AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Loredana Ionaş         Publicat în: Ediţia nr. 59 din 28 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

CONSTANTIN MĂLINAŞ, OMAGIAT LA UN AN DE LA PLECAREA SA ÎN VEŞNICIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Orădenii care l-au iubit şi preţuit pe marele Om, Profesor şi Cărturar Constantin Mălinaş, cel care ne-a lăsat o bogată moştenire literară, materială şi spirituală, s-au reunit ieri, în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr"din Oradea, pentru a-l omagia la un an de la plecarea sa în veşnicie, pe 24 februarie 2010. Manifestarea a debutat cu un moment de reculegere ţinut în memoria lui Constantin Mălinaş. Moderator a fost prof. univ. dr. Sever Dumitraşcu.  
  
Personalitatea regretatului om de cultură a fost evocată de cei care l-au cunoscut şi apreciat, printre care: Ioan Micu, directorul Liceului Teoretic "Aurel Lazăr", Ştefania Raţ, din partea Fundaţiei Franco-Române, deputatul Ioan Sorin Roman, sculptorul Cornel Durgheu, Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, scriitorul şi dramaturgul Paşcu Balaci, prof. ing. Constantin Butişcă, Vasile Ungureanu, venit special de la Popeşti pentru a participa la această omagiere, col.(r) Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor", Filiala Bihor, care a venit cu propunerea ca una dintre sălile Bibliotecii Judeţene să poarte numele regretatului om de cultură, Tiberiu Moraru, preşedintele şi fondatorul Asociaţiei Morăriţa, care a adus şi împărţit celor prezenţi numerele trei şi patru ale revistei „Familia română", publicaţie care a fost „copilul de suflet"al lui Constantin Mălinaş.  
  
Vizibil emoţionată, Iudita Căluşer, de la Muzeul Ţării Crişurilor, a evocat figura regretatului om de cultură şi a subliniat buna colaborare pe care a avut-o cu acesta de-a lungul timpului. "A fost un om cu o cultură temeinică, enciclopedică, care a lăsat în urma lui însemne şi valori. O pasiune a lui a fost să scoată cât mai multe cărţi despre Gojdu. Voi face tot posibilul ca unele teme pe care le-am cercetat împreună să le duc mai departe, chiar dacă numele lui este acum în chenar", a precizat Iudita Căluşer.  
  
La rândul său, omul de cultură Voicu David a subliniat faptul că Mălinaş a fost unul dintre marii luptători pentru retrocedarea averii lui Emanuil Gojdu. „Anul trecut s-au împlinit 140 de ani de la moartea lui Gojdu. Aţi simţit acest lucru, dacă n-a fost Mălinaş? A fost un om cu o deschidere fantastică care avea în gând un singur lucru: acest popor care avea nevoie de cultură", a precizat omul de cultură bihorean.  
  
La finalul manifestării, organizatorul evenimentului, Anton Victor Raţ ne-a declarat că Fundaţia Franco-Română pe care o conduce are în proiect executarea unui bust şi a unei plăci comemorative închinate memoriei marelui om de cultură Constantin Mălinaş. Evenimentul comemorativ a fost organizat de Fundaţia Franco-Română din Oradea, prin preşedintele acesteia, Victor Raţ, şi Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", prin directorul şcolii, Ioan Micu. 
  
Loredana IONAŞ 
  
Oradea 
  
25 februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONSTANTIN MĂLINAŞ, OMAGIAT LA UN AN DE LA PLECAREA SA ÎN VEŞNICIE / Loredana Ionaş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 59, Anul I, 28 februarie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Loredana Ionaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Ionaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!