CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Constantin Popa         Publicat în: Ediţia nr. 544 din 27 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Constantin POPA HAZARDUL ŞI NAŞTEREA ANGOASEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Hazardul şi naşterea angoasei I, 50x50 cm  
Existenţa umană nu este liberă, ci determinată pe de o parte din punct de vedere genetic, biologic şi psihologic, iar pe de altă parte social şi cultural. Nu este liberă atâta timp cât nu am ales noi să ne naştem, intr-o lume a hazardului, nefastului, absurdului, a suferinţei, şi pentru că existenţa depinde de resurse (aer, apă, hrană, etc). Aristotel afirma că omul este o fiinţă socială (zoon politikon). Însa, socializarea înseamnă reguli, constrangere, crearea de sisteme politice care favorizează apariţia corupţiei şi injustiţiei sociale. Omul devine nevrotic pentru că societatea, în numele ei cultural impune renunţarea la impulsurile instinctuale. Socializarea a presupus interferenţa a două tendinţe opuse, însa la fel de proprii naturii umane, creând un continuu conflict existenţial. Pe de o parte aspiraţia personală spre fericire, catalogată drept egoistă, iar pe de alta necesitatea socializării, provenită din instinctul de socializare (pentru că singurătatea înseamna nefericire), şi deci acceptarea “binelui comun”. În această ipostază moralul reprezintă echilibrul necesar impus de instinctul de supravieţuire având rolul de armonizare a trei caracteristici inerente naturii umane: impulsurile instinctuale, socializarea şi supravieţuirea.  
 
Hazardul şi naşterea angoasei II, 35x45 cm  
Aspiraţiile omului de eliberare din lanţurile biologice şi sociale sunt inutile. Natura umană este controlată de necesitaţi, dorinţe, neîmplinirea lor atragând suferinţă, de inevitabilitatea morţii, de sărăcie şi corupţie. Omul are libertatea să raţioneze că nu este liber, însă şi să caute un sens existenţei.  
 
Hazardul şi naşterea angoasei III, 60x40 cm  
Singurătatea provocată de conflictul dintre dorinţa egoistă de fericire şi limitarea impusă de socializare, dintre omul animalic şi omul social, înseamnă suferinţă. Pe plan social, supravieţuirea, in anumite cazuri, poate înseamna ruperea de familie, de suportul emoţional (a se vedea imigraţia). Inocenţa, simplitatea, temperanţa sunt oaze de fericire, însa greu de atins din cauza ritmului alert impus de supravieţuire.  
 
Hazardul şi naşterea angoasei IV, 40x40 cm  
Nu există dreptate absolută. Justiţia este selectivă, arbitrară. Atât justiţia socială, care judecă omul in funcţie de poziţie şi posesii, cât şi justiţia transcedentală (a se vedea boala, calamităţile naturale, moartea). Existenţa materială este produsul hazardului, absurdului, nicidecum al unei dreptăţi cosmice.  
 
Hazardul şi naşterea angoasei V, 40x60 cm  
Lupta pentru supravieţuire. Este înnăscută în natura umană şi exploatată de socializare. Societatea are obligaţia impusă de moral şi instinctul de supravieţuire să intervină in procesul biologic al selecţiei naturale prin legi care să garanteze libertatea, fericirea, siguranţa individului, şi chiar dacă acum o face, se află la un nivel foarte firav (a se vedea lumea a treia, razboaiele, state-frontiere-interese, globalizare, etc). Scopul suprem al societăţii trebuie să fie individul.  
 
Hazardul şi naşterea angoasei VI, 50x50 cm  
Procesul de maturizare înseamnă pierderea puritaţii, inocenţei, a simplitaţii, şi acceptarea hazardului existenţei umane, acceptarea regulilor absurde impuse natural şi social de instinctul de supravieţuire, acceptarea vieţii.  
 
Hazardul şi naşterea angoasei VII, 40x50 cm  
Naşterea artistului. Arta nu trebuie să fie redarea fidelă a realitaţii, ci redarea adevărului din spatele cortinei realităţii şi căutarea sensului existenţei. Arta şi filosofia sunt filtre prin care putem percepe adevărul asupra condiţiei umane, şi anume că omul este fragil în faţa absurdului şi nimic in faţa morţii, că este condamnat la suferinţa si nefericire, că este inlanţuit într-un univers material limitat, însă, deasemenea că are posibilitatea să se elibereze de frică dând un sens existenţei.  
 
