AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Fragmente >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 1058 din 23 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

CONSĂTEAN CU O ZEIŢĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Coordonatele spaţiale  

 

Pe "Calea Naţională", strada ce străbate longitudinal satul natal al lui Dio, în spatele şcolii noi din localitate şi vis-a vis de mumia fostului cămin cultural- se află o căsuţă modestă şi cochetă.  

Care se pierde printre pomii şi salcâmii încă în floare. Casa este împrejmuită, împreună cu ogradă unde locuieşte un covor consistent de iarbă, de un gard de scândură de aceeaşi culoare ca şi iarba.  

Deschid o portiţă de fier forjat. Culoarea, bineînţeles, tot verde. Deci, liber, pot înainta! Dar!  

Un câine, rău (!) îţi avertizează, printr-un lătrat scurt, stăpâna. Un intrus vrea să tulbure apele.Prezentului. Sau, poate , ale trecutului ? Cine ştie ?!  

 

Coordonate temporale  

 

Un intrus, care, aproape de miezul fierbinte al verii anului 2000, vrea să "convoace" amintirea unei zeiţe! (Ce altceva ar putea fi, gimnasta botoşăneancă de talie mondială SIMONA AMÂNAR?)  

Să-i invoce, retoric şi precis, copilăria ! Verile şi iernile petrecute de Simona la bunici.  

Din apele prezentului se încheagă chipul bunicii, Ecaterina Amânar. Vorbele ei curg domol ca apele pârâului din apropierea casei:  

- Cum spuneam, VASILE, tatăl Simonei, este singurul meu băiat. Ceilalţi copii ai mei sunt cinci fete : Ileana, Maria, Ştefania, Eugenia şi Angelica.  

- Simona Amânar, nepoata matale, are mulţi verişori ?  

- Cele cinci fete ale mele au douăzeci şi patru de copii! Băieţi şi fete.  

- Locuiesc toţi aici ?  

-Nu.  

 

 

Costel Zăgan, DEŞERTUL DE CATIFEA (117)  

 
Referinţă Bibliografică:
CONSĂTEAN CU O ZEIŢĂ / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1058, Anul III, 23 noiembrie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!