CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Creatie >  


Autor: Constantin T. Ciubotaru         Publicat în: Ediţia nr. 919 din 07 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Constantin T. CIUBOTARU - ALBINEII (4) - FRATELE MEU DE MÂNĂ

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fratele meu de mână! (Care este rudă cu Domniţa Metaforă, Amanta noastră cea de toate nopţile care uneori nici ziua nu ne lasă în pace)! Se numeşte Vasile Corneliu. Este oltean get-beget atestat, nu dus de val, ci trăitor de-o viaţă chiar în Caracal, made în Rio del Olt.  
 
De ce frate de mână? Pentru că am cercetat şi constatat că-i singura legătură de rudenie sufletească pur oltenească. Este, mi s-a spus, cel mai bun prieten a lu-ginerică. Omul de legătură cu mireasa noastră, (Comună!), care, jmechera, s-a nuntit în secret cu fiecare, şi, culmea, declară - că este pentru oricine-i declară dragostea - tot fată mare!  
 
Domniţa asta, numită Metaforă, este o fată modernă şi isteaţă. Ne spune că fiecare trebuie să profite de viaţă şi de ea, că are statut aparte, da! Râde mânzeşte şi, culmea, tocmai ea ne face cunoştinţă cu cel care pentru un timp sau cât i se năzare, poposeşte oleacă sau... Nu ne-a divulat niciodată când vine, când pleacă. Dar este ştiut, la plecare naşte normal sau avortează copii de suflet, despre care toată lumea ştie că... au un tată, atestat, sus pe copertă căţărat. Şi mai face madama asta ceva, ne dăruieşte albinei care ne citesc, comentează şi apoi în lumea cea mare ne difuzează. Sau se mai poate spune şi: Ea ne face cunoştinţă cei bolnavi de literatură, ne şopteşte în somn că în auricolul nostru stâng, partea cu sentimente frumoase vom avea un oaspete, un viitor amic, care citindu-ne a constatat că suntem pe aceeaşi lungime de undă metaforică, şi că în ţară sau, acum, mai nou, în lume, „onlain” ne-a comentat... şi ne-a făcut prieteni.  
 
Geografic, de la Roşiorii de Vede la Caracal sunt fix 50 de kilometri... care ne despart, dar eu zic că ne-au apropiat odată cu prima mea carte de proză şi aşa se face că l-am invitat şi la următorea... mare lansare fără trompete şi confete, în holul unei BCR (Sediul băncii din localitate), de curând inaugurată. (Minune mare, m-au sponsorizat!). Cuvântul lansare, se referă la nave pe apă date, la avioane care, decolează de pe aerodroame... La nume sonore, papioane, urmate de mii sau milioane... Am auzit de lansări cu steaguri, pe stadioane, în cimitire, cetăţi ruinate... Ateneu. Cunoscute sunt cele făcute în Casele de Cultură, Bibliotecile sau la şcoli. Eu am venit cu altceva şi aici am avut surpriza ca, pe lângă cei oficial invitaţi să-l cunosc pe Corneliu Vasile, confrate din Cararal descălecat!  
- Să vorbească de carte, să mă înţepe cu epigrame.  
S-a râs, s-a aplaudat şi, cum rar se întâmplă în ciudăţica asta de lume care „scrie”, cu mult peste zece ani şi-a păstrat un loc special în inima mea!  
 
Să existe respectul şi admiraţia pentru un om din această breaslă? Uneori, da! Da, urmat de semn de mirare! Amanţii de metaforă sunt consideraţi oberorgolioşi... Că eu cred că e posibil şi altceva, mă priveşte, nu?  
 
După o duzină de ani de când corespondăm şi ne considerăm amici, încerc un soi de motivare. Confrate la catedră, Confrate în mărturisitul dumnealui Crez artistic: „Sunt un autor care încearcă să-i reprezinte pe contemporani după puterile sale”. Şi eu aş vrea, am suspinat!  
 
Răsfoiţi „lista”! Halouri, cu numele autorilor şi cărţilor asupra celor care s-a aplecat şi veţi constata că lecturile de „La început de mileniu” formează un Curcubeu vărgat peste ţara aruncat, căci olteni de-ai noştri sunt doar câţiva: Geo Dumitrescu, Ion Georgescu, Florea Firan. Vin apoi: sătmăreanul George Vulturescu, suceveanul Matei Vişniec, mizileanul Lucian Mănăilescu (cel care a deschis o „Fereastră” aspiranţilor la gloria literară), ieşeanul Boris Crăciun, băcăoanii Calistrat Costin şi Petre Isachi, la mulţii şi afirmaţii bucureşteni precum Horia Gârbea, Elena Filipaş, Mircea Cărtărescu. Vin vecinii de hotar, teleormăneni deja cunoscuţi: Stan V. Cristea, Ana Dobre, Ştefan Vida şi alţii.  
 
Eu sunt cel care îndrăznesc să-i mulţumesc pentru asta şi să-l „promovez” printre albineii despre care lumea virtuală de peste ocean ştie şi-l cultivă de ani buni, pe când la noi... ca la noi!!!  
 
Ş-a pus numele sub câteva volume de versuri, povestiri şi a luat „Primul tren spre Craiova”, într-un roman. S-a doctorat în lexeme şi litere, după ce a constatat că toate celelalte părţi ale corpului omenesc au fost deja tratate!  
 
Să nu te superi, de „mână al meu frate” şi confrate în multe alte păcate generate de dragostea pentru cuvântul frumos redat prin litere sau vocale şi consoane. Iertare că n-am amintit despre zecile de mii de elevi de-ai dumitale, fiindcă numai un profesor cu har ne-a propus şi dăruit subiecte pentu examene, teste de evaluare, lucrări de specialitate atât de necesare şi din păcate, la sectorul de laude aproape ignorate! Asta ar trebui să fie spus la începutul acestei evocări, eu o fac la sfârşit! Pentru cine ajunge aici cu cititul ştie de ce. Şi îi mulţumesc pentru şarjele amicale.  
 
Eu, C.T.C. autorul mai multor cărţi: „...are-o operă discretă/ Că-i desupra tuturor,/ Căţărat sus, pe copertă”. Sau: „După cum am prevăzut/, Domnul Ciubotaru/ La Caracal a avut/ Un succes cu... carul!”  
 
N.A. Din solidaritate ”frăţească” mă simt obligat să precizez un adevăr istoric atestat documentar. Este vorba de acest celebru CAR răsurnat. El era plin cu PLOŞTI! O ploscă două ploşti, clar?! Pline cu vin, zaibăr de Calafat! Trecătorii le-au golit şi... ei ştiu ce-au făcut sau vorbit. Iar cei care n-au apucat să înghită ceva, au... aproximat cu ce mintea le-a fătat. Propunem deci pe această temă un DOCTORAT! Suntem siguri că autorul nu v-a fi acuzat că de la cei cu carul s-a inspirat!  
 
Constantin T. CIUBOTARU  
Roşiorii de Vede, via Caracal  
1 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Constantin T. CIUBOTARU - ALBINEII (4) - FRATELE MEU DE MÂNĂ / Constantin T. Ciubotaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 919, Anul III, 07 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constantin T. Ciubotaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constantin T. Ciubotaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!