CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 286 din 13 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Conştiinţa de sine a ironiei amicale
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Conştiinţa de sine a ironiei amicale 
  
Cronică de Al.FLORIN ŢENE 
  
Un scriitor polivalent, a cărui pană a abordat atât proza,poezia satirică, cât şi teatru, să nu mai vorbim de jurnalistica practicată de-alungul zecilor de ani, cu succes, este Ion Constantinescu, care, în volumul Înţepături neletale, Editura Tipolitera, 2008, şi-a adunat,într-un florilegiu al amiciţiei,catrene cu dedicaţie, publicate în ultima perioadă ,în paginile revistei Tribuna afacerilor. 
  
În această carte,autorul surprinde sugestiv caractere, preocupări, îndeletniciri şi profiluri spirituale a 180 de personalităţi din toate domaniile.Aşadar, în acest volum,structurat în trei capitole:Victime premeditate(oameni de afaceri),Victime colaterale (personalităţi ale vieţii publice) şi Victime cu identitate,sub acoperire, şarja prietenească din catrene şi ironia fină se analizezaă pe sine, prin accentuarea caracterelor şi preocupărilor personajelor abordate,cu instrumentele ironiei fine şi persiflării. 
  
Ironia injectată în catrenele lui Ion Constantinescu ne descoperă un poet sentimental ce se ataşează personajelor asupra cărora îşi îndreaptă săgeata arcului.Aceasta nu o simţim ca pe o negaţie ori ca pe o negativitate.Catrenele par să demonstreze că ironia poate fi constructivă şi prietenească, având un caracter pozitivist, să apropie personajul aflat în conul de lumină al versurilor de autorul acestora şi,în final,să pactizeze cu cititorul:Marcajele de calitate/Impun idei cu greutate ; /Şi-acestea curg,curg cu toptanu/ Că doar vă numiţi Izvoreanu.(Domnului Claudiu Izvoreanu, patronul S.C.Marcajrut). 
  
Daimonul ironic din aceste catrene ne aminte;te de logica paradoxului, ca fiind nu cu da în el, doi întru unu. De altfel, modelul paradoxului ”ironiei prieteneşti” este făcut pentru a fi mai uşoară recognoscibilitatea eternei reîntoarceri,de la care se revendică spiritual original al ironiei. 
  
Descoperim,în paginile volumului, catrene dedicate unor personalităţi ca:Mirela Maruzec,Aurelian Ghişe,Ilie Călian, Mihai Costin,Ioan Ţiriac, Liviu Turdeanu, Dora Darie, Ioan Rad, Gigi Becali, Radu Mleşniţa, Dumitru Sabău, Ionuţ Ţene, Cornel Purdea, Cornel Porumb, şi mulţi alţii,în care autorul surprinde, ca un adevărat caricaturist,elementele esenţiale ale unui portret psiho-socio-profesional al personajului abordat.Aceste şarje sunt blânde ca lumina caldă a lunii mai, care prelungeşte umbra, mângâindu-ne cu răcoarea ei. 
  
Chiar şi fratelui său,Nicuşor Constantinescu,autorul îi rezervă o amicală,în care descoperim o autoironie referenţială:Ţi-ai dat cred seama c-ai greşit complet/Sperând că fiindu-mi frate,eu te iert,/Cum puteam să te iert când toată lumea-mi spune:/”Frate-tu scrie mult mai bine decât tine?” 
  
O subtilă ironie melancholică frisonează catrenele,uneori autoreferenţială,şi chiar prin autooglindire,speculând specificitatea personajului:Fiind un sociolog bun,renumit,/Nu-s puţini cei ce şi-au închipuit,/Că nu o să vă fie greu,deloc,/Să fiţi în sondaje pe primul loc.(Domnului Vasile Dâncu,cunoscut politician şi sociolog) sau evidenţierea unor realităţi negative cu adevărat:În dicţionarul ce l-aţi pritocit/destule nulităţi loc şi-au găsit!/Autenticile valori”uitate”/N-au mişcat din urechi,n-au dat din coate?(Doamnelor Doina Cetea şi Doina Popa,coautoare ale unuio pseudodicţionar al scriitorilor clujeni). 
  
În Înţepături neletale germinează sâmburele amiciţiei,în miezul lui s-a recristalizat,ca o conştiinţă de sine, poezia.Tensiunea cărţii, ( lui Ion Constantinescu), din miezul versurilor porneşte,însă,din fluidul ironiei amicale,introdusă prin Înţepături neletale în catrene, pentru a devolua supleţea blândeţii atât la personaje, dar mai ales la cititori. 
  
Al.Florin ŢENE  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Conştiinţa de sine a ironiei amicale / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 286, Anul I, 13 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!