CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  Contradicţiile personalităţii eminesciene (164 de ani de la naştere) )
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CONTRADICŢIILE PERSONALITĂŢII EMINESCIENE  

 

A fost Eminescu o personalitate contradictorie? Iată o întrebare care a preocupat pe aproape toţi eminescologii, de la începuturi până astăzi. Primul semnal de alarmă l-au tras contemporanii lui, fie prieteni, fie detractori.  

Ion Slavici, cel care l-a cunoscut încă de la Viena, ni-l prezintă drept un om sănătos, încrezător înviaţă, dar şi dezgustat, plictisit, melancolic, nepotrivindu-se cu lumea din jur. Mite Kremnitz e mai întâi dezamăgită de inteligenţa şi aspectul fizic, pentru ca apoi să emită judecăţi opuse. Pătimaşul Anghel Demetrescu şi-l amintea de la Berlin sănătos, bine clădit, bea vin, fără a se îmbăta, citea sau dormea mult. Chibici sublinia viaţa dezordonată cu violenţe în limbaj. Ieronim Bariţiu s-a speriat când poetul pe la 1870-1871 a lăudat fapta de sinucidere a unui tânăr student. N. Gane, într-o scrisoare către Maiorescu, îl sfătuia pe magistru să nu-l mai laude pe poet, deoarece lauda l-ar face încrezut,nemai suportând nici un fel de critică.  

De mic nu i-a plăcut şcoala şi totuşi nimeni nu a studiat mai înverşunat ca el. Fugind de la şcoală, la atenţiune căpăta note proaste, părând indisciplinat. Era superstiţios, se temea de stafii, avea chiar friguri din cauza lor în copilărie, pentru ca mai târziu să conteste dumnezeirea şi să nege violent religia, deşi a recunoscut utilitatea ei într-un stat natural. Râdea zgomotos la comedii, deşi Ştefanelli l-a văzut sorbind cu atenţie spectacolele. Trăia din lipsuri, însă era mândru şi nu cerea la nimeni, se mulţumea cu puţin. N. Densuşianu la Sibiu în 1866 l-a întâlnit zdrenţăros şi cu toate acestea zâmbea întruna „ca şi când întreaga lume era a lui.” A colindat lumea „ca o haimana sănătoasă” (Călinescu). A fost văzut lucrând ca hamal în port. (D: Teleor) Anghel Demetrescu s-a ciocnit de „egoismul” şi „înfumurarea” lui Eminescu, însă Ştefanelli îşi amintea că oricine făcea cunoştinţă cu el „ţinea la dânsul ca la un vechi prieten”. A avut prietenii durabile. „Strivitor ca superioritate intelectuală”(Slavici), n-a făcut niciodată caz de ştiinşa şi cultura lui; publicitatea îi era indiferentă, alţii îi smulgeau manuscrisul din mână, deşi Panu sau Gane ştiau că Eminescu se socotea cel mai mare poet al vremii. Adâncit în gânduri, neatent la ce se discuta în jur, vesel şi trist, nu plângea şi nu se plângea niciodată, dar figura mamei i-a trezit înduioşarea cea mai adâncă. Eminescu, cel ce i se părea lui Slavici un nesentimental, îi scria fratelui Şerban despre o tulburătoare iubire pentru Veronica Micle: „Chipul ei nu-mi dă răgaz să studiez şi pace. E divinitatea Elenei lui Menelaus, coborâtă pe pământ, ca să mă tortureze.” A fost gelos şi egoist în dragoste, fericit şi generos, mărturisind că n-a iubit decât o singură dată. Un alt critic îl considera incapabil de iubire, impotent, narcisist, iar Caragiale- veşnic înamorat şi sărac.  

De altfel Caragiale l-a surprins cu cel mai bun portret format din dublete: „vesel şi trist, comunicativ şi ursuz, blând şi aspru, mulţumindu-se cu nimic şi nemulţumit totdeauna de toate, aici de o abstinenţă de pustnic, aici apoi lacom de plăcerile vieţii. Fugind de oameni şi căutându-i. nepăsător ca un bătrân stoic şi iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură!- fericită pentru artist, nenorocită pentru om.!”  

 

 

ION IONESCU BUCOVU  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Contradicţiile personalităţii eminesciene (164 de ani de la naştere) ) / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1095, Anul III, 30 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!