AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Constantin P. Popescu         Publicat în: Ediţia nr. 927 din 15 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Constantin P. POPESCU - O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE LA EDITURA SINGUR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„O altfel de istorie a literaturii române contemporane”  
Volumul I  
Editura Singur  
Târgovişte, 2013  
 
Cu intuiţie editorială, îndrăzneală şi curaj, dar mai cu seamă cu o idee originală, Editura Singur îşi propune să ofere cercetătorilor literaturii române acest prim volum din „O altfel de istorie a literaturii române contemporane”, o lucrare ambiţioasă care ar putea fi controversată dacă nu ar fi un demers serios şi riguros. Proiectul acesta îşi va dovedi cu siguranţă calităţile în timp, pe măsură ce următoarele volume vor completa această clară şi minuţioasă radiografie a momentului în literatura română, atât de bulversată de stiluri şi tendinţe diferite, uneori de-a dreptul contrare.  
 
Autorii prezentaţi în acest prim volum – cei care au dorit să fie parte a acestui proiect – sunt selectaţi de un colectiv format din Grigore Timoceanu, Dan Şalapa, Ştefan Doru Dăncuş şi apoi validaţi de un alt juriu – compus din pr.dr. George Coandă, poetul Vali Niţu şi George Terziu. Analiza atentă a materialelor primite de la autori (în mare parte referinţe critice şi recenzii) permite cu adevărat formarea unei imagini asupra activităţilor publicistice a autorilor. Este ceea ce se scrie despre ei, un fel de imagine în oglindă a receptării operelor fiecăruia. Nu mică mi-a fost bucuria regăsind în cuprinsul acestui volum câteva referinţe scrise de mine.  
 
Unul din meritele acestui ambiţios demers e faptul că este finanţat în întregime de Editura Singur şi de autorii admişi, în aşa fel încât singurii „vinovaţi” pentru această reuşită este... Ştefan Doru Dăncuş alături de colaboratorii săi din colectivele de selecţie şi validare. E regretabil că, în ciuda mediatizării, instituţiile cu fonduri special alocate unor astfel de proiecte au tăcut mâlc, ignorând ideea (oare cu bună ştiinţă sau din indiferenţă?). Cu siguranţă, doar timpul va dovedi intuiţia de istoric altfel al literaturii a editorului, când orice bibliotecă va putea oferi pasionaţilor cercetători al literaturii române contemporane – poate unii din ei de peste hotare, dornici a afla ceva despre literatura acestei perioade istorice, care în România prezentă poate trece în plan secundar – această ambiţioasă cronică a momentului. Fără discriminări critice – la costum şi cravată, citim în prezentarea editorului – această iniţiativă este lăudabilă tocmai pentru spiritul ei de libertate critică, de colectare a unor puncte de vedere asupra unor autori mai mult sau mai puţini cunoscuţi, dar la fel de activi publicistic.  
 
Fiecare volum va cuprinde un număr de 20 de autori, prezentaţi alfabetic, fără discriminări subiective de vârstă, loc de reşedinţă sau număr de titluri publicate. Până la urmă, tot ceea ce rămâne sunt aceste cărţi, scrise cu pasiune şi dăruire pentru iubitorii de literatură. Cu atât mai mult, acest prim volum din „O altfel de istorie a literaturii române contemporane„ se cuvine a primi tot respectul cuvenit unei ample cronici, prin care „Editura Singur a făcut gestul exemplar de-a ignora tiparele încetăţenite. Cu orice risc.” (din prezentarea editorului, cu un titlu sugestiv: Să privim mai departe). Este respectul cuvenit unei priviri cinstite a peisajului editorial actual.  
 
Constantin P. POPESCU  
scriitor  
Târgoviste  
iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Constantin P. POPESCU - O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE LA EDITURA SINGUR / Constantin P. Popescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 927, Anul III, 15 iulie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constantin P. Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constantin P. Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!