AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  Corespondenţă de la Leon Baconski
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Corespondenţă de la Leon Baconski privind editarea 
  
în premieră a dramaturgiei lui Gib. I. Mihăescu. Articol de EMIL ISTOCESCU 
  
Cluj, 8 febr. 1970 
  
Stimate Domnule Istocescu, 
  
Nu v-am răspuns la amabila Dv. scrisoare aşteptând să se tulbure „apele” editoriale, pentru a şti mai precis ce este de făcut. Situaţia s-a dovedit însă mult mai puţin roză decât bănuiam. O reducere cu 30 % a cantităţii de hârtie acordate sditurilor în anul precedent, a răsturnat toate planurile entuziaştilor noştri editori, care s-au văzut astfel nevoiţi să taie în carne vie.Victimelesunt, fireşte, în primul rând ... morţii. 
  
Aşa stând lucrurile, a trebuit să abandonăm deocamdatăbunele noastre intenţii, urmând să aşteptăm un anmai generos cu vitrergita noastră cultură. 
  
În ce priveşte dorinţa Dv.de a publica în revistele clujene un material despre Gib. Mihăescu, mi-e destul de greu să vă promit ceva concret înainte de a mă afla în posesia vreunei „mostre”V-aş sfătui să decideţi Dv. care credeţi că ar fi problema în măsură să intereseze în primul rând pe cititori şi să-mi expediaţi materialul, pentru a încerca să-l plasez undeva. 
  
În principiu, aţi avea şanse în special cu prezentarea unor texte inedite care să nu depăşească 4-5 pagini dactilografiate la două rânduri. Poate „Criza în barou”, poate dramatizarea „Donnei Alba”de care îmi scrieţi. 
  
Aştept, în orice caz, răspunsul Dv., pentru a vedea ce se poate face. 
  
Sănătate şi succes în nobilele Dv. preocupări. 
  
Leon Baconski 
  
Universitarul clujean Leon Baconski ( care avea totuşi afinităţi spirituale cu judeţul Vâlcea , deoarece, odată cu durerosul refugiu, preotul Baconski, tatăl lui său şi al lui Anatol se stabilise în Călimăneşti, iar cei doi fraţi au făcut o bună parte din studiile liceale la „Al. Lahovari” din Rm. Vâlcea) Aşa se poate explica preocuparea de mai târziu a prof. Leon Baconski pentru cercetarea operei (dramatice, în special, dar nu numai) lui Gib. I. Mihăescu. 
  
În etapa de documentare a venit şi la Drăgăşani, cu care ocazie ne-am cunoscut prin intermediul prof. Gh. Pavel, ginerele scriitorului. Cu această ocazie am pus la îndemâna lui Leon Baconski fotocopia dramatizării nuvelei „Sfârşitul” pe care o obţinusem de la Biblioteca Academiei , cu puţin înainte, când pregăteam o lucrare despre viată şi opera lui Gib. I. Mihăescu, în vederea susţinerii examenului pentru gradui I. Ţinând seama de faptul că Gib. Mihăescu a fost alături de Cezar Petrescu, Lucian Blaga, o vreme bună în Cluj, după 1920, şi a fost printre iniţiatorii revistei „Gândirea”, Leon Baconski a fost primul care a editat opera dramatică a lui Gib. Mihăescu, în 1973., ca semn al omagierii scriitorului oltean care a făcut parte din falanga oamenilor de cultură care, după Marea Unire, au făcut apostolat cultural în capitala Ardealului.  
  
Scrisoarea reprodusă de noi se referă la etapa de pregătire a acestei ediţii de teatru gibian. Socotim că pentru istoria literară aceste detalii ar putea interesa şi ar contribui la conturarea imaginii unui scriiror, precum şi a exegetului acestuia: Leon Baconski.  
  
Prof. Emil Istocescu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Corespondenţă de la Leon Baconski / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 269, Anul I, 26 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!