrezi nimănui că meriţi iubire şi nici să o cerşeşti. Că este suficient să te înţelegi, să te apreciezi, să te iubeşti şi să alegi bunătatea. Învăţarea şi practicarea acestor lucruri stau la baza unei relaţii de cuplu armonioase. Şi astfel, te vei obişnui să faci diferenţa dintre dragostea necondiţionată şi posesiune, ataşament şi dependenţă de celălalt. Şi vei putea „să experimentezi tot ce iţi aduce viaţa, cu toată disponibilitatea de a participa şi de a invăţa, păstrând mereu inima deschisă şi plină de iubire sau acceptare smerită.” Nu în ultimul rând, vei descoperi că dragostea nu trece neapărat şi întotdeauna, doar prin stomac.  

Pentru mai multe detalii privind achiziţionarea „Ghidului relaţiei de cuplu pe care ţi-o doreşti”, vezi http://www.lucrareaiubirii.ro/ebook/  

Corina Diamanta Lupu  

Bucureşti, 7 iulie 2014  

Referinţă Bibliografică:
“Ghidul relaţiei de cuplu pe care ţi-o doreşti”, o carte de Anca Mălureanu despre un joc în doi / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1284, Anul IV, 07 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!