CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 211 din 30 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Construcţia poetică-mod de a lărgii aria exprimării eului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Construcţia poetică-mod de a lărgii aria exprimării eului 
  
Dacă George Călinescu a alternat activitatea sa de istoric şi critic literar cu cea de romancier, iată că Stan V.Cristea cunoscut ca publicist şi mai ales ca istoric literar îşi lărgeşte evantaiul preocupărilor sale cu creaţii lirice, înmănunchiate într-un frumos volum ( din punct de vedere al esteticii şi tehnicii tipografice ) intitulat “Turla vederii “ apărut la Editura RCR EDITORIAL, 2010, unind creaţii lirice pe care le-a numit poemozii, cu o prefaţă extinsă de Ana Dobre care face o analiză profundă a acestei poezii. Titlul volumului ne aminteşte de turnul lui Maiorescu, dar turla lui Stan V. Cristea este simbolul ce protejează catedrala poeziei de unde eul vede şi în interiorul ei trăieşte . 
  
Prezentul volum este structurat în trei cicluri coerente ce cuprind poemozii din volumele anterioare, şase la număr, din perioada 1969-1976.  
  
Poetul Stan V. Cristea prin “Turla vederii” ne propune un nou gen de poezie, intitulat poemozii, format din două termene poezie şi poem, cum ne informează prefaţatoarea cărţii. Cuvântul acesta prin înţelesul ce-l exprimă, sugerează echilibrul dintre trăirile eului şi metaforă, dintre inimă şi sufletul lumii. 
  
Poezia aceasta cu formă fixă, având opt versuri, uneori cu rimă ocazională, sunt, parcă, clic-clacurile unui aparat de fotografiat conectat la eul poetului ce surprinde stări ce se metaforizează prin destăinuire şi se destăinuie prin comparaţia fără termenul de comparat. 
  
“Cuvintele, atunci când ai lucrurile în faţa ochilor, vin fără să le chemi “, spunea Horaţiu în Ars Poetica, 311, acest fapt se petrece şi la Stan V. Cristea deoarece această poezie este o expiraţie a eului ce-şi îmbogăţeşte trăirea cu lucrurile şi faptele ce vin spre el nechemate:”clipele reci curg, învolburate/ de cântecum meu; şi ele lasă/întuneric negru, ca un jug,/ peste chipul meu de mătasă... “( Chipul meu de mătasă). 
  
Aceaste poemozii unesc în versuri speciile artelor, adică pictura prin imagini colorate de cuvinte în planuri nuanţate, muzica sinfonică se exprimă în combinaţii de tonuri metaforice iar poezia prin sensuri noi date cuvântului, şi toate la un loc formează un concert al unei zone mixte ce încântă şi ne încântă:”Cântarea mea, înflorită,/ mi-o aruncă visele în plopi-/ maldăr de lumină care, / noaptea, se destramă-n stropi; “( Maldăr de lumină ).Uzând de dereglarea sistematică a simţurilor, exacerbate până la inflamarea lor, poetul forţează limitele realului. Experienţa e o epuizare completă a trăirii, prin elan vizionar şi trăire metodică, prin exaltarea resorturilor vitale încorsetate într-o poezie de formă fixă. La capătul ei, poetul e un altul, o fiinţă ce a încăput într-o respiraţie, un arheu eliberat din chinga realităţii. Poezia însăşi e o formă de purificare, dar şi o povară ontologică, congenitală, tradusă prin viziuni , îmbibate de profetism: “Sărac anotimp într-ale poeziei: de-atâta vreme n-am mai visat! ;/ împăienjenit de tristeţe, şi /cine trebuia să fiu am uitat;/ galbenă, vârsta mă arde, suav,/ în steaua mea pierdută-n lume; / albul ei mă strigă din peceţi,/ măcar acum să-i dau un nume... “( Mă strigă din peceţi). Sunt poemozii ce amintesc de proiecţiile lui Ted Hughes şi de lirismul ascetic al lui Eliot, în care Stan V. Cristea denunţă delirul umanităţii şi al conştiinţei obnubilate, într-o poemozie rafinată până la perfecţiunea calofilă:”Delir sus, delir în jos:/ se strecoară pân-la os/sânge de lumină dus/ pân-la ochiul care-i pus/ să vadă până unde/ lumea mă ascunde/ ori până unde o stea/ îmi străpunge inima... “( Sânge de lumină).Sunt poemozii în care este proclamată vocaţia poeziei pentru esenţial, pentru cauza primă, închipuită ca un exorcism, ca un paroxysm sensorial, printr-un ecroşeu al imaginii explosive numenale. 
  
E mult ceremonial ritmic în poemoziile lui Stan V. Cristea, e multă aventură a  
  
eului la care participă pensonajele lumina, cuvântul, noaptea, ploaia, fluturi, îndulcită adesea prin inflexiuni psalmice, multă vibraţie patetică trasă prin filtrul sensibilităţii. Existenţialismul din aceste versuri, laitmotivul, refrenul uneori, incantaţia sunt procedee predilecte prin care discursul lric se încarcă de o priză magică, de sonorităţi oraculare. 
  
Stan V. Cristea este un poet de înaltă vibraţie, convingător în toate privinţele. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Construcţia poetică-mod de a lărgii aria exprimării eului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 211, Anul I, 30 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!