Hazardul şi naşterea angoasei VIII, 50x70 cm  
Angoasa. Frica este factorul dominant al condiţiei umane. Frica stă la baza societataţii, a ideologiilor, a religiilor. Fricii faţă de absurdul vieţii, de hazard, nefast şi moarte i se alatură şi frica că suntem produsul accidentului, că suntem nimic (nihil) şi că nu există transcendental. În asemenea circumstanţe, filosofia inseamnă eliberarea de sub dominaţia fricii. Metafizica este incercarea de a căuta sensul existentei, altul decât răspunsurile ideologiilor nihiliste si existenţialiste (care consideră că omul este produsul accidentului) pe de o parte, şi religioase (care consideră omul ca fiinţa slabă, păcătoasă, care are nevoie de implorarea graţiei divine) pe de altă parte, dându-i omului demnitatea ştirbită de aceste ideologii.  
 
(Sfârşit)  
 
Constantin POPA  
28 iunie 2012  
 
---------------------------------------------  
 
Seria „Condiţia umană” este împărţită în: „Hazardul şi naşterea angoasei” şi „Metafizica”. Aceasta divizare sugerează faptul că în timp ce în prima parte se stabilesc problemele existenţei umane, în partea a doua se încearca cautarea raspunsului şi sensului existenţei, pentru asta fiind nevoie de introspecţie în Metafizică.  
 
„Hazardul şi naşterea angoasei” se doreşte a fi o abordare critică asupra condiţiei umane. Hazardul reprezintă pe de o parte lipsa controlului asupra existenţei (boala, calamitatile naturale, moartea sunt evenimente asupra carora omul nu are control), iar pe de altă parte lipsa libertaţii care este sugerată de determinismul biologic, genetic şi psihologic, prin faptul că omul este dependent de resurse (aer, apă, hrană, etc). Acestui determinism natural i se alatură şi determinismul social, un control artificial născut din lupta pentru supravieţuire (a se vedea injustiţia socială, razboiul, sărăcia, imigraţia, etc). Astfel că, natura umană este victimă atât din punct de vedere transcendental cât şi biologic şi social. Conştientizarea acestui fapt conduce la naşterea angoasei, Metafizica avand rolul de a găsi un scop existenţei, în pofida faptului că evidenţele amintite sugearează lipsa oricărui scop.  
 
***  
 
Artistul Constantin Popa s-a născut în comuna dâmboviţeană Runcu în 1979, schimbând în 2001 decorul inocenţei cu cel al eforturilor pentru integrare în provincia spaniolă Alicante. Anii petrecuţi în stadiul tranziţiei au insemnat o perioadă de puternică preocupare filosofică, de gestaţie artistică, dând naştere pe panză unei fuziuni între artă şi filosofie. Studiază pentru un an pictura la Scoala Municipală de arte frumoase- Alcoy. In 2005 decide să studieze Istoria Universală la Universitatea Ovidius din Constanţa, aprofundând domeniul de studii în cadrul Universitaţii Autonome din Madrid, unde studiază masterul de Istorie Contemporană. Astfel mutarea în Madrid îl aduce în contact cu elita culturală romanească, concentrată în jurul Espacio Niram. Pe parcursul anilor, aşa cum artistul a aratat în expoziţii ca cele din sediul UNESCO Alcoy, galeria Nicole- Blanco, Institutul Cultural Român - Madrid, sau Ambasada României din Madrid, ideile prind conturul culorii într-un mod ce nu te poate lăsa fără întrebări. Din acest sincretism de talent, sentimente, framântare şi vopsea, apare ultima serie a artistului, „Condiţia umană”. Seria dă formă sistemului filozofic pe care Constantin Popa l-a conceput ca raspuns la intrebarile născute din confruntarile cu existenţa. Fiecare tablou ilustrează un concept filosofic, provocând la gândire aşa cum se va observa în continuare. (George ROCA, Rexlibris Media Group, Sydney, 2012)  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Constantin POPA HAZARDUL ŞI NAŞTEREA ANGOASEI / Constantin Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 544, Anul II, 27 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constantin Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constantin Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!